Roch1920 Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Serwus! Mój leciwy, dziesięcioletni, Author Vertigo musi przejść remont napędu. Obecnie nie istnieje możliwość jazdy, kaseta jest totalnie zajechana. Przy pierwszym remoncie wstawiłem sobie korbę Deore FC-M590 w technologii Hollowtech II. Pierwotnie rower posiadał SUNTOUR NEX-T208. Dodatkowo wymieniłem kasetę SHIMANO HG-31-8 11-32 (8rz) na Deore XT CS-M770 9 rz. 11-32. Oczywiście razem z przerzutkami. Czyli wymieniłem wszystko. Tutaj docieramy do sedna. Rower wykorzystuję do turystyki (jazdy z żoną) oraz dojazdów do pracy (nawet zimą). Co jest lepszym pomysłem: Pozostawienie napędu 3x9, ale zejście z Deore do Altusa. Zmiana napędu na 2x10/11, ale pozostanie przy Deore. Prawdopodobnie budżetowo opcja pierwsza jest korzystniejsza. Z drugiej strony, cenię sobie jakość, a tę znajdę w wyższej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) A kto lepiej od ciebie wie jakiego zakresu przełożeń potrzebujesz i czy męczy cię przednia przerzutka ? Policz czy na 2x10/11 uzyskasz wymagany zakres i stopniowanie. Gdybyś został przy 3x9 to nie musisz brać Altusa , jest Alivio . Edytowane 2 Sierpnia przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) 11 godzin temu, Roch1920 napisał: Mój leciwy, dziesięcioletni, Author Vertigo musi przejść remont napędu. Obecnie nie istnieje możliwość jazdy, kaseta jest totalnie zajechana. Wymień więc kasetę (może być i najtańsza z 9rz, tu wielkich różnic w trwałości i pracy nie ma), łańcuch i w razie konieczności przednią zębatkę (zębatki) i tyle. Przerzutki w jakim są stanie (i jakie modele)? Obecnie z tylnych przerzutek mtb 9rz można jeszcze dorwać nowe XT 772 (shadow) za około 220 zł. Edytowane 2 Sierpnia przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi