mattpl Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia (edytowane) Hej zerknie ktoś na kasetę 105r7000 jakieś 15000km, 6 łańcuchów. Na 2/3 koronkach zauważyłem takie dziwne szpile, zastanawiam się czy tak ma być czy jednak zmiana. Nic nie skacze, stosuję wosk. Druga kaseta na trenażerze widzę że ma podobne zęby ale trenażer z kasetą zakupiony używany więc ciężko mi stwierdzić czy od początku tak to wygląda czy może też już zajechane https://r2.easyimg.io/rjplc464h/img_20240424_200342.jpg Edytowane 24 Kwietnia przez mattpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Zdjęcie słabe, najlepiej sam ocenisz gdy w sklepie obejrzysz nową. Zwróć uwagę, że niektóre zęby są zukosowane na szpic, niektóre sfrezowane na grubości (są cieńsze), to specjalnie aby lepiej przerzucało łańcuch. Jeśli nowy łańcuch układa się bez luzów to można jechać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 24 Kwietnia Udostępnij Napisano 24 Kwietnia (edytowane) No właśnie te w szpic po ok. 2 na koronkę mnie zaniepokoiły+ to że nie są na wszystkich koronkach Inne zdjęcia https://ibb.co/6Zb4K4s https://ibb.co/zNmkPrH https://ibb.co/qFfNJTB https://ibb.co/3kCqjRn https://ibb.co/6Zb4K4s Edytowane 24 Kwietnia przez mattpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantaro Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia Rower kupiony maj 2018 i do tej pory użytkowany głownie latem: szosówka plus ostatnio niewymagająca jazda po lesie. Zastanawiałem się czy po tylu latach nie odświeżyć sprzętu. Zamierzałem kupić 2 łańcuchy (130zł), a może nawet od razu korbę (FC-M371 - 150zł) i kasetę (CS-HG400 - 60zł) tylko zanim to zrobię chciałbym zapytać czy ma to na chwile obecną sens? Może kupić tylko dwa łańcuchy i jeździć dalej, a może dojechać na tym łańcuchu jeszcze ten sezon i dopiero jak miarka 0.75 zacznie wpadać na całości wymienić łańcuch? jak oceniacie zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieskiczerwony Napisano 26 Maja Udostępnij Napisano 26 Maja Stan bardzo dobry. Moim zdaniem przyjmie nowy łańcuch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xplosion Napisano 15 Czerwca Udostępnij Napisano 15 Czerwca witam, proszę o rzucenie okiem na zębatki czy zakupić nowy łańcuch czy też zużyć aktualny zestaw do końca. Rower ma 3 lata (kaseta Sram PG-1210 Eagle i łańcuchem Sram SX Eagle) jednak od dnia zakupu aż do teraz łańcuch nie był smarowany, przez co nieco zardzewiał, po nasmarowaniu rdza mocno puściła. Przejechałem na nim jakieś na oko 1000 km, Wg mnie mechanizm pracuje cicho i dobrze, ale chcąc zachować dłuższą żywotność kasety czy jest sens wymienić jeszcze łańcuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Ale co Ci szkodzi założyć nowy łańcuch? Na moje oko kaseta i korba powinna przyjąć nowy łańcuch. Gdyby jednak łańcuch się nie ułożył to wystarczy dokupić resztę napędu i masz nowy komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbi1tgrO Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Proszę o ocenę napędu. Przebieg ok 7-8tys. Łańcuch na pewno do wymiany. Jak sprawdzam miernikiem zużycia z Decathlonu to wpada całkowicie i wg oznaczenia powinienem też wymienić napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca Żeby cokolwiek ocenić wyczyść najpierw napęd a później wrzuć dobrej jakości zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca Jeżeli to jest jeden łańcuch (od początku życia kasety), biorąc pod uwagę czystość napędu to wątpię, że ma 7-8k km (raczej mniej). Stan kasety pokazuje w mojej ocenie szansę 50/50 na przyjęcie nowego łańcucha. Nie zmienia to faktu, że napęd wymaga czyszczenia przed podjęciem jakichkolwiek czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbi1tgrO Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Na liczniku mam nieco ponad 6tys, a że czasami na krótkie dystanse jeździłem bez licznika to oceniam przebieg na te 7-8 tys. Kasetę i korbę mam od nowości. Łańcuch też ale w pewnym momencie była podmiana na inny, który jednak się uszkodził po ok 1tys km i znowu założyłem stary, na którym jeżdżę do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Korba przyjmie nowy łańcuch, w mojej ocenie z kasetą może być różnie i raczej się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkalaK Napisano 4 Lipca Udostępnij Napisano 4 Lipca Kaseta korba i łańcuch od nowości, nowy łańcuch się nie przyjął, co jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 4 Lipca Udostępnij Napisano 4 Lipca Zacznij od kasety. Na przyszłość: zdjęcie korby zrób tak aby było widać min 50% zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkalaK Napisano 4 Lipca Udostępnij Napisano 4 Lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Lipca Udostępnij Napisano 4 Lipca (edytowane) Ja bym leciał po całości - kaseta, łańcuch, kółka przerzutki, zębatka korby. Zębatka w tym stanie przyjmie nowy łańcuch, ale będziesz miał prawdopodobnie problemy z jego zrzucaniem i/lub zaciąganiem. Przy napędzie 1x9 wydatek i tak nie będzie wielki. Edytowane 4 Lipca przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniellox Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Otóż 2 tyg. temu wymieniłem kasetę i łańcuch na oryginalny Shimano, po 400km napęd zaczął pracować jak młynek do kawy. Myślę sobie ok. jeździłem po szutrach - umyje, nasmaruje będzie ok. Na 30 km było ok- potem znowu jechałem z młynkiem do kawy. Duży blat korby trochę wyjeżdżony, ale łańcuch nie przeskakiwał nigdy. Wrzuciłem przymiar łańcucha wpadł do końca na 1.00mm. Skonsultowałem się z serwisem, zapewnili mnie że zużycie dużego blatu nie ma wpływu na rozciąganie łańcucha i że pewnie kupiłem podróbkę Shimano. Wziąłem KMC który zawsze stosowałem, zrobiłem 150km w 2 dni i przymiar wpada na jedynce... Proszę o ocenę okiem eksperta jak waszym zdaniem wyglądają przednie ząbki dużej tarczy czy ewidentnie mogą być przyczyną tak drastycznego rozciągania łańcucha. Dziękuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Załóż nawy łańcuch KMC, ale X8 i problemy się skończą. KMC Z to podobny szajs jak Shimano HG40. Na dużo bardziej zużyte blaty zakładałem nowe łańcuchy i nic złego się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniellox Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca @marvelo dziękuje serdecznie za odpowiedź, zastosuje się do wskazówek! Łańcuch zamówiony! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Z ciekawości, a jak wygląda kaseta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca KMC X obecnie to też już jest plastelina. Uzyłbym hg-93, albo 701 minimum. Przedni blat OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca 22 godziny temu, daniellox napisał: Otóż 2 tyg. temu wymieniłem kasetę i łańcuch na oryginalny Shimano, po 400km napęd zaczął pracować jak młynek do kawy. Myślę sobie ok. jeździłem po szutrach - umyje, nasmaruje będzie ok. Na 30 km było ok- potem znowu jechałem z młynkiem do kawy. Duży blat korby trochę wyjeżdżony, ale łańcuch nie przeskakiwał nigdy. Wrzuciłem przymiar łańcucha wpadł do końca na 1.00mm. Skonsultowałem się z serwisem, zapewnili mnie że zużycie dużego blatu nie ma wpływu na rozciąganie łańcucha i że pewnie kupiłem podróbkę Shimano. Wziąłem KMC który zawsze stosowałem, zrobiłem 150km w 2 dni i przymiar wpada na jedynce... Proszę o ocenę okiem eksperta jak waszym zdaniem wyglądają przednie ząbki dużej tarczy czy ewidentnie mogą być przyczyną tak drastycznego rozciągania łańcucha. Dziękuje. Pozdrawiam Z innej beczki - wodzik przedniej przerzutki jest za wysoko. Krawędz wodzika powinna być ~1-2mm nad ząbkami największej zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniellox Napisano 18 Lipca Udostępnij Napisano 18 Lipca (edytowane) Witam Szefów i jeszcze raz dziękuje za liczne odpowiedzi, dzięki za trafne uwagi odnośnie wodzika, kaseta nowa ma raptem 3 tyg, bez oznaków zuużycia. Przyszedł dzisiaj X8 z kolegą HG71 (tak na wszelki wypadek, mam nadzieje że nie bede musiał użyć). Zobaczymy jak się spisze, na pewno samo rozkucie łańcucha wymagało dużo więcej siły niż w podstawowej wersji KMC. Mam nadzieje że przynajmniej 3 lata pojeżdżę i nie będzie to spalona inwestycja. 🤣 Dzięki. Edytowane 18 Lipca przez daniellox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 18 Lipca Udostępnij Napisano 18 Lipca 3 LATA NA JEDNYM ŁAŃCUCHU!? Daaaamn...jak ja bym tak chciał! 🥲 Częściej wymieniam rowery...😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukassof Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Witam, Poproszę o ocenę stanu kasety. Po wymianie lancucha potrafi przeskakiwać na 4-5 przełożeniu. Szukać problemu gdzie indziej, czy kaseta do wymiany? https://zapodaj.net/plik-GEcID8vf93 https://zapodaj.net/plik-5k9gOP2TxU Kaseta CS HG31 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi