frgn Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Przy mocniejszym pedałowaniu na drugim biegu z przodu i biegach 6-8 z tyłu coś strzela w napędzie, jakby łańcuch przeskakiwał. Strzał jest wyczuwalny pod stopami i chyba przez króciutki czas nie ma oporu. Do wymiany korba, czy kaseta? https://drive.google.com/drive/folders/1e-UHycah7PMB3aARZ2YeROhLAT2u5qIH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Blat i środek w korbie już swoje przeleciał. Wymień do tego łańcuch i zobacz czy się to przyjmie z tyłem - jest szansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 (edytowane) Hejka, bardzo proszę o ocenę stanu kasety. Przepraszam, że brudna ale mam nadzieję, że mimo wszystko uda się dokonać oceny. Chciałbym zamówić dziś nowy łańcuch a nie wiem czy też nie potrzebna będzie kaseta. Edytowane 21 Lipca 2022 przez Adrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 A czemu chcesz zamawiać komplet? Wykończ to co masz, chyba że skacze na jakimś trybie. Bo nowego łańcucha to nie przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 21 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Nie skacze na żadnym trybie. Czemu nowy łańcuch bo ten ma przejechane prawie 2k a waze ponad 120kg więc miał prawo się naciągnąć i ma prawie 128mm pomiedzy 10 ogniwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Zrób jak radzi @MikeSkywalker, dojedź kasetę, jak będziesz kupować łańcuch to kup od razu trzy (i jeździj na nich na zmianę). Dłużej wytrzyma Ci kaseta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Mnie chodziło czemu komplet - bo kaseta jest jeszcze okej, tylko nie łyknie nowego. Więc teraz zajeździć a potem jak wyżej, na trzy łańcuchy to dłużej pożyje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrid Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Zamówiłem tylko łańcuch, a chodziło mi właśnie czy może i kasetę też bym musiał kupować. Będę w ten weekend albo następnym czyścił napęd to wrzucę zdjęcia czystego. Może się okaże, że brud mylący i przyjmie nowy łańcuch, ale to zobaczymy jak się ogarnie do porządku napęd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 23 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Jestem w temacie oceny stanu totalnym głąbem, więc prośbą doradźcie. Mam też nowe, o znikomym przebiegu ( pewnie jakieś 300 km) i za pierona między nimi a tymi niżej różnicy nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Mała i duża zębatka ok, średnia w przeciętnym stanie, ale przy dobrych układach jeszcze pociągnie 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 23 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Średnia ma jakieś 5k km tak liczę, do tego na dwa łańcuchy. Zastanawiam się, czy ją wymienić ( właściwie wszystkie ) i zrobić kolejne 8-9k km, czy zaorać ją już z dwoma łańcuchami i kasetą ( łańcuchy i kaseta ma tyle co średnia przejechane - 5k km, a robię na komplecie 2 łańcuchy i kaseta jakieś 9 kkm ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Jeśli nie zmieniasz kompletu, czyli łańcuch i kaseta to zmiana niewiele da, bo stare łańcuchy dosyć szybko zaczną degradować nowa zębatkę. Osobiście dopóki nie przeskakuje to jeździłbym na tej którą masz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Pany i Panienki: co sadzicie ostanie kasety i możliwości przyjecia nowego łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Tragedii jeszcze nie ma. Można kasecie dać szansę 🙂 . Nic Cię nie kosztuje spróbować, daj nowy łańcuch i pojeździj bez szaleństwa tak 50-100km. Jeśli zacznie przeskakiwać ,daj z powrotem stary łańcuch i dojedź kasetę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Źle nie wygląda, ale to SRAM GX, więc cudów bym nie oczekiwał. Pod "lżejszą" nogą nowy łańcuch powinien się ułożyć i przyjąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć, wymieniłem łańcuch na nowy, a tu przykra niespodzianka, na najczęściej używanych biegach (5-7) ciągle przeskakuje, gdy pojawia się nieco większy opór. Niektóre zęby są nawet lekko pozakrzywiane na końcach. Czy kaseta nadaje się już do wymiany? Model to Hg400- 9rz. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez DekRek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Jak już łańcuch przeskakuje to kaseta do wymiany. Daj stary łańcuch i dojedź kasetę do końca. Może tak dojedziesz do zimy i nowa kasetę założysz dopiero na wiosnę. Jak kupisz kasetę to dokup jeszcze kolejny łańcuch (a najlepiej dwa) i jeździj na nich na zmianę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 A nie ma ryzyka, że porozciągany łańcuch (przymiar wskazuje pomiędzy 0,75-1%) dojedzie dodatkowo korbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Daj zdjęcie jak wygląda korba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Przyglądając się kasecie i korbie widzę że masz podobnie zajechany napęd jak był u mnie. Nowy łańcuch również przeskakiwał na najczęściej używanych przełożeniach. Ja zainwestowałem w nową kasetę HG 400 (10rz) w korbie wymieniłem tylko środkową zębatkę i napęd działa jak nowy. Wymieniłem też w tylnej przerzutce kółka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DekRek Napisano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Mieszkam na Dolnym Śląsku, więc najmniejszej zębatki praktycznie nie używam. Patrzę teraz na zębatki na alledrogo i nie wiem czy dobrze wyszukuję, ale naprawdę środkowa zębatka do korby Alivio to koszt ponad 100 zł? Od dawna mi chodzi po głowie przejście na napęd 2x9, może to by się bardziej opłacało od razu. Przerzutka może zostać, potrzebna by była zmiana manetki, coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć, Proszę o ocenę stanu kasety. Widzę ze są delikatne zadziory na przełożeniach na których najczęściej jeżdżę. Wymieniłem łańcuch i generalnie kaseta go przyjęła. Natomiast przy mocniejszym pedałowaniu napęd strzela. Kaseta przejechała 5,5k km. Łańcuch zmieniany regularnie poniżej 1% wydłużenia. Zdjęcia: https://share.icloud.com/photos/04eg3Txs8GLLJmZ0QQ_s8fkZQ Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez tequila51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Jeżeli przyjęła, to się ułoży. 21/23/25 ciut przyciorane, ale dadzą radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Nie jestem pewien czy się ułoży. A jak to wyglądało do tej pory. Ile kaseta ma najechane? Który to łańcuch z kolei? Można poważnie uszkodzić Sobie dzwoneczki 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi