Skocz do zawartości

[bagażnik] do roweru riverside 500

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, szukam odpowiedniego bagażnika do roweru riverside 500 pod sakwy firmy Crosso.
Problem jest taki, że te dedykowane bagażniki z decathlonu nie mają zaczepu na dolny hak sakwy, niby Crosso oferuje adapter ale znów jest to dodatkowa kombinacja. Drugą opcją jest kupno dedykowanego bagażnika od crosso, ale znów do niego potrzebuje taki dystans. I trzecia opcja to taki bagażnik z nadzieją, że uda mi się zaczepić od ten kawałek blaszki na dole i będzie to stabilnie siedzieć.
I teraz nie wiem jak to rozwiązać, najchętniej to bym kupił bagażnik który i pasuje do mojego roweru jak i do tych sakw, ale widzę że decathlon robi pod górkę, żeby tylko kupować ich produkty.

A kto co powiedział że do bagażnika crosso potrzebujesz potrzebujesz tego dystansu ? To się stosuje wtedy gdy jest konflikt z zaciskiem hamulca . O ile dobrze widzę to w twoim rowerze zacisk jest wewnątrz tylnego trójkąta i nie powinien kolidować

Jeszcze kwestia które sakwy crosso chcesz kupić . Kiedyś były takie z górnymi hakami bez żadnej regulacji , jeśli takie to najbezpieczniej jednak  dedykowany bagażnik .

Bagażniki z deca jakieś dziwaczne , nie budzą zaufania .

@WaGiant na stronie crosso jest tabelka z niektórymi rowerami i jest tam akurat riverside 920 "Riverside 920 z Decathlonu  Potrzebny dystans do mocowania w otworze przy osi QR " tutaj tabelka a z tego co widzę to kształt ramy jest ten sam w riverside 920 i 500, więc to samo będzie u mnie.
Sakwy chcę kupić te najzwyklejsze z systemem crosso na samych hakach, myślałem o tych z systemem click, ale ogólnie ciężko dorwać używane tym bardziej z tym systemem.

,, Potrzebny dystans do mocowania w otworze przy osi QR"   ale jest jeszcze mocowanie wyżej . Być może wtedy bagażnik będzie nienaturalnie wysoko , nie wiem . Tak czy siak ten dystans to ( chyba ) kawałek rurki + odpowiednio długa śruba . To można sobie samemu wykombinować .  Oryginalny dystans też majątku nie kosztuje . Sakwy, bagażnik to jest zakup na kilka/naście lat . Ja nadal używam bagażnika kupionego 20 lat temu   ( choć już go sakwy trochę nadpiłowały ) .

Moim zdaniem tak ale to teoria bo używam innych sakw i innych bagażników . Z crosso nigdy nie miałem kontaktu . Niemniej bagażnik wygląda sensownie , te najprostsze sakwy mniej . A konkretnie ich system mocowania . Pooglądaj filmy , gość wie o czym mówi .

https://www.youtube.com/watch?v=pdjPiYh0rm4&list=PLoGU3WKzdMr7ZHT0AEUvdrYNlcxLLw4o5&index=7

https://www.youtube.com/watch?v=T48VkS2u8G0&list=PLoGU3WKzdMr7ZHT0AEUvdrYNlcxLLw4o5&index=5

Edytowane przez WaGiant

Nie żałuj na sakwy, bo kupisz tanie za 200 stówki w Deca i pojeździsz z nimi sezon albo dwa i się rozpadną. Ja na Twoim miejscu kupiłbym od Crosso i sakwy i bagaznik. Dystansu do osi nie potrzebujesz - możesz to samo osiągnąć wkładając tam dwie większe śruby albo i zwykłą tulejkę: https://allegro.pl/oferta/tulejki-ogranicznika-drzwi-renault-dacia-polecam-7379395404 - może być plastikowa lub stalowa, to obojętne. Bagażnik od Crosso jest elastyczny, więc możesz spokojnie "rozepchać" go tyle ile potrzebujesz. 

• +1 pomógł 1

Do takich zastosowań nie ma sensu lepszych , droższych czy nowych sakw kupować . Nawet ten bagażnik crosso , jeśli ma służyć tylko w mieście , to jak by na wyrost . Myślę że na allegro coś tańszego byś znalazł . Być może trzeba by trochę pokombinować z mocowaniem sakw .

np

https://allegro.pl/oferta/bagaznik-rowerowy-tylny-do-sakw-aluminium-24-26-28-12870879240?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:category&bi_c=N2RmMzM1ZGMtNDNjYS00ZGQxLWI0ZWQtY2ZkN2M3MWI3ZDZmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=a8165015-92ea-4d2b-8876-333b25281041

https://allegro.pl/oferta/bagaznik-rowerowy-tylny-na-rower-mocny-do-roweru-zmontowany-24-28-cala-15874375469

Itp , itd  do mieszczucha ja tak bym kombinował . Lepszy bagażnik , lepsze sakwy warto do roweru turystycznego założyć .

Nie zrozumiem nigdy takiego podejścia. To jest 100 zł różnicy i z jakiegoś chińskiego badziewia masz markowy bagażnik, który ludzie sprawdzali w najtrudniejszych warunkach, no ale co kto woli. Jedni wolą kupić raz na lata, a inni kupować co kilka lat "tanie". 

@WaGiant Nie wiem czy wspomniałem ale ten bagażnik z crosso również mógłbym kupić używany wraz z tymi sakwami w cenie nowego z Decathlonu. Bardziej mnie zastanawia jak to z tymi mocowaniami będzie, czy faktycznie sprawi problem i będę musiał kombinować, aby zamontować ten bagażnik, czy siądzie bez większego problemu 

@loswiaheros chyba się nie rozumiemy. Nigdzie nie napisałem że chcę tani bagażnik, tylko bagażnik który będzie pasował do mojego roweru, ponieważ z tego co zauważyłem to z bagażnikiem od crosso może być problem z osadzeniem go na mojej ramie, stąd propozycja zakupu dedykowanego z Decathlonu aby tego uniknąć. Jeżeli się nie mylisz i jedyna przeróbka to dołożenie tulejki to nie będę kombinował i wezmę ten z crosso.