Aikon1 Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Dzień dobry. Jestem tutaj pierwszy raz i potrzebuję porady. Poszukuję dwóch rowerów do 3 tyś zł za każdy. Trasa mieszana asfalt/szuter/czasami nawet piach i kamienie. Ogólnie u nas nie ma "gładkich" tras rowerowych, chyba że sam asfalt z samochodami (zdarza się, ale rzadko). Częste podjazdy i zjazdy, teren pagórkowaty. Ogólnie żadne wyścigi, tylko rodzinne wyprawy. Wybrałem takie cuda: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-enduro-7-7-m19-szary-czarny-r19 - za 2900 z wystawy. https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/meski-rower-mtb-jarl-3-k-24jrl3mnavgry-radvik?_gl=1*lxw0db*_up*MQ..*_ga*NDY5OTY0Njg3LjE3MjI0NTExNDc.*_ga_K9DSDWMK4H*MTcyMjQ1MTE0Ni4xLjEuMTcyMjQ1MTE0OS4wLjAuMA..*_ga_RH6G0TNM4N*MTcyMjQ1MTE0Ni4xLjEuMTcyMjQ1MTE0OS4wLjAuMA..&gclid=EAIaIQobChMI_IWKw_bRhwMVPDoGAB2eei4fEAAYASAAEgL5-vD_BwE - za 2800 zł za dwa lub 3300 zł za jeden + Enduro https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/meski-rower-mtb-kr-level-30-23krlvl30mrdwht-kross?_gl=1*xtzy0f*_up*MQ..*_ga*NDY5OTY0Njg3LjE3MjI0NTExNDc.*_ga_K9DSDWMK4H*MTcyMjQ1MTE0Ni4xLjEuMTcyMjQ1MTIxMC4wLjAuMA..*_ga_RH6G0TNM4N*MTcyMjQ1MTE0Ni4xLjEuMTcyMjQ1MTIxMC4wLjAuMA..&gclid=EAIaIQobChMI_IWKw_bRhwMVPDoGAB2eei4fEAAYASAAEgL5-vD_BwE - Budżetowa wersja za 1800 zł jak wezmę dwa, ale jak nie poczuję różnicy to czemu nie? Obecnie jeżdżę na Deore 3x9 tył, przód Acera i reszta też. Byłem zadowolony, ale sprzęt już mocno "wyjeżdżony" i czas na zmiany. Żona dojeżdża budżetowego Tourney'a Hexagona i strasznie się męczy. Czas na zmiany. Polecacie coś z tego? Nie jestem super znawcą, zrobię prosty serwis. EDIT: Cena spadła do 2900 Jeśli chodzi o Radvika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia (edytowane) Radvik to Kross brandowany dla Martesa. Indiana to padaka pod względem jakości i wykonania, nie warto na nie patrzeć. Zobacz Kandsa, Unibike, może jakiś Rockrider z Decathlonu, chociaż Decathlon to ostatnio straszna słabizna pod względem oferty. Edytowane 1 Sierpnia przez TheJW 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Radvik. Bdb cena za taki osprzęt. Jeden wielki minus. Tam są chyba obręcze tylko 19 mm - to fatalnie wąsko do terenowych opon. 19 mm to opony sensowny maks. 40, od biedy 44. Wg mnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Wszystkim chcącym kupić rower w Media Ekspert polecam "doliczenie" 80 zł za obowiązkowy! przegląd "zerowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikon1 Napisano 1 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Mi powiedział 160 zł żeby nie stracić gwarancji 😁 9 godzin temu, Miro1970 napisał: Radvik. Bdb cena za taki osprzęt. Jeden wielki minus. Tam są chyba obręcze tylko 19 mm - to fatalnie wąsko do terenowych opon. 19 mm to opony sensowny maks. 40, od biedy 44. Wg mnie. Kupiliśmy tego Radvika, żonie bardzo pasował + darmowy serwis gwarancyjny. Obręcz na nasze potrzeby wystarczy. Obecne opony SCHWALBE RAPID ROB 29 x 2.25 są wystarczające. Natomiast ja wybiorę się do Decathlonu na przymiarkę Rockridera. Dziękuję za porady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikon1 Napisano 21 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) Dzień dobry. Odkopuję swój temat, bo zmieniła się sytuacja. Niestety Rockrider mi nie przypasował. Okazało się, że będę kupował razem z bratem i skorzystam z promocji -30% na drugi rower. Teoretycznie do wyboru pozostały te trzy rowery: https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/meski-rower-mtb-jarl-3-k-24jrl3mnavgry-radvik?_gl=1*1iggto4*_up*MQ..*_ga*MTk2MzkyNjY1OS4xNzI0MjU5NjE1*_ga_RH6G0TNM4N*MTcyNDI1OTYxNC4xLjAuMTcyNDI1OTYxNC4wLjAuMA..*_ga_K9DSDWMK4H*MTcyNDI1OTYxNS4xLjAuMTcyNDI1OTYxNS4wLjAuMA.. Radvik, ten sam co żona (jak na razie jest zadowolona), na sklepie mają 19 calową ramę. Ogólnie ta tylna przerzutka Deore 6100 taka jakiś... Niby Deore, a w porównaniu do mojego przestarzałego ponad 10 letniego staruszka wygląda jakoś plastikowo. No mój jest solidniejszy a ten po 4 trasach zdążył się rozregulować... A może to tylko moje "wydajemisię". https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/rower-mtb-nirvana-tour-sf-93ni100-ghost?_gl=1*1iggto4*_up*MQ..*_ga*MTk2MzkyNjY1OS4xNzI0MjU5NjE1*_ga_RH6G0TNM4N*MTcyNDI1OTYxNC4xLjAuMTcyNDI1OTYxNC4wLjAuMA..*_ga_K9DSDWMK4H*MTcyNDI1OTYxNS4xLjAuMTcyNDI1OTYxNS4wLjAuMA.. Ghost Nirvana, podobno waży 16 kg. Osprzęt SRAM? https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/rower-mtb-lector-lc-u-93le104-ghost?_gl=1*1iggto4*_up*MQ..*_ga*MTk2MzkyNjY1OS4xNzI0MjU5NjE1*_ga_RH6G0TNM4N*MTcyNDI1OTYxNC4xLjAuMTcyNDI1OTYxNC4wLjAuMA..*_ga_K9DSDWMK4H*MTcyNDI1OTYxNS4xLjAuMTcyNDI1OTYxNS4wLjAuMA.. Lector, czy warto dopłacać do carbonu przy moim użytkowaniu? EDIT: https://sklepmartes.pl/sporty/kolarstwo/rowery/rowery-gorskie/rower-mtb-nirvana-tour-sf-essential-93ni101-ghost?_gl=1*4eyz4l*_up*MQ..*_ga*MTY3ODQ4MzgzMy4xNzI0MjYwODEx*_ga_K9DSDWMK4H*MTcyNDI2MDgxMS4xLjAuMTcyNDI2MDgxMS4wLjAuMA..*_ga_RH6G0TNM4N*MTcyNDI2MDgxMS4xLjAuMTcyNDI2MDgxMS4wLjAuMA.. Bratu ściągną tego. Będzie przymierzał, natomiast zostały tylko XL, u mnie raczej odpada, chociaż obecnie mam 21 cali, ale na 26 calowych kołach i dla mnie sylwetka na obecnym staruszku jest idealna. Sam już nie wiem. Edytowane 21 Sierpnia przez Aikon1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) Nie mam pojęcia, jaka jest jakość tych Ghostow całościowa, osprzętowo/cenowo ten trzeci najsensowniejszy. Ale nie wiem, czy nie waży 16 kg jak ten pierwszy, co jest masakrą. No i przednią zębatką 32t, bez sensu na asfalty i szutry. Po diabła Ci carbon do takiego użytkowania? Czemu ty i żona celuje w tak szerokie opony? Przy trasach głównie asfalt, szuter opony szersze i bardziej terenowe niż do XC. Ja bym szukał jakiegoś dobrego crossa na promocji na powietrznym amorze I z możliwością założenia opon 2.0, a za nadwyżkę kasy bym dał jak najlepsze opony czy poprawił napęd lub hamulce. Myślę, że celujesz w przerost formy nad potrzebami. Edytowane 21 Sierpnia przez Miro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) 16 kg vs 12 kg. Dolicz wodę, jedzenie, dętkę, łyżki i coś z ubrania. Jakieś akcesoria. 2 - 3 kg. Czyli 19 kg vs 15 kg. A z drugiej strony rama karbonowa do przykręcenie byle pierdułki lub wyregulowania siodełka wymaga klucza dynamometrycznego... Z trzeciej strony za 4k zł kupisz Gianta Roam 1 lub Treka FX3 za 5k zł (waga prawie jak ten karbon) - oba lepsze niż te z linków - co się uparłeś na Martensa? Edytowane 21 Sierpnia przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikon1 Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Dzięki za odpowiedzi, ale nie chcę crossa, a już w szczególności bez przedniego amora. Może trochę źle to opisałem stąd wynika nieporozumienie. Te "traski" nie są takie luzackie. Mój brat parę dobrych lat jeździł Evado i chce teraz MTB z racji dość trudnych i zaniedbanych tras w naszej okolicy. Evado sobie nie radził a i tak założył mu najgrubsze opony jakie były możliwe w tym modelu. Mamy tutaj dość długie odcinki np. pożarowe, które są rozjeżdżone i piaszczyste, albo z wymytym piachem i samym gruzem pod kołami. Do tego dużo podjazdów i ogólnie to nie są gładkie trasy. Ja generalnie tyle lat na MTB byłem zadowolony, tylko chciałem przesiąść się na 29 calowe koła. Żona po przesiadce na tego Radvika jest bardzo zadowolona i uzyskuje znacznie lepszą średnią prędkość niż na poprzednim 26 calowym 3x8 MTB z Krossa. Do Martesa nie jestem uparty. Rower chcę kupić na miejscu, przymierzyć i się chociaż chwilę przejechać, to dla mnie istotne. Martes ma teraz promocję i przy zakupie 2 rowerów zniżka jest znaczna i cena bardzo atrakcyjna. Natomiast do zakupu z wyżej wymienionego sklepu nie dojdzie. Zielony Ghost z linku powyżej, który miał zostać ściągnięty nie dojechał, bo..... magazynier ma urlop? WTF? Tydzień czekania i roweru nie będzie chociaż na stronie jest dostępny do kupienia. 😆 Mega słabe. Poczułem się jakby mi łachę robili z możliwości kupna rowerów i zostawienia 8 kawałków PLN w sklepie 😆. No, ale trudno. Nie chcą moich pieniędzy to nie, pójdę gdzie indziej. Jeszcze jest ten: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-torpado-storm-x9-m19-29-cali-meski-czarno-niebieski - 3500 zł Torpado X9. Wiem serwis za 160 zł etc, z którego i tak bym raczej zrezygnował, bo obsługa w moim mieście jest po prostu niekompetentna, ale bazowa cena wydaje mi się atrakcyjna. Ewentualnie używany ten: https://www.olx.pl/d/oferta/accent-peak-2016-roz-m-29-alu-pelne-xt-recon-wtb-CID767-IDZMDoS.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 - Osobiście mogę po niego podjechać + 100 zł trasa w obydwie strony. Pytanie czy warto? Albo pozostaje jednak zakup internetowy tylko tutaj mam pewne obawy... Sam już nie wiem. Ewentualnie coś z Decathlonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Masz już pewne doświadczenie, więc sam powinieneś wyczuć, co jest dla ciebie dobre. Na pewnym etapie szukanie porad w necie jest bez sensu. Bez sensu jest też dla mnie analizowanie, czy warto wydać 100 zł więcej czy mniej. Ja powiem tak. Od paru lat zacząłem intensywnie na rowerze jeździć, dla kondycji, krajoznawczo, towarzysko itd. W miarę wyczułem swoje potrzeby i sam zacząłem swoje rowery składać, co jest mega drogie i czasochłonne. Ale jakbym nie składał, to bym po ilus tam tysiącach km miał wystarczające wyczucie, by nie pytać w necie o dany model, tylko skupił się na pozycji, geometrii, napędzie itd. I jakbym to ustalił, czego potrzebuję - to bym pod tym kątem poszukał odpowiedniego roweru. A nie że 100 zł ma zaważyć na wyborze. Od czapy podejście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aikon1 Napisano 22 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Chodziło mi, że paliwo 100 zł, więc to blisko i mogę podjechać obejrzeć i ewentualnie bez żalu odjechać jak będzie kicha. To bardziej o to chodziło. Mam już wypracowany pewny schemat, ale rower wolę przymierzyć, żeby nie było rozczarowania. Pytam się o podzespoły etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Rozumiem. Wg mnie powinieneś kupić crossa na oponach ok. 50 albo bardzo rekreacyjnie MTB na takich samych oponach. Amor powietrzny, proste hamulce hydrauliczne Shimano, dobrze się dopasować, jakby co, to zmienić mostek i opony na zwijane. Nie szukaj żadnych wynalazków. Tylko sprawdzone firmy i marki. Więcej piszesz o cenach niż o jeździe. Jakbyś dużo i świadomie jeździł, to byś sam wiedział, czego potrzebujesz. Naprawdę i bez urazy. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 25 Sierpnia Udostępnij Napisano 25 Sierpnia W dniu 22.08.2024 o 18:25, Aikon1 napisał: Jeszcze jest ten: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-torpado-storm-x9-m19-29-cali-meski-czarno-niebieski - 3500 zł Torpado X9. Wiem serwis za 160 zł etc, z którego i tak bym raczej zrezygnował, bo obsługa w moim mieście jest po prostu niekompetentna, ale bazowa cena wydaje mi się atrakcyjna. Ewentualnie używany ten: https://www.olx.pl/d/oferta/accent-peak-2016-roz-m-29-alu-pelne-xt-recon-wtb-CID767-IDZMDoS.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 - Osobiście mogę po niego podjechać + 100 zł trasa w obydwie strony. Pytanie czy warto? Albo pozostaje jednak zakup internetowy tylko tutaj mam pewne obawy... Sam już nie wiem. Ewentualnie coś z Decathlonu? Rower z MediaExpert na papierze wydaje się bardzo ciekawy i ma atrakcyjną cenę. Jakby Ci pasował tobym brał. Pytanie czy panowie do telewizorów i pralek mają np. klucz dynamometryczny do prawidłowego poskręcania mostka, sztycy, itp. Rower z drugiego linku dla mnie odpada: to paroletni rower (rama) z dużym przebiegiem, startował w zawodach, był używany na treningach, ryzyko, że rama ma mikropęknięcia jest duże. Na plus domiemanie regularnych przeglądów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi