Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 13.10.2020 o 07:56, Lezia napisał:

Najgorzej nie wygląda, ja bym spróbował czy przyjmie nowy łańcuch.

Mam napęd 3x10, właśnie założyłem te kasetę i nowy łańcuch przeskakuje na korbie na 2 i 3 tarczy przy większym obciążeniu.

Napisano

Cześć,

pytanie czy to ze mną jest coś nie tak czy jednak ktoś próbuje mnie naciągnąć... Oddałem rower na serwis - przerzutka śmiga jak trzeba, nic nie przeskakuje. Zrobione od nowości +/-1200km przymiar mocno na siłe wciskany wchodzi na 0.75, a zębatka wygląda jak poniżej. Serwis twierdzi, że koniecznie trzeba wymienić i łańcuch i kasetę bo kaseta nowego łańcucha nie przyjmie... Ktoś będzie tak miły i oceni?

20201016_113158.jpg

Napisano
W dniu 15.10.2020 o 09:18, SoloTM napisał:

Jak wyżej. Plus to jest kaseta 9 sp a piszesz, że masz napęd 3x10.

Mam nie potrzebną kasetę 9 rzędową cs-770. Chcę ją sprawdzić czy przyjmie nowy łańcuch 

Założyłem te kasetę do napędu (42/32/24) przerzutka tył Deore RD-m610 SGS 10 shadov,  Łańcuch KMC X10.93 10-speed.

I łańcuch przeskakuje na korbie  na 2 i 3 tarczy. (tarcza 2 w bdb stanie, 3 taka sobie ale obsługuje nowy łańcuch 

Jak założę kasetę 10 rzędową (nową) wszystko jest  idealnie 

Napisano

hej,

przeżyją jeszcze zimę na trenażerze (1,5-2kkm)?

FPOLiO9.jpg

g1dL1qp.jpg

Porównywałem z nową, ale tylko poprzez zdjęcie i wygląda jeszcze całkiem OK. Przebiegu tych zębatek nie znam - rower kupiłem używany...

Brak problemów z pracą łańcucha na obecnych zębatkach - wszystko ok. Te zębatki to Cannondale KP407.

Napisano

Najważniejszej części korby akurat nie widać ( musisz dać prawe ramię korby do przodu i z góry będzie widoczna część zębatki podlegająca największym obciążeniom). Jeśli ta część wygląda jak reszta to jeszcze trochę pojeździ. 

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

IMG-20201203-133704475.jpg

Ktoś zaryzykuje stwierdzeniem czy nowy łańcuch da radę? Zapomniałem zmierzyć stary. Przebieg 1500 km na łańcuchu HG95.

Napisano

Zmierzyłem łańcuch, ale kompletnie się na tym nie znam, bo zawsze wymieniałem zestaw kaseta i łańcuch.

Przymiar to Bitul. Wybite jest 0.7, ale strona niby mówi o 0.75.

Nogą przycisnąłem łańcuch, ręką naciągnąłem i wsadziłem przymiar. Opiera się na 0.7, ale po naciśnięciu palcem wpada. Na 1 się zdecydowanie opiera.

Co o tym sądzić?

Napisano

Prośba o ocenę zużycia korby i kasety. Właściwie po porównaniu z nowymi i innymi w tym temacie, to wydaje się masakra, ale chcę się upewnić. Napęd w całości wymieniony 3,5 roku temu.

20201206_215951.jpg

20201206_184929.jpg

20201206_220203.jpg

20201206_184955.jpg

Napisano

Tak, jeden łańcuch (kmc x10.73). Może następnym razem spróbuję 2 na zmianę (trochę mnie dziwi, że korba wytrzymała tyle samo czasu co kaseta, a nie dłużej).

Czyli powinienem wymienić kasetę, łańcuch i większy blat w korbie?

• Mod Team
Napisano
10 godzin temu, crazyBob napisał:

Prośba o ocenę zużycia korby i kasety. Właściwie po porównaniu z nowymi i innymi w tym temacie, to wydaje się masakra, ale chcę się upewnić. Napęd w całości wymieniony 3,5 roku temu.

Tak jak @Mihau_ wspomniał, jedynie mała zębatka korby jeszcze trochę pożyje. 3,5 roku niewiele mówi, najważniejszy jest przebieg na tym zestawie.

Jak nic jeszcze nie przeskakuje to ja bym dojeździe ile się da, a potem wymienił.

Napisano

Hej, przebiegu nie liczę, więc nie mogę podać. I problem w tym, że dzieje się bardzo dużo :(. Napęd zaczął mi przerywać bardzo często i na różnych przełożeniach.

Zmierzyłem właśnie łańcuch i wyszło równe 129mm na 10 ogniwach, czyli 1,57%

Zastanawiam się nad możliwością reanimacji - tzn tak żebym mógł pojeździć dopóki nie będę miał kasy na nowy napęd. Rozumiem, że nowego łańcucha ten napęd nie "przyjmie". A gdybym założył używany łańcuch - wyciągnięty w ramach rozsądku, np 0,75% albo 1% ?