Reco10 Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Witam. Szukam lekkiego (najlepiej poniżej 15kg) roweru damskiego, głównie do jazdy po mieście, sporadycznie do jazdy po leśnych ścieżkach. Raczej myślę o rowerze trekkingowym, ale widzę, że są one zwykle dosyć ciężkie. Natomiast mile widziane by było jakby od razu był bagażnik i koszyk. Co możecie polecić w budżecie do 4000zł? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia (edytowane) Riverside z decatlonu - zamontują ci od razu koszyk i bagażnik. Inna sprawa, że to właśnie dodatkowym osprzętem nabijasz te dodatkowe kg. Edytowane 7 Sierpnia przez RabbitHood 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Czego szukać - markowego crossa, te z reguły są lżejsze. Do tego zmiana widelca na sztywny, albo RockShox Paragon. Plus lekki bagażnik i koszyk. Z tym, że połączenie lekki i tani to niestety oksymoron. Biorąc pod uwagę że teraz podstawowe modele crossowe startują od ok. 2500zł ciężko mówić o lekkim za 4000zł. Mnie kilka lat temu udało się taki zamknąć w przedziale 4-5 tysięcy i osiągnąć ok. 12kg jak dobrze pamiętam. Z drugiej strony - 15kg to nie jest tak mało jak na rower, tutaj generalnie każdy rower crossowy, ze zmienionym napędem na 1x, oraz widelcem na powietrzny zmieści się w limicie wagowym. Jeśli ma być damski to skupiłbym się na wyglądzie, kolorze, etc. bo to są ważne parametry https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920-sram-nx/_/R-p-352473 pierwsza propozycja, tylko niedrogo doposażyć/czekać na jakąś małą promocję. Są też Mariny, Fairfax, Kentfield, mogą być dobrą bazą, ale i w standardzie nie będą ciężkie, z racji sztywnego widelca który to stosuje mało producentów. No i Trek Dual Sport 5gen. koło 27,5, lepiej się rozpędza w mieście, opona szeroka, miło amortyzuje na kostce, krawężnikach itd. Też brak amortyzatora więc waga spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia (edytowane) Zamiast koszyka polecam torbę, zaś kupno bagażnika systemowego (czyli takiego do którego można jednym ruchem wpiąć dedykowaną torbę) daje dużą wygodę użytkowania. Niestety drogo. Ja kupiłem taki: https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-rowerowy-tylny-atranvelo-tour-lite-pd24604/ - skusiły mnie fajne mocowania na dole do gum typu pajączek. Z bagażnika wywaliłem od razu spręzynę dociskową, sam bagażnik jest bardzo fajny, realna waga ok. 500 g. Torbę chyba kupię taką: https://atranvelo.com/product/zap-easy/ Tutaj masz system Topeak: Tutaj SKS: racktime: lub: oraz inne niewymienione systemy - może są lepsze, tego nie wiem. Zestaw bagażnik + torba/koszyk nie powinien ważyć więcej niż 1,3 - 1,6 kg. Edytowane 7 Sierpnia przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Dual Sport 2 Midstep Gen 5 - Trek Bikes (PL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi