c00kieMonst3r Napisano 6 Sierpnia Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Cześć, przymierzam się do zakupu w zasadzie pierwszego roweru. Potrzebuję go do sporadycznej jazdy, czasem w weekendy, czasem do sklepu, czasem do pracy. Na tą chwilę jeżdżę na używanym rowerze typu cross i widzę, że jest trochę przekombinowany - przedni uginacz, błotniki, masywny kształt. Wszystko dodaje to tylko wagi i nic poza tym . Mam problem z kolanem i nerwem kulszowym, więc chciałbym mieć dosyć wygodną pozycję na rowerze. Planuję zakupić amortyzowaną sztycę siodełka. Mam ją teraz i wydaje mi się to super rozwiązanie dla bolących pleców. Wzrost 187 cm i ok 80 kg wagi. Przymierzałem tribana rc100, riverside 500, używanego treka fx fitness. Trek spodobał mi się najbardziej, Triban najmniej ze względu na baranek (jakoś mnie to nie przekonuje). Upatrzyłem sobie kilka modeli:Spartacus Road pro, Lazaro aero v1/v2, Romet mistral 1m. Skłaniam się ku rometowi ze względu na niską wagę (poniżej 12 kg), tylko tylnim przerzutkom (wydaje mi się to bardzo wygodne) i hamulcom tarczowym. Prosze o porady i pozdrawiam. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 6 Sierpnia Udostępnij Napisano 6 Sierpnia (edytowane) Ten Romet ma dość twarde przełożenia, jak masz w swojej okolicy podjazdy, to może być utrudnienie, pewnie kolano też nie będzie zadowolone. Marin Presidio 1 2024 ma podobny napęd, ale bardziej miękki i prawie na pewno do wspomnianych zastosowań twardszego nie potrzebujesz. Poza tym w Marinie będą mniejsze przeskoki między biegami, łatwiej będzie dobrać przełożenie. Cena podobna, rama lepsza i jest troszkę lżejszy. Pozycja w obu podoba, może być odczuwalnie pochylona, ale gdyby tak się okazało (zależy, jakie masz proporcje ciała) - to problem rozwiążesz mostkiem z dużym wzniosem - koszt na Allegro parę dych. Przy czym Marin ma węższe opony. Edytowane 6 Sierpnia przez Miro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c00kieMonst3r Napisano 6 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia (edytowane) Nie mam zbyt wielu pojazdów. Czasem zdarzają się wiadukty mniejsze i większe. Co do proporcji ciała to raczej mam dłuższe kończyny niż korpus. Fajny ten Marin, podoba mi się. Trochę ponad budżet, ale jeśli warto dopłacić to nie ma co żałować (Romet jest teraz do kupienia za 1800 zł). Niestety widzę, że marin teraz nie do dostania w okolicy 2000zł. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztuki z 2023 roku. Edytowane 6 Sierpnia przez c00kieMonst3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 6 Sierpnia Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Z 2023 ma wyraźnie inną geometrię. Jest krótszy, czyli pozycja bardziej wyprostowana i ostrzejszy kąt główki, czyli bardziej responsywny, skrętny. Ma też zewnętrzne pancerze i troszkę cięższą ramę i nieco bardziej tradycyjnym kształcie. W sumie dość mocno się różni. Ten starszy bardziej miejsko-szosowy, ten nowszy o geometrii bardziej crossowej. Będę takiego wystawiał, nieużywanego, kupiłem pod przeróbkę, ale zmieniłem koncepcję. Niestety rozmiar M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c00kieMonst3r Napisano 6 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Ten nowszy brzmi jak coś bardziej dla mnie. Będę patrzył, może coś się trafi w okolicy 2000 zł. Dziękuję za polecenie. Coś jeszcze na rynku jest wartego uwagi? Ten lazaro albo jakiś bliźniaczy kands to dobrze wydane pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi