Kamx Napisano 10 Maja 2021 Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Siema. Możecie ocenić stan tej kasety? Czy jest bardzo zużyta? I pytanie 2. Czy do tej kasety będą pasowały zębatki od m771? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neverBF Napisano 17 Maja 2021 Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 (edytowane) W dniu 29.03.2021 o 21:14, neverBF napisał: Wracam do tej korby, 32t zakupiona "prawie nowa" ma podobnie "szerokie" dolki miedzy pletwami. Czy to znaczy, ze jednak moj blat byl ok? Wstawiam porownanie ( na gorze nowa) Edytowane 17 Maja 2021 przez neverBF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejevsky00 Napisano 17 Maja 2021 Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Uszanowanko, drodzy forumowicze Mam BTWIN Rockrider ST520 z fabrycznym napędem od Srama: trzyrzędową korbę S2000 z tarczami 42/32/22 i ośmiorzędową kasetę PG820 z zakresem 11-32. Mój styl jazdy jest raczej spokojny i turystyczny - 90% po płaskim asfalcie, czasem jakiś szuter lub górki. Czeka mnie wymiana łańcucha (tutaj wejdzie KMC X8.93), ale przy okazji sprawdziłem zębatki. O ile (na moje oko) tyle zębatki są w porządku, tak mam obawy co do przednich zębatek, szczególnie do zębatki środkowej. Czy ten zestaw jeszcze pojeździ? Pozdrawiam serdecznie 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Przód wygląda kiepsko, ale zapewne jeszcze trochę pociągnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 18 Maja 2021 Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Daj nowy łańcuch, być może się ułoży. Jeśli nie "dojedź' stary napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweroscar Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) Cześć 🙂 Mam rower MTB z 98 roku, pełna grupa Alivio. Przez te wszystkie lata 3-krotnie wymieniałem łańcuch w komplecie z kasetą, ale stara korba jakoś dawała radę z tym nowym zestawem. Tym razem jednak, przy 4-tej wymianie muszę zmienić też korbę. Korba ma oznaczenie FC-MC16 i nie ma nawet sensu wstawiać jej zdjęć - zęby na środkowym blacie jak w pile do drewna, łańcuch przeskakuje tylko mocniej nadepnę. Chciałbym wymienić korbę na coś z epoki, najlepiej taką samą. Zależy mi na kolorystyce srebrna tarcza + korby srebrne/chrom, bo rower jest cały w chromie lub polerowanej stali/aluminium i przyciąga uwagę, czarna korba będzie wyglądać koszmarnie. Znalazłem na olx ogłoszenie sprzedarzy takiej właśnie korby. Sprzedawca mylnie napisał, że to Altus: UŻYWANA: https://www.olx.pl/d/oferta/korba-shimano-altus-CID767-IDJUQSZ.html Moje pytanie brzmi, czy ta korba przyjmie nowy łańcuch? Sprzedawca zapytany o to stwierdził cytuję "Wątpię". Nie chcę kupować złomu... jest na pewno o niebo lepsza niż moja. Porównywałem wzrokowo stan konkretnych zębów z nową nieużywaną korbą i nie widzę jakiegoś strasznego zużycia ale jestem laikiem, dla mnie ząb to ząb ma być gruby 😉 Nowa korba do porównania w archiwalnym ogłoszeniu poniżej, dość specyficzny kształt zębów i zróżnicowanie ich wysokości może być mylone ze zużyciem: NOWA: https://archiwum.allegro.pl/oferta/korba-shimano-alivio-retro-fc-mc16-i7544433750.html Nie oczekuję jakiejś super jakości pracy napędu, nie mam zamiaru pedałować nie wiadomo jak mocno bo mam kolana zniszczone. Chciałbym po prostu móc korzystać ze środkowego blatu na lekkich podjazdach bez przesoków łańcucha, bo teraz muszę zrzucać na mały blat i wyprzedzają mnie nawet dzieci. Edytowane 19 Maja 2021 przez roweroscar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 W mojej opinii nie ma sensu wydawać kasy na tylko trochę lepszy "złom". Kup nową korbę - nie kosztuje majątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errow Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 (edytowane) Cześć. Mam dwa stare rowery (rok produkcji ok. 1997) MTB na podobnym osprzęcie (oba 3x6). Chciałbym wykorzystać lepsze komponenty i z dwóch rowerów złożyć jeden. Proszę o opinię które komponenty są mniej zużyte. Czy jest szansa, że przyjmą nowy łańcuch? Sorry, za koszmarnie ufajdane napędy - nie miałem pod ręką nic do czyszczenia, jedynie przetarłem trochę szmatką i benzyną. Wstawiam linki do galerii, w których są zdjęcia korb i wolnobiegów danego roweru: 1. Czerwony: Czerwony - Dysk Google 2. Czarny: Czarny - Dysk Google Edytowane 20 Maja 2021 przez errow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweroscar Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 3 godziny temu, Lezia napisał: W mojej opinii nie ma sensu wydawać kasy na tylko trochę lepszy "złom". Kup nową korbę - nie kosztuje majątku. Dzięki za radę, ale nie o to pytałem - tylko czy korba z ogłoszenia ma szansę pracować z nowym łańcuchem... Najchętniej bym tak zrobił jak napisałeś, ale nowe napędy pod 7 rzędowy łańcuch na kwadrat są niemal wszystkie czarne - niemal, bo można znaleźć jakąś paskudną nitowaną chińszczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Porządna korba retro, z epoki, leciutka (wiem, trochę drogo): https://allegro.pl/oferta/korba-sugino-mighty-900-nie-xt-xtr-10681569795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 48 minut temu, roweroscar napisał: Dzięki za radę, ale nie o to pytałem - tylko czy korba z ogłoszenia ma szansę pracować z nowym łańcuchem. Korba swoje już przeleciała, niestety pewności nie będziesz mieć nigdy czy się ułoży. 30zł nie majątek możesz spróbować ( jest szansa, że środkowa i mała zębatka przyjmie łańcuch). Jednak proponuję cały czas kupno nowej korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweroscar Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 7 godzin temu, marvelo napisał: Porządna korba retro, z epoki, leciutka (wiem, trochę drogo): https://allegro.pl/oferta/korba-sugino-mighty-900-nie-xt-xtr-10681569795 Obawiam się, podobnie jak w przypadku korb Deore XT M739 na które mam oko, czy ramiona nie będą obijać się o ramę, bo oryginalna korba wizualnie ma dużo większe odsadzenie, a i tak do widełek ramy jest max 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 20 Maja 2021 Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 To raczej tylko złudzenie. Ramiona korb wyższej klasy, kute z dobrych stopów aluminium, mogą być nieco cieńsze i zwykle nie wystają aż tyle poza otwór osi pedału, co te tańsze. Nie spotkałem się z sytuacją, by przy poprawnie dobranej osi suportu ramię uderzało o ramę. Może przy jakichś bardzo nietypowych ramach, albo przy korbach 180 mm (są takie?). Ta Sugino ma 175 mm, a ile ma Twoja obecna? Z nowych w srebrnym kolorze (choć duża zębatka czarna) mogę polecić portugalską Mirandę. https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-trzyrzedowy-3-42-34-24-170-mm-10711210648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweroscar Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Obecna ma 170mm. Wiem, że to chyba niewłaściwy topic na to pytanie, ale czy korba z napędu 9-rzędowego i łańcuch z napędu 9-rz będą działać z 7-rzędową kasetą HG i przerzutką 7-biegową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neverBF Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Da sie tak jezdzic... Ja mam stary naped 3*9 wrzucony do jeszcze starszego roweru 3*7...tylko ze uzywam go na dojazdy do pracy, na zakupy...ogolnie to jezdzic sie da, ale licz sie z tym, ze czesc biegow nie bedzie działać, czasem przeskoczy lancuch itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorez Napisano 29 Maja 2021 Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Jak oceniacie stan tej kasety? Czy jest sens brać używaną, jeśli ma być połączona z nową korbą, przerzutką i nowym łańcuchem KMC? Ceny nowych kaset są teraz kosmiczne, a ta jest 3x tańsza, ale trochę się obawiam używanej. Czy może jednak dopłacić 100 zł i kupić nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Nie wygląda źle, ale nikt Ci gwarancji nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neverBF Napisano 29 Maja 2021 Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Jak wyzej. Powinno chodzic, ale u mnie np na 5 koronce, akurat niewymienialnej osobno czasem lancuch sobie przeskoczy...az sie prawdopodobnie wszystko dopasuje. Tu jakies male zadziory na 4 i 5 koronce sa..ale bez tragedii. Ogolnie co nowe to nowe Edytowane 29 Maja 2021 przez neverBF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorez Napisano 29 Maja 2021 Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Ok dzięki za rzucenie okiem Jasne, gwarancji nie ma, że wszystko będzie hulać. No cóż, zastanowię się i najwyżej dla spokoju ducha dopłacę do nowej, skoro reszta napędu też ma być nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 30 Maja 2021 Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Siema, kupiłem nowy łańcuch i planuje wymienić kasetę i blaty z przodu, tylko nie wiem czy mogę dokupić osobno bez korby ? Nie wiem też jaki model kasety kupić i jak szukać tych blatów na przód. Rzuci ktoś okiem ? link do zdjęć : https://photos.google.com/share/AF1QipOeTGljBodYE_UeIyVFub5S9wmO_5_pSJrSaus3jjpeahm0MDvOawoujiEqnpsJLg?key=ZkF1NDVBV3lQV0I5T3ZyTGN1WkFQN0Rid3Z4U0d3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzzz Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 W dniu 10.05.2021 o 12:07, tomaszzzz napisał: Cześć wszystkim, tym postem chciałem się przywitać ze wszystkimi na forum i przy okazji poprosić o o ocenę stanu pająka cannondale. Mocno ujechany? Jest sens się ładować w zakup? Reszta zdjęć na dysku: https://drive.google...ZLD?usp=sharing Wrócę jeszcze do tych zębatek Cannondale. https://drive.google...ZLD?usp=sharing Założyłem je na korbę. Blat działa bez zarzutu, problem pojawia się na małej zębatce: https://drive.google...iew?usp=sharing W momencie schodzenia łańcucha z zębatki, ta próbuje go ciągnąć jeszcze w górę i pojawia się zgrzyt. Da się jeździć nic nie przeskakuje, ale hałas jaki wydaje rower na podjeździe jest mało ekskluzywny... Na stojaku, przy regulacji tego nie słychać, ale po wpięciu w pedały albo pod mocnym naciskiem ręki już tak. Jeżdżę na trzy łańcuchy, ten ma przejechane może z 400 km, przymiar pokazuje zdecydowanie mniej niż 0,5 % wciągnięcia. Same zębatki na moje oko wyglądają ok, mała jest w lepszym stanie niż duża, nie czuć żadnych zadziorów. Czy problemem ewidentnie jest stan zębatki, czy coś jeszcze może tu wchodzić w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyxx Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Witam, czy kaseta nadaje się do wymiany ? Po wymianie wyciągniętego łańcucha na nowy przeskakuje. Myślałem że to: suport - przełożyłem na starą kółka przerzutki bębenek lub piasta Ale nic z tych rzeczy, przerzutka dobrze wyregulowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Dziwisz się? Nieźle zajechana na paru zębatkach Możesz ją jeszcze pomęczyć ze starym łańcuchem, no chyba że już skakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyxx Napisano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 @MikeSkywalkerskacze na przełożeniach 4-5-6. Dopóki nie ogarnę kasety to będę na niej jeździł. Mam jeszcze dwie korby, co myślicie ? Pierwsza: Druga: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 No bo 4-5-6 masz zajechane Omijaj te zębatki i możesz do zmiany kasety jeździć, byle krótko bo wyciągnie nowy łańcuch. Korby powinny łyknąć nowy napęd, pierwsza wydaje się w lepszym stanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi