spike123 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Siema. Jakby ktoś był chętny, bo nie daje już rady z napędem 12s XT/XTR. Nie jestem w stanie ustawić poprawnego działania tylnej przerzutki, na 4 koronce od dołu, łańcuch czasami zaczyna przeskakiwać na 3, nie dzieje się to cały czas, jeżeli podciągnę linkę to jest ok, ale w tedy na koronce 3 od góry to samo zaczyna występować, objaw krzywego haka ale że posiadam przyrząd do prostowania go to jestem na 99% pewny że hak jest prosty. Tylna przerzutka nowa, linka wymieniona chodź raczej była ok, łańcuch nowy, myślę jeszcze nad kasetą, pancerz raczej też będzie ok, linka chodzi gładko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Polecam sprawdzić czy hak jest prosty. Też miałem 99% pewności, że mój jest prosty i wyszło, że byłem w błędzie. Co prawda podobny problem miałem z napędem Sram, ale to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Cytat Polecam sprawdzić czy hak jest prosty. Też miałem 99% pewności, że mój jest prosty i wyszło, że byłem w błędzie. Co prawda podobny problem miałem z napędem Sram, ale to bez znaczenia. Chyba nie doczytałeś posta na który odpowiadasz 😄 Czy ograniczenie na zębatce 10t jest ustawione tak, że kółko prowadzące jest w jednej płaszczyźnie z zębatką czy też przesunięte o grubość zęba na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spike123 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Muszę to sprawdzić jak ustawiona jest ograniczenie, to aż tak ważne jest? a co do haka, tak jak pisałem, na 99% jest prosty, sprawdzany na dwóch płaszczyznach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Października 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2023 9 godzin temu, KSikorski napisał: Chyba nie doczytałeś posta na który odpowiadasz 😄 Racja 🫣 byłem przekonany, że kolega nie posiada przyrządu do haka. W takim razie pozostają ograniczniki i odległość wózka od kasety oraz długość łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 11 godzin temu, spike123 napisał: Muszę to sprawdzić jak ustawiona jest ograniczenie, to aż tak ważne jest? a co do haka, tak jak pisałem, na 99% jest prosty, sprawdzany na dwóch płaszczyznach... Regulacja położenia względem zębatki 10T determinuje regulację wszystkich kolejnych biegów. Wg instrukcji wózek powinien być wysunięty na zewnątrz roweru o grubość jednego zęba względem zębatki 10t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spike123 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 W każdym poradniku na YT, przyjęło się że najmniejsza zębatka na kasecie, ma pokrywać się kółkiem prowadzącym przerzutki, to samo tyczy się największej zębatki, nie spotkałem się z ty że wózek ma być przesunięty o grubość jednego zęba. Oczywiście po pracy z ciekawości to sprawdzę jak to u mnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Nie traktowałbym opinii przypadkowych ludzi z kamerą jako wartościowych w sytuacji kiedy producent udostępnia jasne wytyczne. https://si.shimano.com/pl/pdfs/dm/MARD001/DM-MARD001-05-POL.pdf Strona 12: Cytat Wyregulować w taki sposób, aby, patrząc od tyłu, środek kółka prowadzącego był na równi z zewnętrzną powierzchnią najmniejszej zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 W Sram kółko prowadzące ma być na zewnątrz zębatki najmniejszej. Do tego stopnia żeby pedałując do tyłu łańcuch nie chałasował i nie chciał spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwcn Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Potrzebna ocena zębatek: wolnobieg1: link wolnobieg2: link kaseta: link Przekierowania są aktywne po 5s od kliknięcia na linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Weź najpierw to umyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spike123 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 23 godziny temu, KSikorski napisał: Regulacja położenia względem zębatki 10T determinuje regulację wszystkich kolejnych biegów. Wg instrukcji wózek powinien być wysunięty na zewnątrz roweru o grubość jednego zęba względem zębatki 10t. Tak to wygląda, zrobiłem jeszcze zdjęcie, jakiej długości jest łańcuch, oczywiście zdjęcie nie jest miarodajne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwcn Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Potrzebna ocena zębatek: (aktualizacja) wolnobieg1: link (aktualizacja) wolnobieg2: link (aktualizacja) kaseta: link (nowe) korba: link (nowe) dodatki: link Przekierowania są aktywne po 5s od kliknięcia na linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 12 Października 2023 Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Wszystkie te części wyglądają kiepsko. Link 1 Z wszystkich części ta wygląda najlepiej - ale czy przyjmie nowy łańcuch musisz sam się przekonać. Link 2 Słabe (złom?) zwłaszcza zębatka 1 i 2. Link 3 Jak wyżej ale tu wszystkie fatalnie wyglądają Link 4 Wątpię czy przyjmie nowy łańcuch Link 5 Pierwsze 2 zębatki z góry wyglądają znośnie reszta - trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymontab Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Wcześniej łańcuch był już jeden raz wymieniany. Kupiłem nowy, założyłem. Po wymianie jestem na większej tarczy z przodu to przy mocniejszym pedałowaniu łańcuch się wydawał głośnie dźwięki, strzelał, również spadał na mniejszą tarczę jak i na zewnętrzną stronę korby. Teraz pytanie czy to powód zużycia kasety czy korby. Dodam też, że w kasecie na drugiej tarczy od strony zewnętrznej dwa zęby są ułamane jednak łańcuch przeskakiwał również na innych tarczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 2 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Czasami łańcuch się "dogaduje" z zębatkami nawet i 100km. Jeśli masz zęby ułamane to na co czekasz? Wymień kasetę i wtedy obserwuj czy łańcuch strzela itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymontab Napisano 5 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Wymieniłem kasetę i przejechałem 70km, a sytuacja ciągle wygląda tak samo. Udało mi się zauważyć co dokładnie się dzieje i po mocniejszym pchnięciu i następnym „chrupnięciu” łańcuch lekko spadł z górnej części dużego blatu lecz nie osiadł na mniejszej zębatce i po zapedalowaniu był już na prawidłowym miejscu. Sprawdzić jeszcze dokładnie przednia i tylnią przerzutkę? Czy jestem już skazany na wymianę blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 6 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Oczywiście, przerzutki muszą być prawidłowo ustawione (zobacz jak wyglądają kółeczka z przerzutek) - ale wygląda na to, że blat jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Zwracam się z prośbą o ocenę czy ta kaseta przyjmie nowy łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Listopada 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Powinna ogarnąć nowy łańcuch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Moim zdaniem nie. Zbyt duże zadziory na większych zębatkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marmic Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia Witam. Jak ocenicie taką korbę i kasetę? Ząbek zaznaczony kolorem jest wykrzywiony. Łańcuch jest zużyty na 200 % i nie wiem co robić? Wymienić cały napęd żeby nie zniszczyć szybko nowego łańcucha? Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Stycznia Mod Team Udostępnij Napisano 16 Stycznia To nie kaseta/korba niszczy napęd tylko zużyty łańcuch. Zdjęcia niewiele mówią jeśli wszystko jest brudne. Jak łańcuch się przyjmie to można tak jeździć, jak nie to zajechać do końca to co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Jak myślicie, przelata jeszcze ten sezon? 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Spokojnie starczy do 30.09.2025 i to bez dodatkowego smaru, jest już odpowiednio dużo 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi