Skocz do zawartości

[tarcze hamulcowe] Kiedy wymienić i na co?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mam wrażenie, że moje dzielne tarcze hamulcowe (shimano SM-RT86) należało by wymienić. Wydaje mi się tak gdyż cześć cierna jest już zauważalnie cieńsza niż w innych miejscach. Do tego po zjeździe lubi się powyginać, wraca potem do postaci z lekkim biciem. Mam też wrażenie, że coraz słabiej hamuje. I tu pierwsze pytanie:

Jak stwierdzić, że to już na pewno czas? Próbowałem znaleźć gdzieś informację na temat minimalnej grubości tej tarczy, ale nie udało mi się :(

Mam hamulce Magura mt5, tarcze w rozmiarach 203/203 p/t. Ważę 95kg i do tego zdarzają mi się dość długie i czasem ostre zjazdy. I tu drugie pytanie:

Jakie tarcze godnie zastąpią obecne? 

Nie chcę wydać worka złotych monet, ale z drugiej strony nie chciał bym pogorszyć hamowania. W budżecie są nowe SM-RT86 ( jedyne w rozsądnej cenie na alu-pająku) oraz mnogość tarcz litych, gdzie rozważam głównie Magury Storm HC. 

W przypadku Shimano minimalna grubość tarczy jest zapisana na niej samej, szukaj oznaczenia "Min. TH= xxx".
Przykładowe zdjęcie z sieci:
shimano-rotor-minimum-thickness-marking-1.jpg.f7b155a3bc6cc4b347a89a0748f0712c.jpg

A zmierzyć najlepiej suwmiarką, chyba, że dysponujesz specjalnym narzędziem do pomiaru grubości materiałów.

Edytowane przez TheJW

Godzinę temu, TheJW napisał:

W przypadku Shimano minimalna grubość tarczy jest zapisana na niej samej, szukaj oznaczenia "Min. TH= xxx".

Używam tarcz shimano już od lat w różnych rowerach i nigdy tego nie zauważyłem! Jak wrócę do domu to poszukam. Dzieki! 

Magura ma tarcze 2mm, gdzie 1.8 to minimum. Shimano ma 1.8mm i 1.5 minimum. Tam gdzie zaczyna się Shimano to Magura już się kończy. Także tarcza Shimano do zacisków Magury to chyba nie najlepszy pomysł 

2 godziny temu, Byderobo napisał:

Witam, 

Mam wrażenie, że moje dzielne tarcze hamulcowe (shimano SM-RT86) należało by wymienić. Wydaje mi się tak gdyż cześć cierna jest już zauważalnie cieńsza niż w innych miejscach. Do tego po zjeździe lubi się powyginać, wraca potem do postaci z lekkim biciem. Mam też wrażenie, że coraz słabiej hamuje. I tu pierwsze pytanie:

Jak stwierdzić, że to już na pewno czas? Próbowałem znaleźć gdzieś informację na temat minimalnej grubości tej tarczy, ale nie udało mi się :(

Mam hamulce Magura mt5, tarcze w rozmiarach 203/203 p/t. Ważę 95kg i do tego zdarzają mi się dość długie i czasem ostre zjazdy. I tu drugie pytanie:

Jakie tarcze godnie zastąpią obecne? 

Nie chcę wydać worka złotych monet, ale z drugiej strony nie chciał bym pogorszyć hamowania. W budżecie są nowe SM-RT86 ( jedyne w rozsądnej cenie na alu-pająku) oraz mnogość tarcz litych, gdzie rozważam głównie Magury Storm HC. 

Google -> minimalna grubość tarczy shimano -> wynik nr 3 wyszukiwania

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE SERWISOWANIA

SHIMANO BIKE-EU

https://bike.shimano.com › pl-PL

Jeśli grubość tarczy hamulcowej spadnie poniżej 1,5 mm lub w taki sposób, że widoczna jest aluminiowa powierzchnia, należy natychmiast przerwać użytkowanie ...