Marco06 Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Od czego więc uzależniona jest długość łańcucha. Zasugerowałem się opisem "3x8". Więc może 114 też nie był "właściwy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Chyba zazwyczaj są z zapasem. Ja connexa 808 zawsze skracam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Długość łańcucha jest zależna od długości widełek tylnego trójkąta oraz wielkości zębatek korby i kasety. Łańcuchy, niezależnie od ilości przełożeń produkowane są dłuższe niż jest to potrzebne. Dlatego niemal każdy łańcuch należy skrócić przed założeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Wymieniam korbę, suport, i łańcuch. Nie wiem czy ruszać też kasetę ( Hg-31-8l), wygląda ok, ale prawie wszystkie koronki mają ok 1-2mm luzu. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Zębatki kasety nie mają prawa się ruszać względem siebie. Powodem jest zwykle źle dokręcenie kasety. Z drugiej strony jak wymieniasz korbę, suport i łańcuch to aż szkoda zostawić starą kasetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Czyli na pewno, muszę je dokręcić. Chociaż wczoraj próbowałem, ale chyba mam g...ny klucz z kompletu za 40zł. Jakbyście mogli jeszcze ocenić ich stan czy wystarczy dokręcić tylko dokręcić czy raczej już wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Kaseta nie wygląda źle. Pamiętaj, że kaseta powinna być dokręcona momentem 40 Nm, nie więcej i raczej nie mniej, albo niewiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Dlatego, chciałem ją zostawić, ale luzy wydawały mi się niedopuszczalne. Poza tym kręci się "ładnie" i cicho 😉. Kupię porządną nasadkę i spróbuję dokręcić. Możecie polecić jakieś konkretne klucze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 To kaseta ze starego Peugeota, którego też chcę "odświeżyć" nie znalazłem informacji o modelu kasety. Możecie ocenić jej stan, mi wydaje się ok, poza kilkoma zadziorkami do ew. zeszlifowania. Ale głównie chodzi o to, że: chodzi głośno ("metaliczny terkot") w porównaniu do mojej starej HG31, ale płynnie, oraz przy obrocie, bardzo delikatnie pociąga ośkę, minimalnie ale jednak. Pytanie czy powinienem wymienić całą piastę, czy może tylko bębenek? Bo nie wiem co odpowiada, za ten opór? łożysko, siła skręcenia osi piasty? 2 minuty temu, Marco06 napisał: To kaseta ze starego Peugeota, którego też chcę "odświeżyć" nie znalazłem informacji o modelu kasety. Możecie ocenić jej stan, mi wydaje się ok, poza kilkoma zadziorkami do ew. zeszlifowania. Ale głównie chodzi o to, że: chodzi głośno ("metaliczny terkot") w porównaniu do mojej starej HG31, ale płynnie, oraz przy obrocie, bardzo delikatnie pociąga ośkę, minimalnie ale jednak. Pytanie czy powinienem wymienić całą piastę, czy może tylko bębenek? Bo nie wiem co odpowiada, za ten opór? łożysko, siła skręcenia osi piasty? Zapomniałem dodać, ze piasta to : Shimano FH-RM40-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Kaseta w miarę, natomiast co do "pociągania ośki" to kwestia serwisu piasty/bębenka. Podstawa to smar w odpowiednich miejscach i poprawne skręcenie piasty. Kaseta nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Czyli nie "kombinować" z wymianą bębenka? Przeczyścić i porządnie (odpowiedni moment) skręcić? Domyślam się, że nie oś nie powinna mieć żadnego luzu? A jeśli chodzi o głośność? nie przejmować się tym? Może ten typ tak ma?😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Jeden bębenek jest cichy a drugi głośny. Zależy od typu i konstrukcji, a także ilości zastosowanego smaru. Wymiana bębenka to ostateczność. Najpierw serwis, bo niby jaki byłby cel jego wymiany jak nawet nie wiesz co jest powodem przytrzymywania ośki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 U mnie kiedyś samo czyszczenie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Odkręciłem kasetę i jest luz (przód tył) tzn. koronki mają dużo luzu na bębenku. Myślę, że dokręcenie niewiele pomoże, chyba, że tak ma być? Dwie najmniejsze zeszły oddzielnie a reszta jest spięta "bolcami" i ma dużo luzu (można je przesuwać względem siebie 1-2mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 To normalne. Jak dokręcisz luz powinien zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleqq Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam wszystkich, Czy moja kaseta mówi powoli do widzenia, czy jeszcze coś z niej będzie? https://www.dropbox.com/sh/250c9hh2yr3zxbu/AABIHR42x2vVMKQqTQEp24Kxa?dl=0 pozdrawiam Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Oleqq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Ja bym ją dojechał do końca, a potem do wymiany. Jak wygląda korba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Mówi do widzenia Także zajeździć z obecnym łańcuchem i śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleqq Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Tak zrobię, a jeśli możecie jeszcze doradzić na jaką wymienić? Szukać m771? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleqq Napisano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 34 minuty temu, Lezia napisał: Ja bym ją dojechał do końca, a potem do wymiany. Jak wygląda korba? Zdjęcia korby, wydaję mi się, że tu jest lepiej. https://www.dropbox.com/sh/250c9hh2yr3zxbu/AABIHR42x2vVMKQqTQEp24Kxa?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Wygląda , że jak dojedziesz kasetę to dwie najbardziej używane zębatki będą też do wymiany. Myślę , że jak już będzie nowa kaseta i łańcuch najlepiej będzie wszystko wymienić. Proponuję wtedy też dodać drugi łańcuch, żeby jeździć na dwa łańcuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco06 Napisano 5 Maja 2021 Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 W dniu 25.04.2021 o 12:30, bogus92 napisał: Kaseta nie wygląda źle. Pamiętaj, że kaseta powinna być dokręcona momentem 40 Nm, nie więcej i raczej nie mniej, albo niewiele mniej. Witam, niestety kaseta nie przyjęła nowego łańcucha. Przeskakuje prawie na wszystkich biegach i to przy nie dużym nacisku na pedały. Zamówiłem hg51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajmaczek78 Napisano 5 Maja 2021 Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 @Marco06 W większości przypadków właśnie tak się dzieje, zawsze niby warto spróbować, ale zazwyczaj kończy się to i tak na wymianie kasety jak i łańcucha... W moim przypadku oczywiście się tak najczęściej kończył, może miałem pecha :d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzzz Napisano 10 Maja 2021 Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Cześć wszystkim, tym postem chciałem się przywitać ze wszystkimi na forum i przy okazji poprosić o o ocenę stanu pająka cannondale. Mocno ujechany? Jest sens się ładować w zakup? Reszta zdjęć na dysku: https://drive.google...ZLD?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Maja 2021 Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Długie kilometry za nim i jeszce dłuższe przed nim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi