uzurpator Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Kaseta -> śmietnik. Poza tym - zajechane 13, 15 i 17. Może warto zastanowić się nad szosową kasetą lub - np - zapiąć blat od czasu do czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarodziej1982 Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 13 godzin temu, czarodziej1982 napisał: Cześć. Prośba o sprawdzenie zębatek na korbie i kasecie. Łańcuch po wstępnym czyszczeniu przeskakuje, więc pewnie ma już dawno dość. Teraz pytanie czy tylko łańcuch Od razu mam pytanie jaki łańcuch najlepiej kupić? (jazda mieszana miasto / górki). https://mega.nz/folder/OxVUgRLQ#_yVrRhSH5ojsjd1NXs303w dzięki za opinie, tak jeżdżę, co zrobić a podpowiedzielibyście co kupić? o ile z wymianą sobie poradzę, to totalnie nie jestem w temacie dostępnych części, a nie chciałbym wtopić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Tanie. Jeżeli dalej będziesz jeździć na środkowej koronce + 13-15-17, to zarżniesz cokolwiek kupisz. Podpowiedź: przełożenie 32/15 to tyle samo co 42/18. Czyli jeżdźąc z blatu będziesz używać zębatek ~15-17-19-21 zamiast to co tam jest aktualnie - czyli 32 + 13-15-17. Edytowane 12 Października 2021 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
element07 Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Cześć, mam w rowerze napęd deore 2x10, niestety nie potrafię ogarnąć jaki dokładnie jest to model. Na korbie jest napis FC-M610/612/615 Ostatnio zaczął mi czasami spadać łańcuch przy szybkiej i wyboistej jeździe. Sprawdziłem łancuch przymiarem, ale na dobrą sprawę to jest mój pierwszy raz w użyciu tego i nie jestem pewien czy warto wymieniać łancuch czy nie. Z tego co widzę to przednia zębatka chyba powinna zostać wymieniona, ale prosiłbym o potwierdzenie. Ponadto mam problem ze znalezieniem takiej samej zębatki w internecie, bo z tego co widzę aktualnie dostępne są tylko zębatki dla deore 34, a to jest 38. Mogę bezproblemowo kupić 34 i zamontować? Ponadto może warto wymienić już całą korbę, bo zębatka to chyba i tak 1/3 / 1/4 ceny całej korby? Tutaj zdjęcia: https://drive.google.com/drive/folders/1WvwDF7cIdAiLklaZXTM-t9VuVqkHqtwE?usp=sharing Prosiłbym o doradzenie czy wymieniać zębatkę, czy zębatkę i łańcuch, czy łańcuch, zębatkę i całą korbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Nic nie trzeba wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Jak sądzicie, warto dać za nią ~połowę sklepowej ceny? Ponoć używana rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 28 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie ewentualnej wymiany napędu w moim Treku 920.Czy to co widać na zdjęciach jest sygnałem do skompletowania nowych blatów korby ew.kasety , czy da się tutaj jeszcze pokręcić? W sumie przejechałem nim niewiele ponad 2600km ale stan zwłaszcza dużego blatu jest dla mnie niejasny. Więc jak Waszym zdaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Jeździj pan Spokojnie doczekasz spadku cen i unormowania się rynku na tym napędzie. Kaseta wygląda bardzo dobrze. Korba widać że troszkę zjechana ale jeszcze spokojnie obleci, niemniej jednak wielokrotności kasety z łańcuchem raczej nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Tak jak @MikeSkywalker napisał, bez problemu pociągniesz na tym kolejne kilometry. Dla przedłużenia życia spróbowałbym wymienić łańcuch na nowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 29 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 @bogus92 łańcuch był wymieniony przy 2500km bo zaczął się już poddawać i wymieniłem go właśnie ze względu na podejrzany wygląd dużego blatu korby. Na szczęście stary blat i kaseta nie robiły problemu i przyjęły nowość bez fajerwerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 29 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Ło Panie, u mnie by takie coś jeszcze pociągnęło kilka tysięcy spokojnie, tylko łańcuchy bym zmieniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Jest szansa żeby przyjęła nowu łańcuch? Edytowane 1 Grudnia 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Kaseta wygląda dobrze. Jak wygląda korba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Zastanawiam się czy jest sens inwestować w nowy łańcuch czy przejeździć zimę na starym (wyciągniety na 0.75), na nowy sezon i tak będę zmieniał napęd. No chyba że ten napęd jest jeszcze w niezłym stanie i nadawał by się na odsprzedaż? Korba wygląda tak: Edytowane 1 Grudnia 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Skoro na nowy zmieniasz, to jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 W sensie sugerujesz żeby przejeździć na starym łańcuchu? A korbę jak oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 3 godziny temu, keltu napisał: Jest szansa żeby przyjęła nowu łańcuch? raczej mizerna.....kaseta czysta ale mocno przeciągnięta 4/5/6 najczęściej śmigane ;-(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Skoro chcesz wymienić napęd , to na początek daj nowy łańcuch i zobaczysz czy się przyjmie. Jeśli tak to dojechać na nowym łańcuchu kasetę i korbę. Jeśli nie, wróć do starego łańcucha i dorżnij przez zimę napęd i na wiosnę wymień go (napęd). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Dzisiaj zmieniałem łańcuch i zmierzyłem wyciągnięcie. 0.75 wpada łatwo, 1.0 jeszcze nie (zdjęcia poniżej). Obydwa łańcuchy mają przebieg po 4000km, kaseta 7000km. Jeżdżę na dwa łańcuchy (na tej kasecie), ze zmianą co 500km. Wszystko działa bardzo płynnie i dobrze, więc nie ma powodu do wymiany. No ale to może się zmienić. Kaseta to Ultegra 11-28 (11s), łańcuchy to KMC DLC. Jeden łańcuch kosztuje tyle co kaseta. Jeżeli kaseta wytrzymała by jeszcze dwa łańcuchy, czyli te 10kkm to wymiana łańcuchów była by zasadna. Jeżeli wytrzyma 5kkm, to lepiej jeździć na obecnym zestawie, aż do zarżnięcia całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Wg mnie to nieźle wygląda, u mnie by jeszcze wytrzymała spory dystans, ale ja jeżdżę "lekko" i nawet na zębach rekina 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Jak kaseta kosztuje tyle co łańcuch to jest sens aż tak ją oszczędzać? Nie wygląda źle ale wątpię że zrobi jeszcze drugie tyle, czy nawet więcej, jak zakładasz. Już i tak niezły wynik osiągnęła więc jeździłbym na tym co jest i zmienił całość w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Dzięki. Zrobię tak jak @MikeSkywalker radzi. Zajeżdżę napęd do końca i wymienię całość kasetę + 3 łańcuchy. Po zużyciu widać że optymalne są właśnie 3 łańcuchy i można te 12kkm+ robić na zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Mam prośbę o ocenę kasety SRAM PG-1230 z ogłoszenia na OLX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Jest git, jak na moje mało zużyta, a przede wszystkim w miarę równomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 W dniu 18.09.2021 o 17:53, skom25 napisał: Przejechane 700-800 km. Ogarnie nowy łańcuch? Będę sprzedawał tą kasetę (10s, 11-34) wraz z łańcuchem. Wstawiać zdjęcie z przymiarem, czy to nie ma sensu? Przymiar to Bitul, więc nie wiem na ile jest dokładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi