Skocz do zawartości

[piasty] HB-TX505 i FH-TX505

Rekomendowane odpowiedzi

Stałem się posiadaczem roweru crossowego w ww. piastami. To jeden z 2 słabych punktów w specyfikacji zakupionego roweru. Osie w piastach zostały fabrycznie za mocno skręcone, to przy okazji postanowiłem sobie do nich zerknąć. Na początek do przedniej. Piasta z bardzo małą ilością smaru na bieżniach i kulkach. Najwięcej smaru było na ośce :) Było miejsce na jeszcze jedną kulkę i po dołożeniu został milimer luzu. To dołożyłem. Przed dołożeniem było ok. 6 mm luzu. Dobrze zrobiłem?kulki.thumb.jpg.ed31ab59c65d866fdb799cc02909f438.jpgoka.thumb.jpg.a7e0517b9bbabeea47412c68156f5223.jpg

Zostało mi do sprawdzenia tylne koło. Pytanie: zdejmujecie kasetę do demontażu piasty? Czy macie jakieś patenty?

Trzecie pytanie: gdybym kiedyś chciał zmienić te piasty to co dać zamiast? Bo uszczelnienie tych piast jest kiepskie. Będę jeździł rekreacyjnie :) - żadnego sportu ani wyczynu. Obręcze to Alex SD20.

Edytowane przez Jendrass

12 godzin temu, Jendrass napisał:

Stałem się posiadaczem roweru crossowego w ww. piastami. To jeden z 2 słabych punktów w specyfikacji zakupionego roweru. Osie w piastach zostały fabrycznie za mocno skręcone, to przy okazji postanowiłem sobie do nich zerknąć. Na początek do przedniej. Piasta z bardzo małą ilością smaru na bieżniach i kulkach. Najwięcej smaru było na ośce :) Było miejsce na jeszcze jedną kulkę i po dołożeniu został milimer luzu. To dołożyłem. Przed dołożeniem było ok. 6 mm luzu. Dobrze zrobiłem?kulki.thumb.jpg.ed31ab59c65d866fdb799cc02909f438.jpgoka.thumb.jpg.a7e0517b9bbabeea47412c68156f5223.jpg

Zostało mi do sprawdzenia tylne koło. Pytanie: zdejmujecie kasetę do demontażu piasty? Czy macie jakieś patenty?

Trzecie pytanie: gdybym kiedyś chciał zmienić te piasty to co dać zamiast? Bo uszczelnienie tych piast jest kiepskie. Będę jeździł rekreacyjnie :) - żadnego sportu ani wyczynu. Obręcze to Alex SD20.

Jeżeli chodzi o ilość kulek, to jak wyżej: nie poprawiaj fabryki.

Fotki które wstawiłeś są po rozebraniu piasty czy serwisie? Bo jeżeli to pierwsze, to smaru jest tam wystarczająco dużo.

• +1 pomógł 1

Po rozebraniu piasty - w miskach i między kulkami smaru prawie nie było. Kulki były delikatnie przemazane smarem. A są to łożyska wolnoobrotowe.

Co do poprawiania fabryki - ok ale tylko jeśli to wyjdzie mi "na zdrowie". Termin "postarzanie produktu" niestety nie wzbudza już emocji, a interes producenta jest odmienny od interesu konsumenta. Producent ma produkować a konsument kupować. To zrozumiałe, tak długo jak nie muszę kupować piasty raz na sezon. Na poprzednich przejeździłem 15 lat. Wiem, wiem - obecnie to marzenia. Ale jeśli zgadzamy się na takie praktyki jak "postarzanie produktu", to gadki o ekologii włóżmy między bajki.

Rozebrałem tylną piastę. Mam takie spostrzeżenia - smar jest zupełnie inny. Tamtem był żółto-zielonkawy (taki jak wapniowy motorex lub shimano) a ten jest mleczno-białawy. Smaru jest bardzo dużo w porównaniu z przednią piastą. Jest wypełniona cała przestrzeń między kulkami. Między kulkami (9 szt.) NIE MA TAKIEJ  PRZERWY, tak jak w przedniej piaście. Góra 1 mm. Może w przedniej piaście było też 9 kulek? Jak do przedniej piasty dołożyłem po jednej kulce to został jeszcze 1 mm luzu. Nie za bardzo - z punktu widzenia mechanicznego - widzę sens tak dużej przerwy między kulkami w jednej piaście a w drugiej nie. Przypomnę - są to łożyska "bardzo" wolnoobrotowe.