Mincer Napisano 3 Sierpnia Udostępnij Napisano 3 Sierpnia (edytowane) Witam, Na początku testowałem, czy obejdzie się bez nawigacji rowerowej, nawigując zegarkiem za pomocą aplikacji Komoot. Niestety, okazało się to nieskuteczne z powodu niedokładności - często zjeżdżałem z trasy i musiałem wyjmować telefon. Po całej 4-godzinnej trasie praktycznie całą baterię w zegarku zużywałem. Z kolei, gdy używałem zegarka tylko do mierzenia aktywności na Stravie, po podobnym czasie jazdy zostawało mi jeszcze 50% baterii, a dodatkowo Strava ma dostęp do mojego tętna, które jest mierzone co sekundę. Znalazłem Garmin Explore 2 i gdyby nie cena, pewnie już bym go kupił. Po kilku dniach natknąłem się na Garmin 530, który jest tańszy i ma więcej funkcji, w tym czujnik światła, którego mi w Explore 2 by brakowało, ale ma też mniejszy czas pracy na baterii. Głównie nawigacja będzie mi służyła do nawigowania po wyznaczonych wcześniej trasach po mieście, ale czasami również w lesie i w przyszłości na dłuższych trasach. Nawigacje, które pokazują sam ślad, odpadają, ponieważ w mieście średnio się sprawdzają. Dlatego rozważam tylko te opcje, bo wydają się najsensowniejsze i najtańsze. Bardzo ważne jest dla mnie również, aby pokazywały podjazdy, a obydwie mają funkcję ClimbPro. Istotne jest także przeliczanie trasy. Jeśli macie doświadczenia z tym, jak szybko obydwie nawigacje przeliczają trasę, chętnie przyjmę takie informacje, ponieważ w mieście, gdybym przejechał jakiś zakręt, liczy się, aby nawigacja szybko przeliczyła trasę. Zakładam, że oba liczniki/nawigacje rowerowe nie mają problemów z synchronizacją ze Stravą? Edytowane 3 Sierpnia przez Mincer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 3 Sierpnia Udostępnij Napisano 3 Sierpnia To jak Koledze mogę sprzedać Explore 2 po miesiącu używania, bo się nie pokochaliśmy - nawet za 70% ceny nowego. Są pewne zalety - bateria jest bezdenna (w ramach dnia - od świtu do zmierzchu), wskazania pozycji precyzyjne, a możliwość transferu tras z Komoota zautomatyzowana i ładnie działa. Piszczy na zakrętach, pokazuje dane. To co mi się nie podoba, to to, że słabo widać całokształt trasy, nie mam zaufania do wskazań sumy podjazdów (choć po nowym sofcie to się sporo poprawiło), nie podoba mi się obsługa (choć czułość na dotyk w rękawiczkach jest o niebo lepsza niż w iPhone) - zmiana trasy w trakcie nie jest wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 3 Sierpnia Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2 godziny temu, Mincer napisał: obydwie mają funkcję ClimbPro W obydwu ta funkcja działa tylko w przypadku zapisanego uprzednio kursu. Dopiero seria xx40 pokazuje podjazdy podczas zwykłej jazdy. Ale być może to się zmieni w przypadku E2 z nową aktualizacją - jednak to nic pewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi