Skocz do zawartości

[Sztyca regulowana] do roweru XC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem posiadaczem roweru XC Canyon Exceed CF5. Chciałbym dokonać w nim parę modyfikacji, jedna z nich jest wymiany normalnej sztycy na regulowaną.

Rower jest użytkowany na przeróżnych trasach: leśnych, piaszczystych, kamienistych i również na asfalcie. Jestem osobą wysoką 191cm.

Wymiary obecnej:

- średnica 30,9mm

- długość sztycy 400mm

Budżet od 500 do 1000zł. Czy możecie coś polecić.

Na tą chwilę zastanawiam się nad ROCK SHOX Reverb STEALTH C1 z 125mm skoku

https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-regulowana-z-manetka-rock-shox-reverb-stealth-c1-pd21258/

Oczywiście, zastanawiałem się na FOX TRANSFER SL, ale wykracza za budżet.

Dzięki za pomoc.

Też polecam OnUpa. Miałem u siebie, później przełożyłem do roweru żony. Zero problemów. Dodatkowo OneUp ma dość krótką długość montażową i dzięki temu można włożyć sztycę z większym skokiem. W linku, który wkleił @sznib znajdziesz informacje potrzebne do prawidłowego dobrania sztycy, która będzie odpowiednia do ramy w Twoim rowerze. 

Ja za to użytkuję reverba stealth c1 z manetką 1x i nie chciałbym na ten moment wracać do żadnej sztycy linkowej. Kultura pracy hydrauliki jest nieporównywalna.
Nie miałem do czynienia z poprzednimi generacjami, ale c1 ma "vent valve" czyli możliwość odpowietrzenia bez rozbiórki sztycy, tak jak bikeyoke revive.

Również posiadam OnUpa, dużym plusem jest możliwość skrócenia skoku, czyli tak naprawdę jesteśmy w stanie do naszej ramy dopasować maksymalnie pasujący skok na zasadzie, posiadam 240 mm, które jest za długie i zostało skrócone na 230 mm, w momencie kiedy nie ma możliwości regulacji skoku, inna opcją była by 210 mm, gdzie straciłbym 20mm. przy podobnym wzroście co autor do ramy mieści mi się najdłuższa sztyca więc podobnie powinno być w tym canyonie. Czy jest on potrzebny ciężko mi powiedzieć, nie jeżdżę XC, natomiast w Enduro jest to gamechanger.

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Posiadam już wszystkie wymiary:

- średnica sztycy: 30,9mm

- długość sztycy : 400mm

- max. długość wsunięcia sztycy to 240mm.

- długość/wysokość na jakiej obecnie jeżdżę to 21cm/bez wysokości jarzemka

Czy warto przemyśleć możliwość zakupu wersji V2 OneUp, kosztem większego skoku.

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Danieru_san