Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

rower Kellys e-Carson 70 kupiony w 2023, 2 tys km przebiegu,

przyjeżdżam do pracy (30 km), potem próbuję wrócić i rower albo się włącza albo nie włącza się. Dwa razy się nie włączył:

- raz było dosyć gorąco na zewnątrz (upały), rower postał na słońcu - podejrzewam, ze silnik się zagrzał, trudno, 

- raz przez noc i dzień padało - temperatura do 20 stopni nie więcej - nad ranem bez możliwości włączenia roweru. 

Wracam do domu wobec tego, podłączam do ładowarki, mijają 2-3 sekundy, rower włącza się. 

Co może być przyczyną takiego zachowania i jak sobie z tym radzić w terenie?

Napisano

Moim zdaniem nie silnik, a bateria ci się zagotowała - jeśli ją pozostawiłeś na tym Pełnym-słońcu? Nie wyjmowałeś jej? Pamiętaj, że Temperatura wysoka jest jeszcze gorsza od niskiej dla żywotności baterii. Zachodzą wtedy nieodwracalne zmiany chemiczne, i bateria gwałtownie traci swoją pojemność. Sprawdź. Podjedź kiedyś do sklepu z nią i podmień w razie kolejnego problemu. Bez żadnej ładowarki. Jeśli po podmianie baterii wszystko wróci do normy to będzie jak napisałem.

Pytanie.

Włącza się na samej baterii czy nie? I na jak dlugo. Czy też włącza się - owszem, ale kiedy podłączysz tylko ładowarkę ?

Napisano

Cześć, dzięki za odpowiedz. 

Może napisałem niejasno. 

Dwa razy było tak, ze pojechałem do pracy i rower stal na dworze i potem po pracy włączam tzn wciskam przycisk a on się nie chce włączyć. Raz - na pełnym słońcu, OK rozumiem ze przy 30 st upale silnik mógł się przegrzać, do tego trochę brudny był, zapakowana wentylacja błotem. Drugi raz - było to po nocy gdzie padało. 

Wróciłem do domu "z buta". W domu podłączyłem rower do ładowarki. Za jednym i za drugim razem ładowanie "zaskoczyło", wiec po potwierdzeniu, ze się ładuje odpinałem ładowarkę i rower... magicznie zaczynał działać. O ile w pierwszym przypadku rozumiem, ze postał chwilę i wystygł to tego drugiego nie pojmuję. 

Napisano

Nie rozumiem. Skoro rower z 2023 to ma gwarancję. Serwis Kellysa jest dość sprawny. Zrobią test baterii, może wgrają nowy soft. A na pewno szybciej pomogą niż forum. Na którym takiego Kellysa ma pewnie jedna osoba. Ty. :)