Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] stare przewody oraz piszczące tarcze

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Odebrałem rower z montażu hamulców oraz nowych tarcz. W jednym rowerze wymienił wszędzie przewody na nowe ale w drugim E-Bikeu nie wymienił z racji, że bardzo ciężko było mu poprowadzić przewody, mocno przyklejone, dużo trytytek i przy wymianie w pierwszym elektryku stracił pół paznokcia xD.

Pytanie, czy ma to znaczenie, że podpiął hamulce w stare przewody? (Wymienił olej oraz odpowietrzył). Poprzednie hamulce to Tektro hd m280. Gdzieś na forum czytałem, że te przewody shimano są lepsze. 

Drugie pytanie, jak podniosę koło i nim zakręcę to słychać w jednym miejsce metaliczny dźwięk, zapewne tarcie tarczy o klocek, tylko ten dźwięk występuje na powiedzmy 1/15 tarczy, a na reszcie cisza. Musi się dotrzeć czy raczej krzywa bo dziwne, że piszczy tylko w jednym miejscu, a nie ciągle.

Shimano DEORE BR-M6120  

• Przewód hamulcowy: SM-BH90-SS

https://www.bike-discount.de/de/shimano-deore-br-m6120-scheibenbremsen-set

Tarcze hamulcowe  Shimano RT-MT800 

https://www.bike-discount.de/de/shimano-rt-mt800-center-lock-bremsscheibe

Cytat

Pytanie, czy ma to znaczenie, że podpiął hamulce w stare przewody?

Ale hamuja? Teoretycznie stare przewody wytrzymaja mniej (ale to tylko teoria). Jak dzialaja to nie ma o co kruszyc kopii.

Cytat

Musi się dotrzeć czy raczej krzywa bo dziwne, że piszczy tylko w jednym miejscu, a nie ciągle.

Stawiam ze sie dotrze. Ja jak zdejme i zaloze kolo to przez chwile tez tak mam

Napisano (edytowane)

Czy to nie jest też tak, że ten stary przewód (rower 3 miesięczny) nie będzie dawał takiej mocy jak oryginalny przewód bh90. Czy przypadkiem przewody Tektro nie są miękkie i niby  puchną i  Siła zamiast iść w tłok to będzie rozpierać przewód

Edytowane przez izusek