plou Napisano 29 Lipca 2024 Napisano 29 Lipca 2024 Czy ktoś może miał okazję przekonać się jak spisuje się 105 Di2 12 rzędowa w okresie jesienno-zimowym ? Spada jakoś drastycznie jej wydajność ? A może w ogóle nie lubi się z deszczem lub śniegiem i lepiej nie wystawiać jej na mróz lub słotę ? Cytuj
KNKS Napisano 30 Lipca 2024 Napisano 30 Lipca 2024 (edytowane) No co ty. Każdy napęd bardzo dobrze działa w warunkach zimowych. Zwłaszcza precyzyjny, szosowy 12s. Woda, mieszanina piasku z solą i błoto zapewnia aksamitną i precyzyjną zmianę przełożeń. Czy wydajność baterii spada zimą nie sprawdzałem, ale można domniemać że spada podobnie do zasięgu samochodów elektrycznych 😉 Jak myślisz, dlaczego w kolarstwie funkcjonuje pojęcie "zimówka" ? Edytowane 30 Lipca 2024 przez KNKS Cytuj
plou Napisano 30 Lipca 2024 Autor Napisano 30 Lipca 2024 Mea culpa nie doprecyzowałem, chodziło mi o wydajność baterii. Mechaniczna Ultegra jakoś w zimie nie ma problemu z precyzyjnym działaniem. Cytuj
KNKS Napisano 30 Lipca 2024 Napisano 30 Lipca 2024 (edytowane) Oczywiście, jak ci nie szkoda to będzie działać. Smarować i jeździć. Nawet jeśli będziesz jeździł w mrozie i wydajność baterii spadnie o połowę, to i tak interwały ładowania będą bardzo długie. Raczej nie trzeba się tym przejmować. Edytowane 30 Lipca 2024 przez KNKS 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi