Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najbardziej masz zużyte 17, 19 i 22. Ale uważam, że warto spróbować dać nowy łańcuch. Jeżeli po ok 100km będzie strzelać wtedy będziesz miał pewność, że kaseta to złom. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Korba wygląda, że jeszcze trochę pociągnie ( mała i średnia zębatka jest najbardziej podjechana)

Żeby ocenić stan kasety zdjęcie zrób prostopadle do zębatek (a nie od tyłu jak teraz).

Edytowane przez Lezia
Napisano

cześć, bylibyście uprzejmi ocenić stan zębatek. Mam na oku pasującą mi stopniowaniem korbę (w rozmiarze raczej nie do kupienia jako nowa -> 42x32x24), na moje oko 32T wygląda na idealną, pozostałe też raczej tylko obtarcia farby, mylę się ? Dzięki.

c5mQtZ.jpg

oAXius.jpg

kjkb2f.jpg

7S6OGj.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć wszystkim, zapodziałem gdzieś przymiar No i nie dopilnowałem kaseta łańcuch do wymiany, kolka tez:) Zastanawiam się tylko czy blat/tarcza również. Jest to sram Apex 1x11 w technologi narrow-wide.

aktualnie jeżdżę na owalnej:

IMG_2816.jpeg

IMG_2819.jpeg

Mam jeszcze oryginalna tarcze, która powinna być w dobrym stanie, ale nie pamietam już ile ma km

IMG_2820.jpeg

Napisano

@TheJW Owal również? Wydaje mi się, że koło 10k km może już mieć. Okej a jak w ogóle jest z tą eksploatacją blatu? Wiadomo, że zdegradowany łańcuch szybko zajedzie kasetę i vice versa. Czy zajechany blat wpłynie na szybszą eksploatacje łańcucha/kasety, czy ewentualnie pogorszy kulturę pracy?

Napisano

A co ma tu pogorszyć, jak z przodu nie masz przerzutki? :) Ewentualnie mógłby zrzucać łańcuch, ALE! nie w tego typu rowerze i nie przy takim stopniu zużycia. Jak na 10k w gravelu, to całkiem zdrowy ten blat.

Napisano

Okej zmieniłem kasetę, łańcuch, kołeczka a blat na razie zostawiłem. Ale jest słabo, coś przeskakuje cały czas.  Może źle zamontowałem kółeczka (gładka strona z logo na zewnątrz przerzutki - góra i dół)

IMG_2830.jpeg

Napisano
W dniu 25.08.2023 o 12:21, bogus napisał:

Przerzutkę regulowałeś po wymienie?

Podregulowałem, odwróciłem też jedną kółeczko. Jest nieźle przerzutki można płynnie przełączać, ale jest problem z największą (najlżejszą) koronką. W momencie wrzucenia na największą koronkę łańcuch odrazu spada na mniejszą koronkę. Śrubką nie mogę już zbliżyć wózka do ramy. Wcześniej miałem kasetę 11-42 teraz 11-32, czy może być to kwestia długości łańcucha (jest takiej samej długości jak stary, może użyć podkładki do kasety?

Napisano

@bogus No właśnie problem polega na tym że minimalne wychylenie wózka nie jest nad największą (najlżeszą) koronką. Stąd pytanie o ten dystanser, ale go się chyba używa tylko wtedy gdy np kasete 10rz wkłada się na bębenek dedykowany 11rz.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Siema. Jakby ktoś był chętny, bo nie daje już rady z napędem 12s XT/XTR.

Nie jestem w stanie ustawić poprawnego działania tylnej przerzutki, na 4 koronce od dołu, łańcuch czasami zaczyna przeskakiwać na 3, nie dzieje się to cały czas, jeżeli podciągnę linkę to jest ok, ale w tedy na koronce 3 od góry to samo zaczyna występować, objaw krzywego haka ale że posiadam przyrząd do prostowania go to jestem na 99% pewny że hak jest prosty.

Tylna przerzutka nowa, linka wymieniona chodź raczej była ok, łańcuch nowy, myślę jeszcze nad kasetą, pancerz raczej też będzie ok, linka chodzi gładko...

IMG_20231009_153359.jpg

IMG_20231009_153409.jpg

IMG_20231009_153414.jpg

• Mod Team
Napisano

Polecam sprawdzić czy hak jest prosty. Też miałem 99% pewności, że mój jest prosty i wyszło, że byłem w błędzie. Co prawda podobny problem miałem z napędem Sram, ale to bez znaczenia.

Napisano
Cytat

Polecam sprawdzić czy hak jest prosty. Też miałem 99% pewności, że mój jest prosty i wyszło, że byłem w błędzie. Co prawda podobny problem miałem z napędem Sram, ale to bez znaczenia.

Chyba nie doczytałeś posta na który odpowiadasz 😄

Czy ograniczenie na zębatce 10t jest ustawione tak, że kółko prowadzące jest w jednej płaszczyźnie z zębatką czy też przesunięte o grubość zęba na zewnątrz?