tomasz777 Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Co powiecie o tej?Na drugiej trzeciej i czwartej koronce napęd głośno pracuję, założyłem nowy łańcuch, przeskoczył parę razy ale się chyba ułożył,zrobiłem z 15 km.Zmieniac kasetę czy jeździć i obserwować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 5 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Dojedź do 100km, jeśli dalej będzie przeskakiwać wymień kasetę. Swoją drogą naucz się jazdy z wykorzystaniem większej ilości przełożeń. Jak wymienisz kasetę dokup jeszcze dwa łańcuchy i jeździj na nich na zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gzimo Napisano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Po wymianie łancucha na nowy zaczął on przeskakiwac na chyba tylko 2 zebatkach na reszcie wydaje sie ok.Po zdjeciu kasety na bebenku są wzery/wgniecenia od niej i teraz pytanie czy mozna to tak zostawic czy wymieniać?.Jesli doszło by do wymiany bębenka to jaki wybrać ? kaseta 11rzedowa na ultegrze.Kasety nie biore ultegry wole spróbować zamienik.Kólka od prtzerzutki tez ida do wymiany bo jedno stawia troche wiekszy opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Shimano SG-X: duży blat S44 średniak M9 8-32 mały M9 S22/HG X-22 Prawdopodobnie wykrzywiony jest też hak przerzutki (Shimano RD-M410), być może też sama przerzutka ucierpiała podczas solidnej gleby. Namierzam problem z przeskakiwaniem nowego łańcucha KMC S9 (oryginalnie był Shimano HG-53). Z tyłu prawie nowa kaseta HG-X (chyba, z pamięci piszę). Czy haki są uniwersalne, czy trzeba szukać np. do danej ramy? Proszę o ocenę zużycia na podstawie zdjęć. Co można ew. włożyć zamiast przerzutki RD-M410, żeby było ekonomicznie i dobrze? Ostatnie zdjęcie pokazuje lekkie wykrzywienie haka przerzutki, nie wiem, czy to jest uszkodzenie, czy tak ma być. Edytowane 27 Czerwca 2023 przez miki11 Uzupełniłem opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 1, 2 na śmietnik 3 jeszcze pojeździ Haki są dedykowane do ram ale ilość modeli na rynku jest ograniczona więc możesz coś dobrać wizualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Ok, a jakie ekonomiczne blaty tutaj podejdą? Z dużych FC-M430, FC-M480, a może FC-MT300? Edytowane 27 Czerwca 2023 przez miki11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 (edytowane) Hej, Mój duży blat, który zwyczajnie nieregularnie, mam wrażenie strzela, jak mocniej pedałuję... suport chyba odpada, bo rower ma nakręcone może z 2.5k. Lańcuch wymieniony i już sam zgłupiałem, bo zużycie blatu, jakby cholernie nierównomierne (większość zębów pico-belo) 🙉 Edytowane 2 Lipca 2023 przez platek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 To może faktycznie przykręć duży blat obróciwszy go o 90°. Wyważenie trochę przepadnie, ale to nie śmigło w helikopterze, a być może te zdrowsze zęby wezmą na siebie robotę. Ciekawie się to zużyło, mam wrażenie, że oni teraz klepią te blaty z chińskiego goowna, nie ze stali. Jako ciekawostkę dodam, że w mojej prehistorycznej damce Romet Gazela miałem korbę z jednym blatem i z tyłu 5 zębatek. I nigdy ich nie wymieniałem przez 31 lat jeżdżenia, od czasu do czasu nowy łańcuch i to wszystko. Tyle, że wtedy blaty robili metodą kowalską, a nie wycinali z goowno-kartonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Tu kolejne zdjęcie. Nie dość, że zęby nierówne fabryczne to nierównomierne zużycie... Ten materiał to faktycznie gówno-karton, jak wszystko w ostatnim czasie. Tak, czy owak miałem zmieniać korbę i pytanie, czy 105 wystarczy, żeby blaty były lepszej jakości? Blat ze zdjęcia jest z FC-RS400... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Blat moim zdaniem jest w dobrej kondycji. Ponadto blat nie strzela. Jak już to suport i to, że ma 2500 km o niczym nie świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Czyli jednak? Ok. W suportach jeszcze nie grzebałem, więc trzeba będzie podjechać do serwisu. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Blat, żeby dawał oznaki zużycia musiałby przejechać z 20000 km z mocną nogą lub ewentualnie w bardzo trudnych warunkach. U Ciebie wygląda niemal jak nowy, więc nie ma co się w nim doszukiwać problemu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Łańcuch wymieniony, więc zostaje tylko suport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Według mnie tak. Od tego zacząłbym całą diagnostykę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Popatrz na funkiel-nówki blaty (44 i 32) z korby Shimano FC-M430. One od razu niektóre są "zajechane" 🙂 Taki system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Rzeczywiście. No nic - biorę się za suport... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Moje strzelanie - Powinno byc slychac te nieregularne trzaski 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Widać to nieszczęsne video z YT? Bo tu zaspamuje temat niechcący...😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Widać. Wymieniałeś już coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Tylko łańcuch. Pod koniec tygodnia podskoczę do serwisu z tym suportem. Zamowie wklad na wszelki wypadek SM-RS500 (taki mam obecnie) albo SM-BRR60 (to chyba deko lepszy) Edytowane 4 Lipca 2023 przez platek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 To musi łożysko w misce pewnie jakoś strzelać. Może jak montowali rower za slabo nasmarowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Kolego, jakie łożysko? Wymień wkład suportu i będzie cisza. Samych łożysk się nie serwisuje, ani nie dokręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Okk, myślalem, że dosmarować jakoś. Dzieki! Case closed 😊. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Zaraz, zaraz, popatrzyłem na zdjęcia z poprzedniej strony, masz suport BB? Wtedy się wymienia zewnętrzne łożyska. Będziesz potrzebował przyrządu do ich wymiany. Zresztą, znajdziesz to chociażby na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platek71 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Pardon, BB oczywiście. Pomyliłem litery modelu (BB-RS500), a miałem na myśli, że może za mało nasmarowane... Muszę poszukać teraz jakie łożyska najlepiej kupić, żeby długo polatały, ale z tego, co widziałem najlepiej kupić cały suport BB-RS500 z lożyskami i tyle. Dzięki za pomoc! Edytowane 4 Lipca 2023 przez platek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi