Mod Team bogus Napisano 10 Grudnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 10 godzin temu, crazyBob napisał: Prośba o ocenę zużycia korby i kasety. Właściwie po porównaniu z nowymi i innymi w tym temacie, to wydaje się masakra, ale chcę się upewnić. Napęd w całości wymieniony 3,5 roku temu. Tak jak @Mihau_ wspomniał, jedynie mała zębatka korby jeszcze trochę pożyje. 3,5 roku niewiele mówi, najważniejszy jest przebieg na tym zestawie. Jak nic jeszcze nie przeskakuje to ja bym dojeździe ile się da, a potem wymienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Dokładnie, przebieg i czy cossie dzieje U mnie by jeszcze śmigało ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazyBob Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Hej, przebiegu nie liczę, więc nie mogę podać. I problem w tym, że dzieje się bardzo dużo . Napęd zaczął mi przerywać bardzo często i na różnych przełożeniach. Zmierzyłem właśnie łańcuch i wyszło równe 129mm na 10 ogniwach, czyli 1,57% Zastanawiam się nad możliwością reanimacji - tzn tak żebym mógł pojeździć dopóki nie będę miał kasy na nowy napęd. Rozumiem, że nowego łańcucha ten napęd nie "przyjmie". A gdybym założył używany łańcuch - wyciągnięty w ramach rozsądku, np 0,75% albo 1% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Grudnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nowego nie ma szans. Używane można próbować. Tak naprawdę to loteria. Zawsze można iść dalej i profilować żeby, ale to żmudna robota i na niewiele się zda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 31 minut temu, crazyBob napisał: Zastanawiam się nad możliwością reanimacji Boje się że to będzie reanimacja trupa. Wynik znamy. Nawet jak będzie wyglądało ze jest ok za chwile znowu padnie Większe szanse powodzenia ma list do aniołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Godzinę temu, crazyBob napisał: Zastanawiam się nad możliwością reanimacji - tzn tak żebym mógł pojeździć dopóki nie będę miał kasy na nowy napęd. Rozumiem, że nowego łańcucha ten napęd nie "przyjmie". A gdybym założył używany łańcuch - wyciągnięty w ramach rozsądku, np 0,75% albo 1% ? Możesz przepiłować zęby pilnikiem i będzie chodzić nawet na nowym łańuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazyBob Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 3 godziny temu, KrisK napisał: Boje się że to będzie reanimacja trupa. Wynik znamy. Nawet jak będzie wyglądało ze jest ok za chwile znowu padnie Właśnie o takiej reanimacji myślę - żeby przynajmniej ze 200 - 300 km było w miarę ok. Bo muszę jeździć, a nowe części będę mógł kupić za 2 - 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 To i ja proszę o ocenę, bo za cholerę na tym się nie znam Zelektryfikowała mnie strzelanina w kasecie (chyba),bo to elektryk i myślałem ,że mi silnik pada, po czyszczeniu i jeździe próbnej jest ok,być może nawet koło miałem źle przykręcone, bo po poluzowaniu chyba naskoczyło bardziej . Strzelało tylko na tych większych koronkach,od chyba 6 w górę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Jakoś tragicznie to nie wygląda. Sprawdź jak wygląda przednia zębatka i zmierz jak masz łańcuch naciągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Dzieki, przednia jest jedna, muszę się na początek dowiedzieć jak dobrać się do niej, zabudowana strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 a jaki masz silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, kazujama napisał: a jaki masz silnik ? CX, osłona jest typowa, tylko jak do tego się dobrać nie mam pojęcia, korbę trzeba ściągnąć wcześniej korbę pedała, bo ten otwór jest strasznie mały, z drugiej strony wydaje mi się, ze jest ta osłona z paru części zrobiona . tak to wygląda miej więcej https://www.rowerystylowe.pl/p-8624/oslona-lancucha-hesling-cortez-e-bike-bosch Edytowane 12 Stycznia 2021 przez nikbar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 jak byś miał Shimano to bym Ci pomógł, w przypadku Boscha szukaj poradników na YouTube, jest pełno filmików jak sobie poradzić z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 4 minuty temu, nikbar1 napisał: osłona jest typowa Warto sprawdzić jak wygląda zębatka z korby. Ile masz km przejechane? I koniecznie sprawdź jak łańcuch się naciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Tam jest taka klapka, pod nią śruba, ale jakoś tej klapki nie mogę otworzyć, ułamie coś i znowu w plecy ;), rower przejechane ma 2500. Na razie kompletuje graty, czyli w tym przypadku rozkuwasz łańcucha muszę kupić. Szukałem, ale poza rozebraną osłoną nie znajduje, nie ma chwile kiedy gość rozmontowuje ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) klapkę trzeba zdjąć i jest śruba co mocuje osłonę do silnika ale żeby zdjąć ją całkowicie musisz odkręcić ramię korby, które odkręca się imbusem ewentualnie ściągaczem do korby. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez kazujama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Dobra,będę próbował jakoś,to pewnie na zatrzasku się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 "Kiedy należy wymienić łańcuch? Nie ma tak naprawdę jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ale jest kilka sposobów, żeby to sprawdzić. Pierwszy zarazem najprostszym sposobem jest ustawienie najtwardszego przełożenia w rowerze, czyli tzw. ośka-blat. Potem jeżeli macie już łańcuch na dużej tarczy trzeba go złapać z obu stron i pociągnąć. Jeśli po odciągnięciu łańcucha będzie widać całe zęby korby, łańcuch jest do wymiany." O co chodzi w dwóch ostatnich zdaniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzciepiel Napisano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2021 Dzień dobry. Witam serdecznie wszystkich. Piszę z dwoma pytaniami dotyczącymi korby FSA do szosy. Pierwsze - czy duży blat ze zdjęcia jeszcze pociągnie czy jest już do wymiany? Jaka jest prawidłowa śruba zamykająca lewe ramię korby FSA CK4000 bo mam jakąś dziwną, nie zlicowaną z korbą jakby od mtb? Z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Zębatka raczej do wymiany, aczkolwiek na tak dużym blacie nic przeskakiwać nie powinno. Wczuć jeszcze zdjęcie całej zębatki, aby lepiej ocenić. Pokaż o którą śrubę chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzciepiel Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Dziękuję, tu może lepiej widać cały blat no i śruba to ta co ma być wkręcona w widoczny na zdjęciu otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Tarcza raczej do wymiany, jednak należałoby ją wymienić wraz z łańcuchem i kaseta, tak by stary łańcuch nie zajechał nowej. Śrubą zapewne tego pokroju: https://cyklisci.com/sruba_lewa_korby_fsa_m18_czarna_alu_ml-140,95,6273.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirbobek Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Cześć! Zębatki do oceny! Wydaje mi się, że coś z tego jeszcze może być ale czasem pod obciążeniem łańcuch strzela. Wymieniać czy po czyszczeniu i sprawdzeniu łańcucha powinno być lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Kaseta nie wygląda źle, gorzej korba, ale spróbować zawsze można po czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirbobek Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Też mam takie wrażenie, że to przez korbę może łańcuch przeskakiwać. Myślę, że sprawdzi się i w razie czego wymiana korby. Od razu na fc-t4060 na hollowtechu. Ale wtedy pewnie trzeba by też wymienić kasetę i łańcuch, żeby wszystko czysto chodziło? Edytowane 25 Stycznia 2021 przez bogus92 Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi