fbastek Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia Hej, zwracam się do was z prośba o rozwianie moich wątpliwości w sprawie modernizacji napędu. Wielu z was ma ogromne doświadczenie i myślę, że będzie o wiele łatwiej podjąć decyzję. Rower darzę ogromnym sentymentem i najlogiczniej byłoby go sprzedać i przejść na aktualne standardy, ale chciałbym go mimo wszystko zachować. Służy mi on do codziennych treningów (nie startuję w zawodach), trasy cross/mtb. Ogólnie chciałem go odchudzić - kierownica, mostek, sztyca, pedały, amortyzator wymienione, wiosną jeszcze dojdą nowe lżejsza koła (2008 kona king kikapu). aktualny napęd: FC-M660 44/32/22 FD-M771 RD-M761 kaseta 11-34 SL-M511 Pomysł z 2x11 zrodził się z tego, że po prostu bardzo rzadko używam z przodu 22T. Natomiast w pełni wykorzystuje 44T i 32T. 1. Upgrade 3x9 - jeśli chodzi o przód, to SLX jest całkiem świeży, zębatki przeżyły dopiero jeden łańcuch, więc wydaje mi się, że korby raczej bym nie ruszał, jedynie suport, bo powoli kończy żywot. Nie wiem czy warto w tej sytuacji pchać się w jakiegoś XTR (zazwyczaj widzę, że ciężko zdobyć największą zębatkę do tak starych korb). Najgorszym elementem aktualnego napędu są manetki, stare wysłużone Deorki są bardzo niedokładne, mają momenty zawahania i trzeba im pomagać przy wrzucaniu. Myślałem nad SL-M770 lub M970. Jeśli chodzi o przerzutkę przednią, to też wydaje mi się, że jest całkiem OK, wyższy model raczej niczego nie zmieni. Tylna M771.. hmm no tutaj przeglądając forum mogę założyć, że jedynie upgrade do starej M952 mogłoby coś poprawić, bo M97x nie były chwalone. Nie upieram się nad Shimano, Sram jak najbardziej, tylko nigdy nie miałem z tym za wiele wspólnego. Także tutaj liczyłbym na waszą pomoc. 2. Przejście na 2x11 - zdaję sobie sprawę, że tutaj wymieniamy cały napęd. Aktualna piasta M475 nie pomieści 11s, ale tak jak wyżej wspomniałem i tak w planach jest wymiana kół. Tutaj zdałbym się już na wasze propozycje. Dodam, że hamulce to M8000 i byłoby spoko mieć manetki w i-spec II (tylko przednia zazwyczaj nie występuje do montażu na obejmę). Czasami można dorwać FC-M985 w dobrej kasie, ale raczej zostałbym przy grupie XT. Jeśli chodzi o SRAM - tak jak wyżej wspomniałem. Oczekuję szybkiego i precyzyjnego działania. Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Sierpnia Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi