Matthaeus Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia Cześć, szukam ostatnio gravela do 4000 zł i trafiłem w mediaexpert na FONDRIEST Raptor 2.0 i moje pytanie brzmi czy jest ktoś w stanie cokolwiek o nim powiedzieć, bo tak szczerze to bardzo cieżko znaleźć jakiekolwiek opinie o nim. Na pierwszy rzut oka dla początkującego takiego jak ja, który nigdy nie jeździł gravelem, ale poczytał odrobinę na forum ten rower wygląda naprawdę okej. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-szosowe/rower-szosowy-fondriest-raptor-2-0-m24-28-cali-meski-czarno-szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Napęd, hamulce ok. Obręcze i piasty jakieś trzecioligowe, nie podali wagi roweru ani szerokości obręczy. Mostek i kierownica i sztyca słabe, pewnie ciężkie. Opony za cienkie. Nie mam pojęcia, jaka jest jakość tej ramy. Koła pewnie będą ciężkie, no ale w tej cenie na prawie pełnym GRX (bez korby). Nie wiem, czy ta cena jest adekwatna do całości. Tylko jak z gwarancją, obowiązkowym przeglądem itd. w takim sklepie. Edytowane 5 Sierpnia przez Miro1970 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Mam mieszane uczucia. GRX na plus, ale reszta zalatuje badziewiem. Opony 700x33 i nie wygląda żeby było jakoś dużo miejsca w widelcu i ramie. Nie wiem czy bym go kupił. Standardowy chwyt: dobre manetki, hamulce i przerzutka, natomiast reszta albo badziewnej firmy albo czegoś na pograniczu No Name. A tabelka z geometrią? Edytowane 5 Sierpnia przez Krypto.Szosowiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 48 minut temu, Miro1970 napisał: nie podali wagi roweru Waga [kg]: 12.26 Z drugiej strony to tylko 4kPLN, wiec raczej dobra cena. Sprawdz jeszcze jak najszersza opona wejdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia Rower ma 3 najsłabsze rzeczy, moim zdaniem: aluminiowy widelec, stery 1. 1/18, więc ogarnięcie jakiegoś widelca karbon będzie kłopotem i niewiele miejsca na oponę. Osprzet raczej trzyma poziom, nawet ten zoom. Jedynie koła to wielka niewiadoma. Jak nie zamierzasz być jakimś szutrowym raiderem, rower trzyma poziom, a na oponie 35c tez da się konkretnie polatać, nawet w lesie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia Teraz jest pełno wyprzedaży - pooglądaj może raczej Rometa Boreasa 1 lite, Aspre 1, Krossa Eskera - na pewno to będą lepsze gravele "entry-level" niz ten z linku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia O ile to możliwe, ja bym dorzucił do zakresu 5-6k i poszukał już czegoś "normalnego". Oczywiście sobie zdaję sprawę jak wygląda kwestia finansów, no ale może się okazać że będziesz żałował po jakimś czasie zakupu tego z Media Expert. Najgorsze są koła. Może się okazać że to taki twór, że nawet podstawowy serwis będzie problematyczny, a części zamienne nie istnieją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia Rower ma słabe i mocne strony. Kołami bym sie specjalnie nie przejmował, większość producentów i tak w tym budżecie daje jakieś No namy, np taki decathlon, a jednak seryjnie im koła nie padają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia ...a mówili, że GRX 1x11 nie występuje, a to drugi po Xroad gdzie go widzę. Wiadomo niepełny, zbieranina części. Ja bym tego roweru nie kupił, 4k za ciężkiego kloca z wagą jak w średnim mtb/xc i alu widelcem. Koła będą ciężkie, komponenty też, no i wspomniany alu widelec. Dla przykładu road+, czy gravele z podstawową sorą 2x9 i mechaniką na pokładzie, średnimi kołami ważą 10,5, 11kg. Szukaj promki na rometa, kross. Ludzie tu jeszcze jakiegoś Felta polecali ze lekko ponad 4k. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi