Danieru_san Napisano 30 Lipca Udostępnij Napisano 30 Lipca Witam, jestem posiadaczem roweru XC Canyon Exceed CF5. Chciałbym dokonać w nim parę modyfikacji, jedna z nich jest wymiany normalnej sztycy na regulowaną. Rower jest użytkowany na przeróżnych trasach: leśnych, piaszczystych, kamienistych i również na asfalcie. Jestem osobą wysoką 191cm. Wymiary obecnej: - średnica 30,9mm - długość sztycy 400mm Budżet od 500 do 1000zł. Czy możecie coś polecić. Na tą chwilę zastanawiam się nad ROCK SHOX Reverb STEALTH C1 z 125mm skoku https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-regulowana-z-manetka-rock-shox-reverb-stealth-c1-pd21258/ Oczywiście, zastanawiałem się na FOX TRANSFER SL, ale wykracza za budżet. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 30 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca Nie bierz Reverba, bo to jeden z bardziej awaryjnych/kapryśnych mykmyków. Polecam sprawdzonego OneUpa: https://zumbistore.pl/sztyce-regulowane/5796-sztyca-regulowana-oneup-v2-skok-150mm.html Skoku im więcej, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 30 Lipca Udostępnij Napisano 30 Lipca Cytat Skoku im więcej, tym lepiej. Ale im wiecej skoku, tym insert dluzszy i nie zawsze caly schowa sie w ramie. @Danieru_san sprawdz przed zakupem ile masz miejsca w rurze podsiodlowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 30 Lipca Udostępnij Napisano 30 Lipca Też polecam OnUpa. Miałem u siebie, później przełożyłem do roweru żony. Zero problemów. Dodatkowo OneUp ma dość krótką długość montażową i dzięki temu można włożyć sztycę z większym skokiem. W linku, który wkleił @sznib znajdziesz informacje potrzebne do prawidłowego dobrania sztycy, która będzie odpowiednia do ramy w Twoim rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Lipca Udostępnij Napisano 30 Lipca Ja za to użytkuję reverba stealth c1 z manetką 1x i nie chciałbym na ten moment wracać do żadnej sztycy linkowej. Kultura pracy hydrauliki jest nieporównywalna. Nie miałem do czynienia z poprzednimi generacjami, ale c1 ma "vent valve" czyli możliwość odpowietrzenia bez rozbiórki sztycy, tak jak bikeyoke revive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xzc Napisano 31 Lipca Udostępnij Napisano 31 Lipca Również posiadam OnUpa, dużym plusem jest możliwość skrócenia skoku, czyli tak naprawdę jesteśmy w stanie do naszej ramy dopasować maksymalnie pasujący skok na zasadzie, posiadam 240 mm, które jest za długie i zostało skrócone na 230 mm, w momencie kiedy nie ma możliwości regulacji skoku, inna opcją była by 210 mm, gdzie straciłbym 20mm. przy podobnym wzroście co autor do ramy mieści mi się najdłuższa sztyca więc podobnie powinno być w tym canyonie. Czy jest on potrzebny ciężko mi powiedzieć, nie jeżdżę XC, natomiast w Enduro jest to gamechanger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 31 Lipca Udostępnij Napisano 31 Lipca Tez mam OneUp, to ponizej tabelka z wymiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieru_san Napisano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia (edytowane) Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Posiadam już wszystkie wymiary: - średnica sztycy: 30,9mm - długość sztycy : 400mm - max. długość wsunięcia sztycy to 240mm. - długość/wysokość na jakiej obecnie jeżdżę to 21cm/bez wysokości jarzemka Czy warto przemyśleć możliwość zakupu wersji V2 OneUp, kosztem większego skoku. Dziękuję za pomoc. Edytowane 9 Sierpnia przez Danieru_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi