Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ok, a jakie ekonomiczne blaty tutaj podejdą? Z dużych FC-M430, FC-M480, a może FC-MT300?

Edytowane przez miki11
Napisano (edytowane)

Hej, 

Mój duży blat, który zwyczajnie nieregularnie, mam wrażenie strzela, jak mocniej pedałuję... suport chyba odpada, bo rower ma nakręcone może z 2.5k. Lańcuch wymieniony i już sam zgłupiałem, bo zużycie blatu, jakby cholernie nierównomierne (większość zębów pico-belo) 🙉

20230702_142449.jpg

20230702_142535.jpg

20230702_142601.jpg

Edytowane przez platek71
Napisano

To może faktycznie przykręć duży blat obróciwszy go o 90°. Wyważenie trochę przepadnie, ale to nie śmigło w helikopterze, a być może te zdrowsze zęby wezmą na siebie robotę. Ciekawie się to zużyło, mam wrażenie, że oni teraz klepią te blaty z chińskiego goowna, nie ze stali.

Jako ciekawostkę dodam, że w mojej prehistorycznej damce Romet Gazela miałem korbę z jednym blatem i z tyłu 5 zębatek. I nigdy ich nie wymieniałem przez 31 lat jeżdżenia, od czasu do czasu nowy łańcuch i to wszystko. Tyle, że wtedy blaty robili metodą kowalską, a nie wycinali z goowno-kartonu.

Napisano

Tu kolejne zdjęcie. Nie dość, że zęby nierówne fabryczne to nierównomierne zużycie... Ten materiał to faktycznie gówno-karton, jak wszystko w ostatnim czasie. 

Tak, czy owak miałem zmieniać korbę i pytanie, czy 105 wystarczy, żeby blaty były lepszej jakości? Blat ze zdjęcia jest z FC-RS400...

20230702_152801.jpg

• Mod Team
Napisano

Blat, żeby dawał oznaki zużycia musiałby przejechać z 20000 km z mocną nogą lub ewentualnie w bardzo trudnych warunkach. U Ciebie wygląda niemal jak nowy, więc nie ma co się w nim doszukiwać problemu.

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Tylko łańcuch. Pod koniec tygodnia podskoczę do serwisu z tym suportem.

Zamowie wklad na wszelki wypadek SM-RS500 (taki mam obecnie) albo SM-BRR60 (to chyba deko lepszy) 

Edytowane przez platek71
Napisano

Zaraz, zaraz, popatrzyłem na zdjęcia z poprzedniej strony, masz suport BB? Wtedy się wymienia zewnętrzne łożyska. Będziesz potrzebował przyrządu do ich wymiany. Zresztą, znajdziesz to chociażby na YT.

Napisano (edytowane)

Pardon, BB oczywiście. Pomyliłem litery modelu (BB-RS500), a miałem na myśli, że może za mało nasmarowane... Muszę poszukać teraz jakie łożyska najlepiej kupić, żeby długo polatały, ale z tego, co widziałem najlepiej kupić cały suport BB-RS500 z lożyskami i tyle. Dzięki za pomoc!

Edytowane przez platek71
  • Mod Team
Napisano

Kaseta wygląda całkiem dobrze. Poza startą powłoką jest nieźle.

Co do luzów to ich nie powinno być. Pytanie czy jest to luz pomiędzy bębenkiem a kasetą, wtedy należy ją dokręcić czy luz na łożyskach bębenka, wtedy serwis piasty.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki, wczoraj jak odkręciłem kasetę to sam bębenek bez niej też ma luzy. Klucz odpowiedni dopiero po wypłacie kupię i będę grzebał dalej.

Miski, kulki i konusy są w dobrym stanie.

W sumie to odkąd mam ten rower to tam takie luzy są xD