Malpinho91 Napisano 5 Sierpnia 2024 Napisano 5 Sierpnia 2024 Dzień dobry, Planuje zakup roweru za ok. 4000 zł i mój wybór padł na Unibike Link . Rower używam do amatorskiej jazdy głównie po lasach, czasami asfalt dla odmiany. Rower przypadł mi do gustu, jednak mam dylemat pomiędzy rocznikiem 2023, a 2024. Główny dylemat to rodzaj przerzutek Deore w 2023 i Cues w 2024. Na razie posiadam jedną opinie, jednego pana serwisanta, który stawia bardziej na Deore i model 2023. Kilka Cuesów mu wróciło na warsztat. Z kolei na korzyść modelu 2024 przemawia 11 przełożeń z tyłu. Model 2023 zalety: - niższa cena - Deore (podobno lepsze, nie wiem) Model 2024 zalety: - 11 przełożeń z tyłu Prośba o opinie, który model byście wybrali (rodzaj przerzutek) i zapraszam do dyskusji Cytuj
RabbitHood Napisano 5 Sierpnia 2024 Napisano 5 Sierpnia 2024 Przy takim wyborze, pewnie wybrałbym deore - łatwiej go mieszać z innym osprzętem. Dla amatora teoretycznie cues będzie lepszy - ze względu na teoretycznie dłuższe życie tego napędu. Ale na ile to jedynie chwyt marketingowy? Inna sprawa, że do tego typu roweru (według producenta MTB Sport :D) przednia przerzutka i ugniatacz suntour to raczej średni wybór. 1 Cytuj
TomekSw Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 Cóż, w takim przypadku posłuchałbym serwisanta. Z Cues nie miałem styczności, ale możliwe, że jeszcze przechodzi przez etap wieku dziecięcego. Natomiast pragnę zwrócić Ci uwagę na sam rower. W tych pieniądzach możesz pokusić się chociażby o xc 100, który w mojej opinii będzie po prostu lepszy. Sam mam taki i wcześniej jeździła na nim też moja żona i dramatów nie było z jej strony - no może siodełko jej kompletnie nie podpasowało. Obecnie jeździ na Rockrider EXPL 540 i jest zadowolona. Oba te rowery są w podobnym budżecie i są jak dla mnie lepsze, no może wadą być jednak fakt, że czasem napęd 1x klęka i kręcenie młynka gdy jest lekko z górki jest problematyczne, ale to są zazwyczaj incydentalne przypadki gdy jedziesz asfaltem większe dystanse. Natomiast w lesie ten rower jest naprawdę fajny i daje frajdę - amortyzator powietrzny, waga, potencjalna konwersja na tubless to są rzeczy, które działają tutaj na korzyść. 1 Cytuj
keltu Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) 15 kg. kloc za 4k ze sprężynowym uginaczem i to zdaje się bez sztywnych osi, weź nie kupuj tego truchła... Poza wcześniej wspomnianymi EXPL 540, XC100 dorzuciłbym dorzuciłbym jeszcze https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-merano-evo-sle czy https://evolutionbikes.pl/en/products/wilier-503x-1 Nawet ta Merida poniżej 3k wygląda dużo lepiej od tego Unibajka. (1x12, Markhor, waga poniżej 13 kg) https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-merida-big-nine-500-es-872302 Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez keltu 1 Cytuj
DEFTONES Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 Unibike Link - kompletnie nieopłacalny, nierozwojowy rower. Propozycje kolegów wciągają nosem relikt rowerowy od Unibike. 1 Cytuj
Malpinho91 Napisano 6 Sierpnia 2024 Autor Napisano 6 Sierpnia 2024 Fajne rowery polecacie, fajny osprzęt, ale nie jestem przekonany do napędu 1xX. Nie jestem przekonany, ponieważ nie miałem nigdy z takim do czynienia. Zawsze taki układ mi się kojarzył już z profesjonalnymi lub półprofesjonalnymi jazdami, gdzie nie ma czas na zmianę przełożeń. Moja jazda to zwykle zwykle 70% las / 30 % asfalt, ale las to głównie drogi utwardzone, okazjonalnie bardziej wymagające podjazdy. Czasami też lubię pojeździć po asfalcie na szybkość i obawiam się, że na 1xX nie rozwinę takich prędkości. Nie ukrywam, że rowery są ciekawe szczególnie moją uwagę przykuł https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-merano-evo-sle/ - nie znałem tej marki wcześniej. Nie wiem jak ten 1xX będzie się sprawował, może dla amatora jak ja wybór 2xX będzie bardziej uniwersalny ... ? Cytuj
Electronite Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 Ja bym brał 1x z tarczką typu cisteczko 35z wejdziesz na cokolwiek, tylko powoli. Wtedy będziesz miał rozeznanie jaki jest twój zakres siły i czy jestes gotów stawać ka korbę co każdy podjazd. Wtedy sobie wymienisz mniejszą na większą, albo na jeszcze-większą w zależnośći od potrzeb. I generalnie lepiej mieć trochę za dużą niż za małą. Bo to to dobrze na nogę działa, lepiej rośnie. Cytuj
Wojcio Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 35z? Nie ma nieparzystych tarcz Narrow-Wide a to jest mocno zalecane do 1x. Może raczej 34 albo 36? Cytuj
Electronite Napisano 6 Sierpnia 2024 Napisano 6 Sierpnia 2024 A to nie wiedziałem. NW oczywiście pożądany. Cytuj
TomekSw Napisano 7 Sierpnia 2024 Napisano 7 Sierpnia 2024 Mimo Twoich wątpliwości skłaniałbym się do napędu 1x niż tego Unibike z 2x. Faktycznie czasem brakuje twardego przełożenia, ale to są incydentalne przypadki kiedy wpadam na pomysł 60km tylko po asfalcie. W 95 % taki napęd mi wystarcza, bo jednak jeżdżę głównie po lasach, szutrach lub po mieście, tam mimo w mojej opinii dość dobrej nogi ciężko jest bujnąć rower, aby najmniejsza koronka nie wystarczyła i jechało się dość bezpiecznie. 1 Cytuj
Malpinho91 Napisano 8 Sierpnia 2024 Autor Napisano 8 Sierpnia 2024 Dziękują za odpowiedzi. Zdecyduje się na napęd 1x12 i rezygnuje z Unibika, prawdopodobnie na rzecz Sensa Merano EVO SLE. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi