znajomy Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Cześć Właśnie wymieniłem łańcuch i kasetę na nowe. Niestety coś korba lekko chrupie. Powiedzcie ułoży się to czy trzeba będzie wymienić korbę (ma jakieś 18tyś)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 23 godziny temu, uzurpator napisał: @Rafal80 Ilość śmieci jest proporcjonalna do wydanej kwoty. Poza tym - elementy napędu są trywialnie poddawalne recyklingowi, to prawie wszystko stal. Na przyszłość zaś to warto ogarnąć jak efektywnie używać napędu, bo to co masz, to widać, że było piłowane na 3 biegach z 27. Jest oczywiste, że nie potrzebujesz 27 biegów. Podejrzewam też, że głównie jeździsz na przepustnicy, dlatego tak długo dawałeś radę jechać na tak zarżniętym napędzie. Stąd też rada - przejdź na napęd SS. Wydasz stówę i raz na pięć lat wymienisz łańcuch. Zębatki są grube, wytrzymają lata, i możesz nawet sobie regenerować do upadłego. No dobrze, to może kiedyś tak zrobię. Ale w obecnej sytuacji, które z zębatek na kasecie i korbie są do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 @Rafal80 Wszystkie. Kasety wymienia się jako całość. @znajomy Jeżeli chrupie, ale nie przeskakuje, to się ułoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 No dobra, kasetę wezmę całość. W sumie ją się łatwo wymienia. A co z zębatkami w korbie? Kolega post wyżej napisał, że jego korba ma 18k przejechane i podobno jest dobra. Moja ma 15k, dałem zdjęcia na poprzedniej stronie. Może to, że mi przeskakiwał łańcuch to była wina właśnie wyciągniętego łańcucha a nie korby. Mógłby pan zerknąć czy moje zębatki w korbie trzeba wymieniać czy wystarczy dać nowy łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Na 99% trzeba wymienić, bo łańcuch piłuje zęby. I jak już jesteś na etapie wymiany, to od razu spraw sobie zebatkę N/W ( korbę masz w pełni rozbieralną ) zamiast kupować trzy zębatki do korby,. Tzn, przejdź na napęd 1x9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Tylko wymiana całości da dobry efekt. Kaseta/łańcuch/blaty (czasem przy napędach 2x i 3x na młynku blat można obrócić zależnie od modelu) no i oczywiście kółka przerzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matysziom Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Witam, po środku kasety biegi przestały wchodzić tak precyzyjnie jak do tej pory. Kaseta pewnie do wymiany ale wole się upewnić. dodam ze łańcuch nie jest rozciągnięty(sprawdZany pomiarem), nie wiem czy tez mam go wymienić. Kaseta Shimano SLX M7000, 11-42, 11-rzędowa Edytowane 25 Maja 2022 przez matysziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Zrób zdjęcie na wprost kasety, bo z takiego pod kątem za przeproszeniem ***** widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 26 Maja 2022 Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Zgadzam się z @MikeSkywalker. Dodam, że do nowej kasety dokup trzy nowe łańcuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Czy koledzy mogli by ocenić zębatkę z aukcji OLX? https://www.olx.pl/d/oferta/zebatki-shimano-105-50t-ma-110bcd-11s-CID767-IDLqBsw.html Na mojej po założeniu nowego łańcucha zaczął strasznie przeskakiwać łańcuch i muszę chyba coś innego założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Nie jestem pewien czy nowy łańcuch ułoży się na tej zębatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Cześć, Czy mógłby ktoś pomocny rzucić okiem na korbę z linka? Wedle opisu z aukcji 1200 km przebiegu, ale na blacie niektóre zęby wyglądają mi na zmęczone? https://www.olx.pl/d/oferta/korba-cannondale-hollowgram-opi-50-34t-CID767-IDO2DJF.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 W te 1200km to nie wierzę ( no chyba, że ktoś ma końską łydę ) ale jest szansa, że blat przyjmie nowy łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajas95852 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Witam, byłoby mi bardzo miło, gdyby ktoś zerknął i na moje zębatki, a przy okazji także kółeczka od przerzutki. Rower kupiłem w zeszłym roku, zrobiłem około 3kkm. Generalnie starałem się dbać jak o czołg, czyściłem, smarowałem, ale miałem zdaje się nieodpowiedni smar, dlatego pomimo "ciągłego" czyszczenia napęd wygląda jak wygląda. Ten błąd mam nadzieję, że już naprawiłem. Obecny łańcuch wg przymiaru nadaje się do wymiany (1.0), przeskakuje na trzech najmniejszych przełożeniach. Czy wystarczy, że wymienię go na nowy i gruntownie wyczyszczę zębatki, czy muszę także wymienić kasetę? Obecny łańcuch ma 108 ogniw, nie policzyłem tego wcześniej i kupiłem łańcuch 114 + spinka, bo taki w sklepie był oferowany do 8 rzędowej kasety. Czy to oznacza że będę musiał go skrócić, czy przeregulować przerzutkę? Uprzejmie dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) A jak oceniacie tą zębatkę? Przyjmie nowy łańcuch? Edytowane 6 Czerwca 2022 przez shiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 @sajas95852 po pierwsze umyj napęd do oceny bo nie da się jednoznacznie ocenić gdzie jest brud a gdzie zadzior. Cześć zębatek widać trochę ma już za sobą. @shiler jest dobrze, bez problemu da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajas95852 Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Ok, trochę obczyściłem, mam nadzieję że teraz będzie bardziej czytelne i bardziej pozytywnie nastrajające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Nie ma źle. Najbardziej widać zużycie na 4 i 5 zębatce od dołu, ale jeszcze pojeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajas95852 Napisano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Dzięki za odpowiedź, a ja szukałem zużycia na najmniejszych zębatkach. A nowy łańcuch skracać do 108 ogniw, tak jak ma stary, czy pozostawić 116, tak jak wszędzie sprzedawane jest dla 8 rzędowych kaset? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 @sajas95852 Skróć jak było dobrze. Łańcuchy są sprzedawane dłuższe, żeby każdy mógł sobie dopasować. Łatwiej skrócić, niż wydłużyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) Witam Proszę o ocenę stanu kasety przed wymianą łańcucha. Kasta MTB. Łatwo nie miała. 4300 kilometrów. 4 Lata. Większość kilometrów zrobiła na małych zębatkach (bardzo mały blat z przodu) Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Petros601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Nadaje sie ta kaseta powyżej jeszcze czy wymiana konieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Czerwca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Pewnie jeszcze pojeździ, chociaż zdjęcia zrobione tak, że niewiele widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Casico Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Zębatki wolnobiegu dobre, czy do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Wyczyść kasetę, zrób zdjęcie prostopadle do kasety ( nie po skosie jak teraz). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi