Lezia Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Mam wrażenie, że robią się już odgniecenia (chyba, że to jest brud). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymoon87 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Lepsze photos. Mi wygląda ok. Co sądzicie? Edytowane 23 Lutego 2022 przez szymoon87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 To prawda, lekkie zużycie już widać. Ale, nie takie którym trzeba by się przejmować. Spokojnie łyknie nowy łańcuch, wnioskując po zabrudzeniach to kaseta która może mieć nieco więcej niż setkę przejechaną, ale "do pierwszego czyszczenia" łańcucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Wpadła mi w ręce przypadkowo kaseta M7000 11-42. Brakuje 11T, ale najbardziej mi zależy na pałąku. Na moje nieznające się oko chyba wygląda OK? Jednak jak inne zębatki nadają się inne do użytku, to będzie super. Będę wdzięczny za pomoc z oceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 24 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Kaseta wygląda jakby była poskładana z dwóch oddzielnych kaset, w środkowej części jest widoczne zużycie. Jak dla mnie cała kaseta wygląda bardzo dobrze szczególnie to co jest na pająku, mam dwie M7000 o różnych przebiegach, jedną mam która już dawno przebiła wartość przebiegu 15 tyś. kilometrów i nadal przyjmuje nowe łańcuchy, druga jest nowsza i ma najechane ledwie 2 tyś. kilometrów. Moim zdaniem jest to jeden z lepszych produktów od Shimano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Dzięki. Zastanawiałem się czy nie wykorzystać tej kasety jako dawcy dla obecnie wykorzystywanej kasety, jeśli chodzi o 6 największych zębatek. Jeśli jednak cała wygląda ok, to też bym wykorzystał Tylko zastanawiam się czy jako dawcę, czy dokupić 11T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Ten kto eksploatował tą kasetę, źle dobrał przełożenia (prawdopodobnie za mała ilość zębów w korbie). Góra kasety (pająk) praktyczne nówka, natomiast reszta zębatek posiada już wyraźne ślady zużycia. Proponuję, przed założeniem (jak jeszcze masz rozebraną kasetę) spiłuj zadziory widoczne na zębach (powinna się poprawić kultura zmiany przełożeń). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Dzięki. Tak sobie myślę by wziąć ostatnie 6 zębatek i dołożyć 5 najmniejszych nowych. Chyba w zapasie mam kilka, a resztę bym dokupił. Wtedy wyszła by małym kosztem prawie nowa kaseta. Obecnie jeżdżę na takiej samej M7000 i nie wiem, czy wykorzystać tę kasetę ze zdjęcia jako dawcę- wymieniać na bieżąco zębatki zurzyte? Czy dobić obecną kastę, a z tej złożyć nową na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Jeżeli masz nowe łańcuchy to z dwóch kaset zrób jedną "nową" - jeśli łańcuch/chy maja już jakiś przebieg to dojedź obecna kasetę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 2 godziny temu, Lezia napisał: Góra kasety (pająk) praktyczne nówka, natomiast reszta zębatek posiada już wyraźne ślady zużycia. To góral jeżdżony po mieście, zresztą jak 90% górali. Na miasto wykorzystuję 32x11-28/ wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 5 godzin temu, Lezia napisał: Jeżeli masz nowe łańcuchy to z dwóch kaset zrób jedną "nową" - jeśli łańcuch/chy maja już jakiś przebieg to dojedź obecna kasetę. Jeżdżę na dwa łańcuchy, które już trochę mają w ogniwach. Chyba wezmę z tej kasety 6 największych zębatek, mam 17T i 19T w zapasie i dokupię 11, 13 i 15 - będzie nowa kaseta na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 25 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Mój łańcuch to złom, niestety przespałem moment jego wymiany i zeżarł mi kasetę. Kupiłem używany łańcuch (3000 km) myśląc, że może się to jakoś przyjmie. Niestety dół kasety nie chce współpracować z nowym-używanym łańcuchem. W teorii mógłbym jeździć na tym zestawie co mam aż do zajechania, ale boje się dalej używać tego łańcucha, bo już raz pod obciążeniem mi się zerwał. Wymyśliłem sobie kupno używanej kasety w lepszym stanie. Trafilem na taką ultegrę: https://www.olx.pl/d/oferta/kaseta-shimano-ultegra-cs-r8000-11-30-CID767-IDNvGww.html Która wygląda nieźle, oprócz dwóch nadłamanych zębów i jest w cenie też nie najgorszej. Mam przeczucie, że mój nowy-używany łańcuch może się na niej przyjąć. Mam tylko obawy co do tych dwóch ostatnich koronek, czy nie będzie na nich jakiś trzasków. Co myślicie? Nigdy nie miałem takiego uszkodzenia na kasecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Mam łańcuchy do których nie wpada 0.5 choć są używane przyjmą się na niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Kaseta wygląda ładnie, więc powinny bez problemu zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 W dniu 25.02.2022 o 15:10, Pixon napisał: Nigdy nie miałem takiego uszkodzenia na kasecie. Miałem podobne uszkodzenie (ale zaznaczam w MTB) też na koronkach z małą ilością zębów, przy każdej zmianie przełożenia czuć było, że inaczej łańcuch wskakuje na zębatkę. Jak już wszedł to jechało się normalnie. Ale..... zawsze z tyłu głowy miałem myśl, że jak depnę to coś się stanie. Dla spokoju psychiki wymieniłem kasetę bo nie potrafiłem tak jeździć. Zwróć uwagę , że uszkodzone zęby są na małych koronkach (uszkodzenia powstały prawdopodobnie z powodu złej techniki zmiany biegów, pod obciążeniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Lutego 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Pojawił mi się inny pomysł. Podmienię te ostatnie zębatki ze swojej obecnej 105. Ja na tych zębatkach praktycznie nie jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Jeśli idzie podmienić - to rozwiązanie optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9452130 Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Cs-hg500-10 Dostałem jakiś czas temu przy zakupach innych części. Nadaje się do czegoś czy raczej już kończy żywot? Z tego co widzę to większość biegów poza najczęściej używanymi jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 1 Marca 2022 Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Kaseta już "trochę" przejechała. W takich przypadkach doradzam, że nic nie szkodzi spróbować założyć kasetę, trochę pojeździć (50-100km) być może łańcuch się ułoży. Jeśli nie - sprawa jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medik Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) Panowie kupiłem retro mtb. Wyczyściłem napęd, oceńcie proszę czy kwalifikuje się do wymiany. Łańcuch poszedł do kosza, wyciągnięty. Edytowane 5 Marca 2022 przez medik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Kaseta powinna przyjąć nowy łańcuch (na pewno warto spróbować) - spiłuj lekko zadziory widoczne na zębach. Natomiast zębatki z korby - raczej kiepsko wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medik Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Tak samo myślałem, żeby dać kasecie szansę. A z korbą będzie kłopot, to STX, nie ma szans żeby znaleźć nowe blaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Poczekaj trochę, to odezwą się spece od "zabytkowych" rowerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 W dniu 25.02.2022 o 13:20, vincek napisał: Jeżdżę na dwa łańcuchy, które już trochę mają w ogniwach. Chyba wezmę z tej kasety 6 największych zębatek, mam 17T i 19T w zapasie i dokupię 11, 13 i 15 - będzie nowa kaseta na przyszłość. Chciałbym podpytać, czy takie rozwiązanie będzie ok? Czy te dokupowanie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 5 Marca 2022 Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 medik twoja korba STX była projektowana pod łańcuch IG, masz to nawet napisane na niej, a kaseta nie wiem , musiał bym zobaczyć ją z drugiej strony, w orginale też mogła być IG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi