arcyzakala Napisano 5 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Siema, proszę o ocenę stanu kasety i korby: https://photos.app.goo.gl/XNk8aZSdptSz8RQG7 Jednocześnie mam pytanie czy takie luzy jak poniżej to coś normalnego? https://streamable.com/u5bkp7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Kaseta wygląda całkiem dobrze. Poza startą powłoką jest nieźle. Co do luzów to ich nie powinno być. Pytanie czy jest to luz pomiędzy bębenkiem a kasetą, wtedy należy ją dokręcić czy luz na łożyskach bębenka, wtedy serwis piasty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcyzakala Napisano 5 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Dzięki, wczoraj jak odkręciłem kasetę to sam bębenek bez niej też ma luzy. Klucz odpowiedni dopiero po wypłacie kupię i będę grzebał dalej. Miski, kulki i konusy są w dobrym stanie. W sumie to odkąd mam ten rower to tam takie luzy są xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozk_rock Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Znalazłem w moich gratach kasete, nie powiem - przydałaby mi się. Jesteście w stanie powiedzieć mi czy łańcuch nowy to się z nią dogada, czy nie bardzo? https://prnt.sc/w4zuje94IvNr https://prnt.sc/3INlvkwufM0s https://prnt.sc/TulKXYBssRDe Jeżeli nie to proszę o info, które zębatki nie dadzą rady. Może na reszcie uda mi się wykminić o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Najbardziej masz zużyte 17, 19 i 22. Ale uważam, że warto spróbować dać nowy łańcuch. Jeżeli po ok 100km będzie strzelać wtedy będziesz miał pewność, że kaseta to złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bayernowiec Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Cześć. Proszę o ocenę stanu korby z mojej szosy. Thank you from the mountain. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikolajKasprzyk Napisano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Jak oceniacie stan tej korby i kasety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Korba wygląda, że jeszcze trochę pociągnie ( mała i średnia zębatka jest najbardziej podjechana) Żeby ocenić stan kasety zdjęcie zrób prostopadle do zębatek (a nie od tyłu jak teraz). Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Lezia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikolajKasprzyk Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Kaseta: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Kaseta jeszcze pojeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robman Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 cześć, bylibyście uprzejmi ocenić stan zębatek. Mam na oku pasującą mi stopniowaniem korbę (w rozmiarze raczej nie do kupienia jako nowa -> 42x32x24), na moje oko 32T wygląda na idealną, pozostałe też raczej tylko obtarcia farby, mylę się ? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Cześć wszystkim, zapodziałem gdzieś przymiar No i nie dopilnowałem kaseta łańcuch do wymiany, kolka tez:) Zastanawiam się tylko czy blat/tarcza również. Jest to sram Apex 1x11 w technologi narrow-wide. aktualnie jeżdżę na owalnej: Mam jeszcze oryginalna tarcze, która powinna być w dobrym stanie, ale nie pamietam już ile ma km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Jak dla mnie powinno grać. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 @TheJW Owal również? Wydaje mi się, że koło 10k km może już mieć. Okej a jak w ogóle jest z tą eksploatacją blatu? Wiadomo, że zdegradowany łańcuch szybko zajedzie kasetę i vice versa. Czy zajechany blat wpłynie na szybszą eksploatacje łańcucha/kasety, czy ewentualnie pogorszy kulturę pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 A co ma tu pogorszyć, jak z przodu nie masz przerzutki? Ewentualnie mógłby zrzucać łańcuch, ALE! nie w tego typu rowerze i nie przy takim stopniu zużycia. Jak na 10k w gravelu, to całkiem zdrowy ten blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Okej zmieniłem kasetę, łańcuch, kołeczka a blat na razie zostawiłem. Ale jest słabo, coś przeskakuje cały czas. Może źle zamontowałem kółeczka (gładka strona z logo na zewnątrz przerzutki - góra i dół) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Przerzutkę regulowałeś po wymienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browariusz Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Witam wszystkich bardzo serdecznie, proszę o ocenę zamieszczonej kasety. Przebieg nieznany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Panie, przecież to nowe jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browariusz Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Dzięki, dobrze to przeczytać, bo przymiar na 1% wchodzi w łańcuch bez problemu 😏 Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez browariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 W dniu 25.08.2023 o 12:21, bogus napisał: Przerzutkę regulowałeś po wymienie? Podregulowałem, odwróciłem też jedną kółeczko. Jest nieźle przerzutki można płynnie przełączać, ale jest problem z największą (najlżejszą) koronką. W momencie wrzucenia na największą koronkę łańcuch odrazu spada na mniejszą koronkę. Śrubką nie mogę już zbliżyć wózka do ramy. Wcześniej miałem kasetę 11-42 teraz 11-32, czy może być to kwestia długości łańcucha (jest takiej samej długości jak stary, może użyć podkładki do kasety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Jak najbardziej może to być kwestia łańcucha. Ponadto należy wyregulować minimalne i maksymalne wychylenie przerzutki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musimisie Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 @bogus No właśnie problem polega na tym że minimalne wychylenie wózka nie jest nad największą (najlżeszą) koronką. Stąd pytanie o ten dystanser, ale go się chyba używa tylko wtedy gdy np kasete 10rz wkłada się na bębenek dedykowany 11rz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Jeśli to piasta MTB to żadnej podkładki pod kaseta być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiMoonn Napisano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Jaki stan zużycia? Kaseta Shimano Deore CS-M4100 11-42, blisko 6000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi