polak322 Napisano 11 Października 2017 Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Jak oceniacie powyższą kasetę? Pojeździ się jeszcze na niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Powinna bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Cześć. Bardzo proszę o fachowy ogląd. Ja zrobiłem na tej kasecie około 2500km. Myślę, że jej całkowity przebieg to około 3000km. Przymiar nie wpada jeszcze nawet na 0.75, ale czasami strzela przy przełożeniu: z przodu środkowy blat i z tyłu najmniejszy. Na dużym blacie i najmniejszej koronce z tyłu - nic nie strzela. Wymienić łańcuch, łańcuch i kasetę, czy jeszcze jeździć i nie krosować łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 A może to środkowy blat w korbie masz zjechany? Bo wolnobieg wygląda okej, łańcuch nie powinien przeskakiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 A może to środkowy blat w korbie masz zjechany? Bo wolnobieg wygląda okej, łańcuch nie powinien przeskakiwać Proszę bardzo-wrzucam przód. A nie mogą to czasem być strzały np od zapadek bębenka? Dziwne, że tylko na jednym biegu się tak dzieje. Ale jednak :/ Może po prostu rama jakoś pracuje i przy dobrym depnięciu łańcuch jest już na tyle wykrzywiony, że strzela. Ale z tego co pamiętam to zdarza mi się też strzelić normalnie ruszając spokojnie ze skrzyżowania więc to nie tylko przy bardzo dużych siłach. Ale przy dużych strzela często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Blaty też okej, więc jak nie gówniany łańcuch (ale to raczej mało prawdopodobne bo zjadłby kasetę) to może być i bębenek, spróbuj pokręcić bez pedałowania i popróbować jak łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 A środkowy blat na drugim zdjęciu nie ma na górze ułamanego jednego zęba i dosyć sporo zużytego drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 A środkowy blat na drugim zdjęciu nie ma na górze ułamanego jednego zęba i dosyć sporo zużytego drugiego? Wg mojej wiedzy zęby na blatach nie są identyczne i niektóre właśnie mają wyglądać w taki nieciekawy sposób ale może moja wiedza jest błędna :/ Dzięki za pomoc. Popróbuje z tym bębenkiem. Jak nic nie wymyślę, to w przyszłym tygodniu odstawimy maszynę do osiedlowego serwisu u pana Pawła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Jeśli na całym obwodzie blatu jest więcej takich zębów,to faktycznie jest tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Okazało się, że sprawdziłem jak się jedzie na najmniejszej z przodu i najmniejszej z tyłu i zaczęło przeskakiwać dokładnie tak, jak na środkowej tylko prawie cały czas Wniosek prosty: bębenek jest ok, ale łańcuch pomimo, że nie jest jeszcze bardzo wyciągnięty, to jednak już na tyle, że w pozycji 2/7 zaczyna przeskakiwać. Wymienię łańcuch i po sprawie. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Witam, kupiłem rowerek, niby ładny osprzęt (choć nie najnowszy) ale chyba od nowości nie był zmieniany łańcuch w tym sprzęcie.Obecny łańcuch rozciągnięty na niestety ponad 1(%?) (tani miernik), obawiam się że sporo będę musiał dołożyć do tego sprzętu, szczególnie w korbę. a to chyba drogie rzeczy (nawet same zębatki) jeśli w ogóle jeszcze dostępne.Z góry dziękuję za pomoc.Zdjęcia przedstawiają kasetę i zębaki korby: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Zajedź to co masz (na początek pasuje wyczyścić cały napęd) a dopiero potem zmienisz. Kaseta nowego łańcucha nie łyknie ale chyba jeszcze łańcuch nie przeskakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Możesz też spróbować na początek wymienić tylko kasetę i łańcuch.Jeśli będą problemy z korbą,to zakładasz stary łańcuch oraz kasetę i zajeżdżasz,tak jak napisał kolega MikeSkywalker.Co to za korba i jakie ma stopniowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 24 Października 2017 Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Korba to deore XT (chyba m760) z tego co mi się wydaje wymieniana była w niej środkowa zębatka (zupełnie inny design chyba jest zwyczajnie 'nowsza') i chyba największa tez została wymieniona (oceniam to co mam ze zdjęciami z internetów więc nie daję głowy)Jeśli się nie pomyliłem w liczeniu to zębatki są: 44 32 22 Edytowane 24 Października 2017 przez Rigid93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastaMat Napisano 26 Października 2017 Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Cześć Proszę o opinie czy warto zakupić którąś z poniższych kaset: http://allegro.pl/shimano-kaseta-cs-hg50-9speed-11-32-polecam-i7014683351.html http://allegro.pl/kaseta-shimano-hg50-9-11-32t-358g-i7016958608.html http://allegro.pl/kaseta-sram-pg-950-11-32t-361g-powerglide-ii-i6989091948.html Jeśli tak to którą byście brali? Bo w tej cenie moim zdaniem lepiej kupić używkę w dobrym stanie niż jakieś padło z najniższej półki... Ogólnie wydaje mi się że te kasety właśnie są w dobrym stanie i przyjmą nowy łańcuch ale wole zapytać kogoś z lepszym okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Października 2017 Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Kaseta z pierwszego linku jest w lepszym stanie niż z drugiego.Ale nawet nad nią bym się zastanawiał,bo nie jest rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigid93 Napisano 26 Października 2017 Udostępnij Napisano 26 Października 2017 To jeszcze raz ja Postanowiłem pójść za radą i zjechać do końca kasetę na starym łańcuchuTym razem pytanie o zębatki przednie.Biorąc pod uwagę plan zjechania kasety na starym łańcuchu... Czy zębatki korby również będę zmuszony wymienić?Wiem że i tak wyjdzie to w praniu, ale przynajmniej mentalnie się przygotuje na zbieranie kasiory jeśli okaże się że wymiana będzie konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Myślę że jak kaseta jest na wykończeniu to jeszcze jedną oblecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Zębatki wyglądają ok, 1 co nie częste, tez zmęczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leech Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Witam, czy warto zakładać nowy łańcuch na tą zębatkę? https://www.dropbox.com/s/4kwbjliax6nn2g1/zebatka-korba1.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/tnesm8agqrtp8lg/zebatka-korba2.jpg?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Warto, spokojnie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2017 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Ja bym polecić mógł obrót zębatki o 90 stopni. Co prawda pin nie będzie przy ramieniu ale dodatkowo wydłuży cas eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leech Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Dzięki, właśnie o obrót o 90 stopni miałem pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Jeżdżę bez licznika, ale szacuję, że korba ma przejechane > 15k km, a kaseta > 8k km. Nie wiem, czy to prawdopodobne. Zajeździć i wymienić wszystko, czy korba jeszcze będzie się nadawała do użytku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Dwa blaty korby nadają się już tylko na dorżniecie ich z obecnym łańcuchem i kasetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi