Skocz do zawartości

[napęd] zużyty a niepełna wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka, że mam zużyty napęd. Łańcuch: na suwmiarce wymiar rozwierający rolki, a pomiędzy nim dystans 10 sworzni daje 137,30mm czyli jak dobrze liczę łańcuch cn-hg 40 jest rozciągnięty 3,5% (nie gratulujcie) kaseta: 3 i 4 bieg wygląda... szpilkowato, korba: jako tako, tragedii nie widzę w zębach, ale chyba od nowości jest nieco zwichrowana na boki.

Zastanawiam się nad 3 scenariuszami działania:

wymiana samego łańcucha

wymiana kasety i łańcucha

wymiana całego napędu

Czy skatowane koronki w kasecie bardziej uszkadzają nowy łańcuch zmniejszając jego żywotność?

Bo jeżeli nieco wyrobione koronki nie powodują niszczenia łańcucha bardziej niż nowe, to mogę jeszcze spokojnie dobić takową kasetę - zmiana tak "delikatnie" :) rozciągniętego łańcucha może wszak wyeliminować przeskakiwanie przy silnym nacisku biegu 3 i 4...

...ale nie będę tego robił kosztem żywotności nowego łańcucha więc wolę zapytać jak ta sprawa wygląda.

Co najmniej wymiana łańcucha i kasety. Zęby na korbie są, jak napisałeś, "zwichrowane" specjalnie. Natomiast przy takim rozciągnięciu łańcucha mogą również być zużyte, niemniej zacząłbym od wymiany dwóch wcześniejszych podzespołów.

Zapodaje zdjęcia. łańcuch HG-40 śmieć nie śmieć niemniej obecnie zakupiłem KMC HV-500 na wypróbowanie, mam też nową kasetę, ale taką samą jak wcześniej Acera HG-41 (bo taniocha)

To jak, każdy zgodny że najlepiej scenariusz nr 2 wprowadzić w życie?

Niemniej dalej jestem ciekaw jak to jest teoretycznie - czy zużyte zęby na korbie kasecie niszczą bardziej nowy łańcuch czy bez znaczenia czy koronki są nowe czy trochę zużyte? Z moją obecną wiedzą powiedziałbym, że nie ma różnicy. A nawet rolki powinny mniej się wyrabiać bo jest mniejsza powierzchnia styku. Łańcuch (o ile nie będzie przeskakiwał) to powinien w czasie użytkowania roweru rozciągać się tak samo, może niezauważalnie mniej (w teorii).

20240807_132257.jpg

20240807_132330.jpg

Zębatki korby raczej do wymiany są nieźle wyrzeźbione, ale jeśli łańcuch nie będzie robił na nich numerów to może po taniości zostać. Tu, na moje oko, bardziej skutkiem będzie gorsza praca napędu i przeskakiwanie niż nadzwyczajne rozciąganie łańcucha.

Edytowane przez TomekSw