marvelo Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Też tak myślę, kaseta nie wygląda źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini.st Napisano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Dzięki za pomoc. Czekam na łańcuch i zobaczę jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matimek Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ta kaseta przyjmie jeszcze nowy łańcuch czy dojechać ją do końca ze starym łańcuchem i zmienić później wszystko razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Nie wygląda źle, powinno być ok. Z ciekawości zapytam jaki przebieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matimek Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Lekko ponad 5000 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matimek Napisano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 A na łańcuchu srama xx1 mam przejechane gdzieś około 3000 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 W takim razie kaseta dobrze to znosi, ale jak łańcuch jest dobrej jakości to i napęd dłużej wytrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Zwracam się z prośbą o ocenę kasety. Jazda trekkingowa w suchych warunkach. Łańcuch KMC Z8, czyszczony regularnie i oliwiony zgodnie ze sztuką; na sworznie, olejem przekładniowym (75W90 🚗) i wycierany po oliwieniu. Zawodnik o masie 81kg. Przebiegu nie jestem pewny, ale ok. 2000km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Moim zdaniem nowego łańcucha już nie przyjmie. Za duże zadziory na niektórych zębatkach. A z KMC, jak będziesz zmieniał całość za jakiś czas (bo na tym można jeszcze trochę pojeździć), to znacznie lepszy jest łańcuch z serii X. A z Shimano to HG71 (HG40 to szajs). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Dziękuję 👍. Obecny łańcuch został właśnie wyszejkowany i suszy się w pozycji wiszącej. Ponieważ nie jest kierunkowy, będzie założony w taki sposób, że strona która do tej pory była wewnętrzna - kładła się na zębatkach, będzie odwrócona tak, że pójdzie górą. Obecne rozciągnięcie łańcucha jest pomiędzy 0,5% a 0,75%. Dojadę tak cały komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Stycznia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Jak na moje to nie wygląda źle, ale na pewno nie podejmę się oceny na podstawie zdjęć pod takim kątem. Jedyne słuszne zdjęcie ma być zrobione prostopadle do kasety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 @marvelo, @bogus, dziękuję, już całość poskładana, łańcuch wyszejkowany i czysty - cieszy oko. Jednak mam X8, dziś szybciej zacząłem i zdążyłem się przyjrzeć przed zmierzchem. 2 lata temu go założyłem i zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xKAINx Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Panowie jak to wygląda na wasze oko, claris blat ma ok 5k przebiegu w niezbyt sprzyjających czasami okolicznościach ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Pytasz czy blat przyjmie nowy łańcuch? Jeśli tak, to ja bym przeprowadził próbę i pojeździł tak 50-100km. Może się dogadają 🤔 Bardziej interesuje mnie jak wygląda reszta napędu - np kaseta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xKAINx Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Resztę wstyd wstawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Jeśli reszta jest w opłakanym stanie to nowy łańcuch nic Ci nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xKAINx Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Chodzi mi bardziej o to czy taki blat nie zaora łańcucha przy wymianie na nowy z kasetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Nic się nie stanie. A sam blat jest jeszcze całkiem dobry. Im więcej zębów ma blat (ten ma ile, 50?), tym bardziej można go zajechać a i tak będzie przenosił napęd bez problemów. Ja blaty 52 i 53 zęby zajeżdżałem prawie do igiełek i praktycznie do końca nic nie przeskakiwało, jedynie czasem łańcuch spadał na dużym przekosie. Kiedyś wstawiałem zdjęcia tych blatów - nie uwierzyłbyś, że to jeszcze napędzało rower. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Jak oceniacie? przyjmie nowy łańcuch czy dojeździć i rozglądać się za nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Jakoś super źle ta kaseta nie wygląda (ale też nie potrafię powiększyć zdjęcia). I tak musisz kupić nowy łańcuch, więc nic nie szkodzi zrobić próby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Właśnie trafiłem na ten temat i sobie przypomniałem że leży mi w pudełku taka kaseta kupiona jako używana. Jak oceniacie jakoś zębatek w tej kasecie? Jest to model hg 500-10 który akurat obsługuje moja przerzutkę. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robgrzel Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 https://iv.pl/image/GZGIF2e https://iv.pl/image/GZGIAKD https://iv.pl/image/GZGI8A7 https://iv.pl/image/GZGIKzb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Jeśli pytasz czy przyjmie nowy łańcuch - to jest szansa (możesz spiłować zadziory) - ale "trochę" ta kaseta już przejechała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rychuparys Napisano 17 Marca 2023 Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) https://photos.app.goo.gl/mrQMBfDx75xuffgW7 https://photos.app.goo.gl/8gM6V6f4ziT1SU4C7 https://photos.app.goo.gl/F1Yc9ta138V9hLbH9 Proszę o ocenę stanu kasety i przednich koronek. Przyjmą nowy łańcuch HG 93? Edytowane 17 Marca 2023 przez rychuparys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi