novis Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Witam, ostatnimi czasy szukam nowego amortyzatora, lecz w moim budżecie znajduję zazwyczaj amortyzatory z lekko wytartymi lagami. I tu pojawia się moje pytanie. Czy wytarte lagi mają jakiś wpływ na pracę zakładając że amortyzator był serwisowany zgodnie z zaleceniami? Ewentualnie czy można sprawić aby praca się poprawiła? Zastanawiałem się nad jakąś dwupółką lecz w tym przedziale cenowym znajduję dużo RockShoxów lub Marzocchi z widocznymi przetarciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRMOCAAD Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Hej, takie amory z wytartą anodą oczywiście będą gorzej pracowały, a szczególnie 2 półka, to musi świadczyć o ostrym oraniu takiego sztućca. Jeśli naprawdę nie msz pieniędzy to lepiej szukaj amora z stalowymi lagami, surowe aluminium bez anody zniknie w oczach i będzie dziura , Należy tez pamiętać o częstym serwisie i smarowaniu, polecał bym też dodać jakieś osłonki na lagi aby dłużej to podziałało, na aliexpress są takie z neoprenu, ale folia strach też działa . Raczej szukał bym marzochii, jest to sprzęt nie do zajechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novis Napisano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia @CRMOCAADDzięki za odpowiedź. A jak odróżnić aluminium od stali? Zazwyczaj nikt nie podaje w opisach z czego są lagi, a ja też zwyczajnie nie mam aż tyle czasu aby doszukiwać się oznaczeń i szukać na stronach producentów. U mnie raczej z serwisowaniem problemu nie będzie, nad osłonkami też się zastanowie. A co do Marzocchi to faktycznie sprzęt wytrzymały, znalazłem Super T w moim budżecie niedaleko mnie, co prawda dolne golenie obite od kamieni, natomiast góra wygląda na idealną(bez przetarć i wgniotek). Zostaje tylko sprawdzić jaką mam sterówkę u siebie i napisać o stan amora. A jak z ewentualnym malowaniem? Musiałbym go całego rozebrać i zaślepić środek żeby dół pomalować? Czy lepiej tego nie robić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRMOCAAD Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia @novis 1- aluminium będzie bardziej matowe a stal bardziej błyszcząca, no właśnie, najlepiej sprzwdzic w internecie 😕 2- do malowania polecał bym rozkręcić amora i bardzo dokładnie go wyczyścić od razu w środku, najlepiej kilka płukanek z bębny i na koniec Szkotką do butelek i płyn do naczyń. pamiętaj że trzeba bardzo dokładnie oszlifować, jeśli zostawisz te odpryski to będzie je doskonale widać, zaślepić otwory można zwykłym papierem i dla lepszego efektu polecam wyjąć uszczelki. Do lakierowania polecał bym kupić lakier akryl metalik i nakładać dożo cienkich warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novis Napisano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia @CRMOCAADDobra, jak będę miał chwilę to spróbuję poszukać czegoś na stali. A szczotka do butelek nie będzie miała złego wpływu na pracę właśnie? Zawsze myślałem że w środku powinno wszystko się ślizgać a taka szczotka może zrobić zarysowania. A co do lakierowania raczej problemu nie będzie bo trochę się znam+lakiernik w rodzinie a zastanawiałem się też nad wzorami na amortyzatorze więc wybór lakieru będzie zależeć tylko od tego co wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRMOCAAD Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia @novis szczotka do butelek raczej nie jest taka twarda żeby porysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi