Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nic nie szkodzi spróbować, widać, że kaseta już "trochę" przejechała. Ja założyłbym nowy łańcuch, spiłował zadziory i trochę pojeździł ( ok. 100km) i zobaczysz czy się ułoży łańcuch.

Jeśli nie kup nową zębatkę oraz 3 łańcuchy.

• +1 pomógł 1
Napisano

Kurcze dobrze, że zapytałem :) bo myślałem, że kaseta jest bardzo dobrym stanie :) trochę jeszcze minie zanim będę miał oko jak Wy :) 

@Lezia chodzi o zębatkę 11T? Reszta jest ok? 

Napisano

Generalnie ślady użytkowania widać na wszystkich przełożeniach ( to bardzo dobrze bo znaczy że używasz całego zakresu kasety). 

• +1 pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

No niestety, niewiele widać, wątpię czy przyjmie nowy łańcuch. Ja bym dojechał ją do końca. Jeszcze jakiś czas wytrzyma - ile to zależy jak i gdzie jeździ. Łańcuch mocno rozciągnięty?

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeździ spokojnie, po lasach i polach ale drogami i duktami. Nic ekstremalnego, żadnego ścigania. Łańcucha jeszcze nie sprawdzałem bo nie widziałem się z nim od jakiegoś czasu. W każdym razie z tego co mówił zmiana przerzutek płynna i bez problemów a jak mocno depnie to łańcuch nie skacze i nic takiego się nie dzieje. Wytrzyma to jeden sezon jeszcze czy czeka go wymiana? On raczej taki niedzielny jeździec - rocznie w okolicach 1500-2000 km pewnie robi. 

Napisano (edytowane)

Zależy od ceny. Kaseta trochę już pojeździła, jednak powinna przyjąć nowy łańcuch. Jeśli przyjmie dokup jeszcze dwa i jeździj na zmianę.

Edytowane przez Lezia
Napisano

Nową kupisz za ok 250zł.  Gdybym ja miał kupować to cena musiała by być poniżej 100zł. ( oczywiście to moja opinia, poczekaj może inni forumowicze się odezwą)

• +1 pomógł 1
Napisano

Jak oceniacie stan tej korby?

Ma przebieg <1000 km, czy była zatem bardzo "zajeżdżana" w trudnych warunkach?

Nie znam się, a moje wątpliwości budzi fakt tak dużej różnicy między małym blatem, który wydaje mi się prawie jak nowy, a dużym, który wygląda zupełnie inaczej.

signal-2022-02-17-221033_001.jpeg

signal-2022-02-17-221033_002.jpeg

signal-2022-02-17-221033_004.jpeg

Napisano

To prawda, lekkie zużycie już widać. Ale, nie takie którym trzeba by się przejmować. Spokojnie łyknie nowy łańcuch, wnioskując po zabrudzeniach to kaseta która może mieć nieco więcej niż setkę przejechaną, ale "do pierwszego czyszczenia" łańcucha. 

• +1 pomógł 1