Jatoja92 Napisano 8 Sierpnia 2024 Napisano 8 Sierpnia 2024 (edytowane) Po pierwsze chciałbym się przywitać, bo jestem tu nowy, także witam wszystkich. Od razu mówię, że lubię śmigać rekreacyjnie na rowerze, głównie po lasach, ale na rowerach znam się jak kura na jajach. No i pierwsze pytanie brzmi czy na obręcze Alexrims G2000 mogę założyć opony bezdętkowe? Jesli nie to pytanie czy warto się przesiąść i jesli tak to jakie obręcze i opony w dobrym stosunku cena/jakość polecacie? No i co jeszcze będę potrzebował do montażu opon? Mleko uszczelniające, wentyle, łyżkę i taśmę. Cos jeszcze? Czy do zaproponowanych przez was opon będę tez potrzebował taśmę? Opony potem w razie potrzeby można załatać tymi samymi łatkami co używa się do dętek? Edit. Aha i aktualnie przebywam w Niemczech. Piszę to dlatego bo asortyment w Niemczech pewnie różni się od tego w Polsce i niektóre rzeczy są tańsze/droższe. Edytowane 8 Sierpnia 2024 przez Jatoja92 Cytuj
Maciek.B Napisano 9 Sierpnia 2024 Napisano 9 Sierpnia 2024 Po pierwsze primo... Po co Ci to? Czy wiesz jakie jest główne założenie stosowania systemu bez dętki? A co do kompatybilności Twoich obręczy z systemem bezdętkowym to Twój rower pochodzi z epoki gdy bezdętka była stosowana głównie w sprzętach do sportu i tam powinno to zostać, więc jeżeli nie ma tam napisu tubeless ready to w teorii nie da się tego zrobić zgodnie ze sztuką. Chyba, że chcesz aby nazywało się to ghetto tubeles. Cytuj
Jatoja92 Napisano 9 Sierpnia 2024 Autor Napisano 9 Sierpnia 2024 Słyszałem co nieco o wadach i zaletach opon bezdętkowych, ale chciałem jeszcze usłyszeć opinię użytkowników tych opon. Tak czy siak myślałem, że przejście na opony bezdętkowe w przypadku rowerów to jak przejście na opony bezdętkowe w przypadku samochodów... Jak coś to robię ok. 10-50km na dzień, kilka razy w tygodniu, zależnie od czasu i chęci i o ile będzie dobra pogoda. W zimę nie jeżdżę. Wypowie się ktoś jeszcze czy warto czy darować sobie? Tak czy siak opony muszę wymienić, bo są już łyse i stare. No i przy okazji poleci ktoś jakieś wygodne siodełko. Z roweru jestem w dalszym ciągu zadowolony, ale siodełko to tragedia. No i chce kupić jakieś zabezpieczenie antykradzieżowe. Myślałem o Onguard Brute LS 8000, w DE kosztuje 24€. Do tego jakaś linka na koła. Wiem, nie jest to jakiś najlepszy U Lock, ale rower też nie jest warty zbyt wiele. Chyba w tej cenie będzie ok? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi