MD11 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wszystko jasne, dzięki. Już w zeszłym roku kupiłem nową korbę, bo była promocja, ale wolałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooted.manatee Napisano 19 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jak myślicie, przyjmie nowy łańcuch? Nie potrafię zupełnie określić przebiegu. Jeździła przez lato-zimę-lato. Chciałbym nowy łańcuch KMC założyć. Zastanawiam się czy nie lepiej jednak kupić nowej. Dodam, że przez lato jeździła na rozciągniętym łańcuchu. Osobiście wydaje mi się, że jest w dobrym stanie. Ale chciałbym żeby Wasze sprawne oczy jeszcze zerknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dzisiaj zrobię zdjęcia swojego napędu, jestem ciekaw, co o nich powiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Zgodnie z "obietnicą" - wrzucam zdjęcia swojego napędu. O ile zębatki mechanizmu korbowego wydają się być w dobrym stanie, o tyle kaseta chyba została zajechana. Wszystko przez gapiostwo i niedokładne mierzenie łańcucha suwmiarką. Dzisiaj ponowiłem pomiary, użyłem przymiaru - wpadł na 0,75 i 1,0 oraz suwmiarki, która wskazała 128,3 mm na 10 ogniwach, co daje 1.02% wyciągnięcia... Ale ocenę pozostawiam Wam. Aż takiego doświadczenia nie mam, chociaż to by tłumaczyło występujące czasami drobne problemy ze zmianą przełożeń. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 3 minuty temu, TheJW napisał: zębatki mechanizmu korbowego wydają się być w dobrym stanie Duża tarcza to praktycznie trup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) 2 minuty temu, gtb napisał: Duża tarcza to praktycznie trup. Serio...? Nie mów mi nawet takich rzeczy... Zębatki ReacFace'a kosztują krocie! A co z kasetą? Edytowane 11 Grudnia 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Kaseta wygląda dużo lepiej lepiej i próbowałbym ją pożenić z nowym łańcuchem (ma szansę się ułożyć) ale duża z korby nowego nie przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Kolejny argument za zmianą roweru... Na Shimano byłoby taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 53 minuty temu, TheJW napisał: Kolejny argument za zmianą roweru... Na Shimano byłoby taniej... ... a może przejście na 1x11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Godzinę temu, TheJW napisał: Na Shimano byłoby taniej... załóż odpowiednik od shimano. Ile na tym przelatałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Korba, duża tarcza zjechana, a na małej tarczy pojawiają się zęby rekina. Kaseta, wygląda dobrze, ale jeżeli masz wolne 0,5h to weź pilnik gładzik i zeszlifuj te zadziorki z zębów. To radykalnie poprawi zmianę przełożeń. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Waza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Godzinę temu, Ador napisał: ... a może przejście na 1x11 Myślałem nad tym, ale szkoda nowej manetki. I nie mam jeszcze takiej nogi, żeby poważniejsze podjazdy zrobić na 1x. 54 minuty temu, woojj napisał: załóż odpowiednik od shimano. Ile na tym przelatałeś??? Masz na myśli blat, czy wymianę mechanizmu korbowego? Zrobiłem jakieś 3600 km na dwóch łańcuchach (żyjąc w przekonaniu, że się nie rozciągnęły aż tak bardzo...). :| 24 minuty temu, Waza napisał: Kaseta, wygląda dobrze, ale jeżeli masz wolne 0,5h to weź pilnik gładzik i zeszlifuj te zadziorki z zębów. To radykalnie poprawi zmianę przełożeń Czytałem dzisiaj właśnie, że to dobry sposób. Pobawię się któregoś popołudnia. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 38 minut temu, TheJW napisał: Masz na myśli blat tak....zmierz rozstaw i kup shimanowski zamiennik. Najlepiej od slx wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Czy to normalne? Nie powinna się najpierw zużyć kaseta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Moim zdaniem korba przyjmie nowy łańcuch. Co najwyżej będzie trochę hałasował, ale że blat jest alu, to się uklepie pod łańcuch, niestety kosztem szybszego zużycia - na tym to polega. Zmiana biegów może być nieco utrudniona, bo jest spora różnica w zużyciu blatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 6 godzin temu, MD11 napisał: Czy to normalne? Nie powinna się najpierw zużyć kaseta? już się spotkałem z takimi przypadkami....... W napędach 2xx jeździsz 90 % z blatu, szczególnie z kasetą 11-42. Zęby są obniżone żeby lepiej radziła sobie zmieniarka i mamy efekt. Ja bym wskoczył na NW ....taką 32 ;-)) Kup od banlessa najlepiej jajco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) @Kolmark - Spróbować nie zaszkodzi. W razie czego od razu będzie widać, że coś nie gra. Znalazłem na Alledrogo komplet razem z pająkiem za 200 zł, więc nie ma aż takiej tragedii. No chyba, że faktycznie uda się dopasować coś innego producenta. 7 minut temu, woojj napisał: Ja bym wskoczył na NW ....taką 32 ;-)) Kup od banlessa najlepiej jajco. Ale to musiałbym przejść na 1x, a jak mówiłem - niedawno wymieniałem manetki i trochę mi szkoda oraz nie wiem, czy moja noga poradzi sobie na podjazdach (pod Warszawą niby płasko, ale znalazłem kilka fajnych miejsc z niezłą górką). Edytowane 12 Grudnia 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Hm...zaczynam się jednak poważniej zastanawiać nad tym 1x11. Oczywiście jeśli okaże się, że blat nie przyjmie nowego łańcucha. Muszę sobie zestawić wszystkie "za" i "przeciw". Poza tym nie wiem, jak dobrać odpowiednią do moich potrzeb zębatkę (wiem, że są jakieś kalkulatory przełożeń itd., jednak to dla mnie czarna magia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Godzinę temu, TheJW napisał: (pod Warszawą niby płasko, ale znalazłem kilka fajnych miejsc z niezłą górką). Edytowane 2 godziny temu przez TheJW Możesz ino ponarzekać w Beskidach ;-)) Nie wiem czy już za bardzo nie śmiecimy wątku ??? Dobra zębatka NW wytrzymuje znacznie więcej niż ta twoja z racji tłustych i wysokich ząbków. Nie należy się bać NW to jest dla ludzi- nie gryzie. Jak się boisz zmień tą zębatkę na tani odpowiednik shimano i już. Ona jest na tyle zajechana że nie ma na co czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Wrzuciłem łańcuch wyciągnięty około 0.6% i korba go przyjęła, ale na kasecie skacze na większości przełożeń. Nowy prawdopodobnie w ogóle nie będzie współpracował (ale nie sprawdzę, bo to część prezentu gwiazdkowego i nie chcą mi go dać wcześniej do sprawdzenia ). Szykuje się więc grubszy wydatek. Zastanawiam się więc, czy kupić droższą i cięższą, ale łatwiejszą w czyszczeniu kasetę SRAMa PG-1130, czy tańszą i lżejszą, lecz upierdliwą w konserwacji Shimano CS-M8000. Ktoś coś doradzi, ma jakieś porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 46 minut temu, TheJW napisał: rzuciłem łańcuch wyciągnięty około 0.6% i korba go przyjęła, ale na kasecie skacze na większości przełożeń coś jest nie teges...kaseta nie wygląda....może to korba robi jajca. Sprawdź czy nie dzieje się to na małym blacie. Sprawdź czy przeskakiwanie jest za każdym naciśniecięm, czy co kilka obrotów kasety??? - oznaczało by to feler ogniwka/spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 W sumie zapomniałem o małym blacie... Dzisiaj po płaskim, więc nie było potrzeby o nim pamiętać. Sprawdzę oczywiście, ale mimo wszystko wydaje mi się, że to kaseta. Skacze przy każdym mocnym depnięciu. Niewiele brakowało, żebym wybił sobie zęby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 A może bębenek szwankuje? Kaseta wygląda na zdrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Z bębenkiem było wszystko OK, problem pojawił się dopiero po założeniu mniej wyciągniętego łańcucha. Dzisiaj posprawdzam jeszcze na małym blacie z przodu i z poprzednim łańcuchem. Może uda mi się od rodzinki wysępić nowy łańcuch z prezentu gwiazdkowego do testów.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi