Skocz do zawartości

[niska rama w góralu] poszukiwana - pomysły na marki/modele

Rekomendowane odpowiedzi

Mikry przekrok skazuje nas na górale hardtail z mała ramą w tradycyjnym kształcie, a to za mało na ręce i prosta droga do rapy typu kros. Wolelibyśmy jednak komfort grubszych opon MTB, których do krosa pewnie nie wsadzimy. Z geometrii dobrze nam np. na Kellysie Tayenie w rozmiarze M, ale do ziemi za daleko, a S z kolei wielkością ramy i kołem schodzi za bardzo w dół. 

Siedziałem też na 17" MTB czeskiego Lectrona i Crusissa, ale poprzeczki ramy obniżane tylko przy siodełku to za mało. Czy znacie marki lub modele górali z niżej poprowadzoną górną rurą gdzie mógłbym poszperać z szansą na większą baterię typu 700Wh i nowsze silniki. Może coś wylukam do ok. 12 tysięcy.

Edytowane przez bart50

Doszedłem do podobnego wniosku po przeglądzie modeli kilku producentów. Szukaliśmy typowego MTB i dobrze nam na rozmiarze M, ale do podłoża nogami za daleko. Z kolei rozmiar S jest już za mały do wygodnej (dla nas) jazdy. Przejechałem się wczoraj na rozmiarze S Treka Powerfly FS 4 i miejsca było zbyt mało. 170 i 165 cm i ten sam przekrok 72 cm. Z braku opcji kierujemy się w stronę rowerów trekkingowych lub crossowych z ramą low.

2 godziny temu, bart50 napisał:

Doszedłem do podobnego wniosku po przeglądzie modeli kilku producentów. Szukaliśmy typowego MTB i dobrze nam na rozmiarze M, ale do podłoża nogami za daleko. Z kolei rozmiar S jest już za mały do wygodnej (dla nas) jazdy. Przejechałem się wczoraj na rozmiarze S Treka Powerfly FS 4 i miejsca było zbyt mało. 170 i 165 cm i ten sam przekrok 72 cm. Z braku opcji kierujemy się w stronę rowerów trekkingowych lub crossowych z ramą low.

Nieśmiało wtrącę, że jednak nie próbowałeś Tayena S, choć szansa była.