Painless Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) Cześć, w ramach bardzo mozolnych poszukiwań gravela, wczoraj obejrzałem i przymierzyłem się do Focusa Atlas 6.7. Do tej pory nie brałem tej marki pod uwagę z uwagi na cenę, ale znalazłem dobrą (chyba?) ofertę na powystawowy Atlas 6.7. Przymiarkę i krótką przejażdżkę rowerem oceniam bardzo pozytywnie. Ponieważ celuję w bardziej komfortową geometrię, to wygodę Atlasa oceniam bardzo wysoko, na równi z wcześniej testowanym nowym Kross Esker 5.0/6.0 i Felt Broam 30. Co sądzicie o Focus Atlas 6.7? Warto się nim zainteresować? Na tym forum przeczytałem o dość nietypowej tylnej osi. Czy to aż tak duży problem? Po głowie cały czas chodzi mi nowość od Rose, mianowicie Rose Blend. Termin oczekiwania to kilkanaście tygodni, ale tak mi się on spodobał, że mógłbym na niego zaczekać skoro i tak moje poszukiwania roweru trwają już tak długo. Ktoś może coś więcej powiedzieć o tym Rose? Ciekawi mnie też Wasza opinia, gdybyście mieli wybrać pomiędzy Focus Atlas 6.7, Rose, Kross Esker i Felt Broam (dodam, że jakoś ciągle nie mogę się na 100% przekonać do marki Kross). Dzięki. Edytowane 2 Sierpnia przez Painless Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) Skoro coś tam czytałeś o „osiach”, to w rozważaniach weź pod uwagę, że w Focusie są totalnie od czapy standardy mocowania kół: 12x148 z tyłu, co od biedy można pożenić z piastą czy kołem ze świata mtb (choć nie wiem jak się mają bębenki do 10 rzędowego grxa w stosunku do bębenków mtb, za to z przodu zupełna egzotyka 12x110 - ni to szosowe 12x100 , ni to górskie 15x110. Więc może i Focus fajny, ale do czasu zakupu nowych kół, lub wyboru piast do zaplotu czegoś wg swoich preferencji. Może się okazać, że Twój wybór zawęża się wówczas do 1-2 modeli… Edytowane 2 Sierpnia przez HSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Sprawdzałem ostatnio temat , i wbrew pozorom przód jest do ogarnięcia jakąkolwiek piastą mtb 15x110 + https://allegro.pl/oferta/adapter-do-sztywnej-osi-z-15mm-na-12mm-redukcja-13785410810 . Przy co niektórych kołach , np DT są end capy wymienne 15-12. Tył to też mtb , tylko jak poprzednik napisał , kwestia bębenka . W moim przypadku skończyło się na kołąch mtb DT x1900 , przód podmiana end capów , tył kaseta HG700-11 , pasuje na zwykły bębenek mtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 5 Sierpnia Udostępnij Napisano 5 Sierpnia Temat osi w Atlasie jest wywlekany za każdym razem kiedy ktoś pyta o ten model ale okazuje się, że jedyną wadą tego rozwiązania jest fakt trudniejszej sprzedaży kół na takim OLXie jeżeli zdecydujesz się na upgrade. Na grupie FB dot. Atlasa regularnie widzę posty o zmianie kół i to przestało być problematyczną kwestią jak może na początku. Testowałem ten rower w wariancie 6.8 i dla mnie również to był jeden z najbardziej wygodnych graveli do jakich się przymierzałem i pewnie zdecydowałbym się na karbonową wersję gdyby nie dobra promocja na inny rower. Jeżeli przymierzyłeś się do Focusa i Ci pasuje to nie będzie to złym wyborem i (subiektywnie) Atlas najbardziej mi się podoba z Twojej listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi