Namaj Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 @Electronite To w ogóle możliwe? Ten rower przejechał kilkadziesiąt tys. km, a te części są używane od 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 No fakt jest ząb skruszony jeden na kasecie i 4,5 tryb nieco wyjedzony ale tak to spoko, ani zęby nie są pokrzywione, ani rozklepane jak u mnie kilka fotek wyżej. No jest obdrapana korba, fakt porysowana i wyciorana. Ale spokojnie bym zakładał w to nowy łańcuch - po prostu masz lekką nogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irowerem Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Czy ta kaseta jest ok? Niestety nie znam jej przebiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Daj nowe zdjęcia, zrób je prostopadle do koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Placek Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Panowie Poproszę o Waszą opinię https://www.olx.pl/d/oferta/zebatka-koronka-shimano-xtr-sm-crm95-32t-fc-m9100-fc-m9120-111-12-CID767-IDGo22r.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4 Cena rzecz elastyczna ale jak widzicie zużycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Czy faktycznie była testowana raz czy dwa razy to nie wiem ale dobrze wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irowerem Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) Jeszcze raz zdjęcia (chyba trochę lepsze 😕 coś mi z nimi nie wychodzi) plus jeszcze fota korby tam jest jeden blat Sory, że z łańcuchem i tylko połówki widać ale może coś z tego da się zauważyć? Kupiłem nowy łańcuch i chrupocze pytanie czy się ułoży czy też ten napęd jest już zajechany? Edytowane 8 Maja 2023 przez irowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Blat z korby wygląda na OK (choć nie widzę najważniejszej części blatu). Kaseta jakoś tragicznie też nie wygląda. Czasami łańcuch się układa nawet i 50-100km. Możesz pilnikiem spiłować zadziory na zębach kasety - poprawisz kulturę zmiany biegów. Obecnie rynek jest zalany całym mnóstwem podrabianych łańcuchów KMC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkblack Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Cześć, może mi to ktoś ocenić? założyłem nowy łańcuch i nową kasetę ale dalej coś chrobocze przy dużym obciążeniu na podjazdach 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Namaj Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 W dniu 3.05.2023 o 01:24, Electronite napisał: No fakt jest ząb skruszony jeden na kasecie i 4,5 tryb nieco wyjedzony ale tak to spoko, ani zęby nie są pokrzywione, ani rozklepane jak u mnie kilka fotek wyżej. No jest obdrapana korba, fakt porysowana i wyciorana. Ale spokojnie bym zakładał w to nowy łańcuch - po prostu masz lekką nogę. No to super, choć już powoli rozmyślałem nad napędem 1x10 lub coś w tym stylu, lecz nie spodziewałem się, że to taka droga zabawa. Cały napęd już ładnie umyłem i będę się zabierał za inspekcję wkładu suportu, żeby pozbyć się tego strzelania. Łańcuchy najczęściej rotowałem tzn. kupowałem 3 i jeździłem na każdym np. po 400 km, więc może to też miało wpływ na mniejsze zużycie zębatek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 @darkblackBlat z korby już swoje przejechał. Jeśli jeździsz na nowym łańcuchu to nie pozostaje Ci nic innego jak obserwować. Jeśli po przejechaniu ok 100 km dalej będziesz czuć strzelanie bądź chrobotanie napędu to nie pozostaje nic innego jak wymienić blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkblack Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Tak mam nowy łańcuch i kasetę, zrobiłem już na tym około 100km, blaty szacuję na jakieś 20 000km chociaż kupiłem używany rower wiec tak do końca nie wiem, wymienić tylko ten mały blat czy od razu oba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Mniejsze koło wygląda trochę lepiej. "Chrobotanie" występuje tylko jak łańcuch jest na blacie? Czy na obu zębatkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkblack Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Właściwie to tylko na mniejszej zębatce z przodu, najbardziej to słychać na podjazdach przy niskiej kadencji i dużym obciażeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 To masz odpowiedź. Mała zębatka też do wymiany. Zastanów się czy nie warto dokupić jeszcze drugi łańcuch żeby je stosować na zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkblack Napisano 11 Maja 2023 Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Też się zastanawiałem nad dodatkowymi łachami, może nawet żeby mieć 3 na zmianę. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
florek92 Napisano 16 Maja 2023 Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Cześć Może ktoś ocenić czy kaseta przyjmie nowy łańcuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tamm90c Napisano 16 Maja 2023 Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Cześć, Prośba o pomoc w ocenie stanu poniższego napędu. Chciałbym ustalić jak bardzo agonalnie on wygląda i czy wymieniać tylko wolnobieg czy korbę też? Łańcuch oczywiście będzie nowy. Jeżeli potrzebne są bardziej dokładne zdjęcia - prośba o info i wrzucę. Z góry dziękuję, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 @florek92Na tym zdjęciu słabo widać kasetę ale myślę, że warto spróbować dać nowy łańcuch . Jeśli po 50-100km łańcuch się nie ułoży to kaseta do wymiany. @tamm90cTak prawdę powiedziawszy masz i wolnobieg i korbę do wymiany. Co się dzieje podczas jazdy? Strzela łańcuch podczas mocniejszego depnięcia, łańcuch "tańczy" na napędzie? Czemu pytam, bo się zastanawiam czy nie opłaca Ci się nic nie robić i dojechać napęd a potem dopiero wszystko wymienić. Dać nową korbę, wolnobieg i jeździć na 3 łańcuchy. Taki zestaw posłuży Ci na bardzo długo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tamm90c Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 @Lezia Bardzo dziękuję za odpowiedź i cenną radę, z której chętnie skorzystam. Odpowiadając na Twoje pytanie - napęd pracuje dość głośno, a przy mocniejszym depnięciu zdarza się przeskakiwanie łańcucha. Na szczęście jeszcze dość sporadycznie. Chciałbym tylko doprecyzować, zgodnie z Twoim doświadczeniem ile czasu/lub kilometrów wytrzyma jeszcze mój aktualny zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 Tego nie mogę powiedzieć. Wszystko zależy jak jeździsz ( siłowo czy młynkujesz), jak dbasz o napęd ( smarowanie, czyszczenie). Gdyby był to mój napęd to tysiąc lub więcej może bym jeszcze zrobił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tamm90c Napisano 17 Maja 2023 Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 @Lezia Powiedziałbym, że bardziej siłowo, ale jeżeli stan nie jest jeszcze bardzo zły to dokładnie wszystko wyczyszczę, nasmaruję łańcuch i złożę. A kiedy się zużyje całkowicie to wymienię całość i będę jeździł na 3 łańcuchy. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cori Napisano 30 Maja 2023 Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Co myślicie o tej kasecie i korbie? Po wymianie łańcucha okazjonalnie przeskakuje i nie wiem czy to kwestia tego że musi się dopasować czy jednak zębatki są już w tak złym stanie i szykować się na wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab123 Napisano 31 Maja 2023 Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 witam, proszę o ocenę kaset i kółek przerzutki: https://ibb.co/CmXbxyr https://ibb.co/fkpQzJg https://ibb.co/cwGnkMH https://ibb.co/L6RfXKW https://ibb.co/9ygj7MW https://ibb.co/72R8grs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 31 Maja 2023 Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 @CoriKasata nowa nie jest 🙂 ale jakoś specjalnie źle nie wygląda. Daj jeszcze trochę czasu kasecie (dopasowanie może trwać nawet i 100km). Korba i kółka przerzutki są OK. @Ketrab123Czym Ty smarujesz łańcuch? Smarem stałym? Kaseta wygląda słabo ale w tym syfie mało widać. Jeśli wymienisz kasetę to kółka też wymień, bo może jakoś źle nie wyglądają ale przy nowym napędzie lepiej mieć wszystko nowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi