Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu. Co lepsze, pozostanie na 3x9 lub zmiana na 2x10/11?

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

Mój leciwy, dziesięcioletni, Author Vertigo musi przejść remont napędu. Obecnie nie istnieje możliwość jazdy, kaseta jest totalnie zajechana.

Przy pierwszym remoncie wstawiłem sobie korbę Deore FC-M590 w technologii Hollowtech II. Pierwotnie rower posiadał SUNTOUR NEX-T208.

Dodatkowo wymieniłem kasetę SHIMANO HG-31-8 11-32 (8rz) na Deore XT CS-M770 9 rz. 11-32. Oczywiście razem z przerzutkami. Czyli wymieniłem wszystko.

Tutaj docieramy do sedna. Rower wykorzystuję do turystyki (jazdy z żoną) oraz dojazdów do pracy (nawet zimą).

Co jest lepszym pomysłem:

1. Pozostawienie napędu 3x9, ale zejście z Deore do Altusa.
  2. Zmiana napędu na 2x10/11, ale pozostanie przy Deore.

Prawdopodobnie budżetowo opcja pierwsza jest korzystniejsza. Z drugiej strony, cenię sobie jakość, a tę znajdę w wyższej klasie.

A kto lepiej od ciebie wie jakiego zakresu przełożeń potrzebujesz i czy męczy cię przednia przerzutka ? Policz czy na 2x10/11 uzyskasz wymagany zakres i stopniowanie.  Gdybyś został przy 3x9 to nie musisz brać Altusa , jest Alivio . 

Edytowane przez WaGiant

11 godzin temu, Roch1920 napisał:

Mój leciwy, dziesięcioletni, Author Vertigo musi przejść remont napędu. Obecnie nie istnieje możliwość jazdy, kaseta jest totalnie zajechana.

Wymień więc kasetę (może być i najtańsza z 9rz, tu wielkich różnic w trwałości i pracy nie ma), łańcuch i w razie konieczności przednią zębatkę (zębatki) i tyle. 

Przerzutki w jakim są stanie (i jakie modele)? Obecnie z tylnych przerzutek mtb 9rz można jeszcze dorwać nowe XT 772 (shadow) za około 220 zł. 

Edytowane przez marvelo