dodo02 Napisano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Proszę o ocenę następujących dwóch zestawów. Mam już zakupione na wymianę dwie kasety Sunrace CSMS1 TAW i łańcuchy kmc x10.93, ale mam problem z tarczami do korb. Czy poniższe zestawy przyjmą jeszcze nowy łańcuch? Na starych jeszcze nic nie skacze, ale są powyciągane i luźne, kasety mają zadziory na szczytach zębów (jeśli warto to mogę sobie oszlifować), a korby wydają mi się zjechane. Ze względu na problem ze znalezieniem tarcz na przód i ich ceną zacząłem się wahać. Nie mam niestety doświadczenia. Zastanawiam się czy: na razie złożyć wszystko tak jak jest do czasu aż znajdę blaty/wymienię całe korby co pewnie szybko nie nastąpi, tylko zmienić łańcuchy (obecne są strasznie wyciągnięte i luźne), zmienić łańcuchy i kasety, a korby jeszcze dadzą radę? Zestaw 1 Korba Shimano FC-M522 (42/32/24T AE; 104/64 BCD ) Kaseta Shimano CS-HG62-10 11-36T Przerzutka Shimano Deore RD-M610 Shadow Type / 30 Speed Dodatkowo dziwnie zerżnięte kółko napinacza przerzutki, ale tylko od strony wewnętrznej, zastanawiam się czy to w czymś przeszkadza (ta przetrzutka zawsze lekko klekotałą niestety). Zestaw 2 Korba Shimano FC-M523 (40/30/22T AN; 96/64 BCD) Kaseta Shimano CS-HG50-10 11-36 T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorrrdix Napisano 7 Maja 2022 Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Cześć! Proszę o ocenę zębów tej kasety. Chciałbym mimo wszystko wymienić tylko sam łańcuch, ale nie wiem, czy kaseta nie jest już zbyt zużyta https://zapodaj.net/dc952de7b79e7.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Po tym zdjęciu niewiele można wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) hej, może ktoś powiedziec o stanie tej kasety? przyjmie nowy łańcuch? Edytowane 9 Maja 2022 przez Michal_288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Moją zdanią - mam kasety po 10kkm w gorszym stanie które przyjmowały, więc tutaj bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek744 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 W dniu 9.05.2022 o 09:49, Michal_288 napisał: hej, może ktoś powiedziec o stanie tej kasety? przyjmie nowy łańcuch? Jeszcze pożyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Proszę o ocenę zebatek korby STX (rocznik ok 1997) - przepraszam za nieidealną czystość ale przechowuję ten rower ( w częściach _ poza miejscem zamieszkania. Moim planem była wymiana środkowej na: https://bike-rs.pl/pl/p/Zebatka-Stronglight-7075-typ-XC-94mm-srodkowa%2C-srebrny-34/5896 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Środkowa dramat, mała jeszcze może coś obleci, a duża mocno przeciętna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 13 Maja 2022 Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Witam. Przejechałem na rowerze około 15 000km. Od jakiś 2 000km zaczął mi przeskakiwać łańcuch na największej zębatce z przodu, zacząłem więc jeździć na tej środkowej, ale i na niej już mi przeskakuje. Łańcuch ma 26,4cm między dziesięcioma ogniwami. Czy muszę zmieniać wszystkie zębatki w korbie i kasecie, czy też niektóre są jeszcze w miarę dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 13 Maja 2022 Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Hej, czy ta korba i kaseta przyjmą nowy łańcuch? Na razie nic nie przeskakuje, jeżdżę na 2 łańcuchy ale łańcuchy już wyglądają na bardzo wyciągnięte. Jeśli nowe łańcuchy przedłużyłyby żywotność korby i kasety to chyba byłoby warto je wymienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 15 godzin temu, Rafal80 napisał: Witam. Przejechałem na rowerze około 15 000km. Od jakiś 2 000km zaczął mi przeskakiwać łańcuch na największej zębatce z przodu, zacząłem więc jeździć na tej środkowej, ale i na niej już mi przeskakuje. Łańcuch ma 26,4cm między dziesięcioma ogniwami. Czy muszę zmieniać wszystkie zębatki w korbie i kasecie, czy też niektóre są jeszcze w miarę dobre? Łańcuch do kosza, od razu do wymiany kaseta i tarcze korby. @pioters może być problem z nowym łańcuchem. Blat i małe koronki kasety nie wyglądają najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Czyli ja muszę wymienić wszystkie zębatki w korbie i kasecie, tak? Żadne nie są dobre? Łańcuch oczywiście nowy, gdyż jest ponad 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) @bogus chodzi ci o środkowy blat korby czy największy też? Może udałoby się znaleźć sam blat... Co do kasety rozumiem. Rozglądam się i czekam na dobrą cenę bo wydaje mi się, że samych dolnych koronek nie znajdę Edytowane 14 Maja 2022 przez pioters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 19 godzin temu, Rafal80 napisał: Witam. Przejechałem na rowerze około 15 000km. Od jakiś 2 000km zaczął mi przeskakiwać łańcuch na największej zębatce z przodu, zacząłem więc jeździć na tej środkowej, ale i na niej już mi przeskakuje. Łańcuch ma 26,4cm między dziesięcioma ogniwami. Czy muszę zmieniać wszystkie zębatki w korbie i kasecie, czy też niektóre są jeszcze w miarę dobre? Patrząc na stan koronki 13T na kasecie... Po co Ci w ogóle biegi w tym rowerze? 12 godzin temu, pioters napisał: Hej, czy ta korba i kaseta przyjmą nowy łańcuch? Na razie nic nie przeskakuje, jeżdżę na 2 łańcuchy ale łańcuchy już wyglądają na bardzo wyciągnięte. Jeśli nowe łańcuchy przedłużyłyby żywotność korby i kasety to chyba byłoby warto je wymienić... Blat jest ciut zjedzony, ale reszta wygląda znośnie. Spróbuj z nowym łańcuchem, jest szansa, że podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Hehe, no właśnie nie wiem po co te biegi 😁. Dlatego może kupię tylko te 3 najmniejsze w kasecie, do tego największą i średnią w korbie i nowy łańcuch. Co Pan o tym sądzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Ja bym zrobił pełną konwersję na napęd jednobiegowy. Taniej wyjdzie w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Żartowałem. Czasami się przydają podczas jazdy pod górkę. Ale na poważnie, które muszę wymienić a które zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Rafal80, że Ci się chce dłubać. Ja bym się nie cackał i leci całą kaseta, przód i 3 łańcuchy na zaś. W jakim czasie zrobiłeś te 15 000 w jakim te 2 000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 2 godziny temu, uzurpator napisał: Blat jest ciut zjedzony, ale reszta wygląda znośnie. Spróbuj z nowym łańcuchem, jest szansa, że podejdzie. Czy jak założę nowy łańcuch i zrobię trochę km i się okaże, że się nie przyjął, to ten nowy łańcuch też idzie do kosza po zakupie nowej kasety / blatów? Przy okazji, jak dobierać blaty do korby? Co poza liczbą zębów ma znaczenie? Rozstaw wszędzie głównie widzę 104? To jest 10 po przekątnej od śruby do śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) @pioters To czy łańcuch "się przyjął" czy nie dowiesz się w ciągu 10 minut od założenia - będzie conajmniej jeden bieg na którym będzie skakać. Edytowane 14 Maja 2022 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 5 godzin temu, pioters napisał: @bogus chodzi ci o środkowy blat korby czy największy też? Może udałoby się znaleźć sam blat... Co do kasety rozumiem. Rozglądam się i czekam na dobrą cenę bo wydaje mi się, że samych dolnych koronek nie znajdę Blat to największy. 2 godziny temu, pioters napisał: Przy okazji, jak dobierać blaty do korby? Co poza liczbą zębów ma znaczenie? Rozstaw wszędzie głównie widzę 104? To jest 10 po przekątnej od śruby do śruby? Musisz mieć odpowiednie BCD, ponadto warto zwrócić uwagę na zębatki obsługiwane przez przerzutkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 (edytowane) @bogus czym sie kierować przy wyborze blatu poza ilością zębów? Czy w grę wchodzi tylko grupa (np. Deore) i rozstaw śrub czy coś jeszcze? Ilość biegów z tyłu też ma znaczenie dla przedniej zębatki? Korbę mam M552-10 Edytowane 14 Maja 2022 przez pioters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Maja 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Rozstaw śrub i ilość zębów to podstawa. Jeśli masz korbę Shimano to takich blatów bym szukał. To czy będzie to np. Deore czy XT czy jeszcze coś innego zależy tylko od tego jaki masz budżet i ile chcesz wydać. Jak waga nie jest priorytetem to nie szedłbym wyżej niż Deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal80 Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 11 godzin temu, Sansei6 napisał: Rafal80, że Ci się chce dłubać. Ja bym się nie cackał i leci całą kaseta, przód i 3 łańcuchy na zaś. W jakim czasie zrobiłeś te 15 000 w jakim te 2 000? Mogę wymienić całą kasetę, ale tak nie można robić. Coraz więcej śmieci mamy. Przez takie marnotrsastwo wszystko drożeje. Ludzi coraz więcej, zasobów coraz mniej. Dlatego wolałbym się pobawić, żeby nie zaśmiecać planety. Wiem, jedna osoba nic nie zmieni, ale moralnie czuję taki obowiązek. Pierwsze 3000 zrobiłem w 4 lata. Następne 12000 w 3 lata. Przy około 13000 zaczęła przeskakiwać największa zębatka na korbie. Później ta średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 @Rafal80 Ilość śmieci jest proporcjonalna do wydanej kwoty. Poza tym - elementy napędu są trywialnie poddawalne recyklingowi, to prawie wszystko stal. Na przyszłość zaś to warto ogarnąć jak efektywnie używać napędu, bo to co masz, to widać, że było piłowane na 3 biegach z 27. Jest oczywiste, że nie potrzebujesz 27 biegów. Podejrzewam też, że głównie jeździsz na przepustnicy, dlatego tak długo dawałeś radę jechać na tak zarżniętym napędzie. Stąd też rada - przejdź na napęd SS. Wydasz stówę i raz na pięć lat wymienisz łańcuch. Zębatki są grube, wytrzymają lata, i możesz nawet sobie regenerować do upadłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi