Mod Team bogus Napisano 26 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Raczej zajeździć. Korba pewnie przyjmie nowy łańcuch, ale widać już upływ kilometrów. Kaseta o dziwo bez tragedii. Z drugiej strony spróbować zawsze można, gdyby nie zadziałało to masz już łańcuch na wymianę w przyszłości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) czołem, taka sytuacja: Jeżeli chodzi o łańcuch miarka na 0,75 wpada a na 1% z przeskokiem wchodzi. Zaczęły się pojawiać strzały. Jeszcze z miesiąc temu 0,75 nie wchodziło. Mam drugi łańcuch, miałem jeżdzić na zmianę ale wyszło jak wyszło. Nowa kaseta 230zł, koronki na sztuki jeszcze nie sprawdzałem. Generalnie trochę mi się wydatów nazbierało więc jakby można było ją dojeżdzić to chętnie zostawię. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapiti7 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Witam serdecznie, nabyłem rower, miarka wchodzi swobodnie w łańcuch na 1% (jeżdżone na tym łańcuchu od nowości) . Zastanawiam się czy wymieniać wraz z łańcuchem korbę i kasetę ,proszę o pomoc w ocenie zużycia. https://zapodaj.net/d8823114a5d0c.jpg.html https://zapodaj.net/5b68081cf2dcc.jpg.html https://zapodaj.net/a12dc7d761ec2.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Clip napisał: czołem, taka sytuacja: Jeżeli chodzi o łańcuch miarka na 0,75 wpada a na 1% z przeskokiem wchodzi. Zaczęły się pojawiać strzały. Jeszcze z miesiąc temu 0,75 nie wchodziło. Mam drugi łańcuch, miałem jeżdzić na zmianę ale wyszło jak wyszło. Nowa kaseta 230zł, koronki na sztuki jeszcze nie sprawdzałem. Generalnie trochę mi się wydatów nazbierało więc jakby można było ją dojeżdzić to chętnie zostawię. Jak przeskakuje to nie ma za bardzo zego ratować. Dopóki nie jest to nagminne i irytujące to jeździć. Próbę z nowym łańcucham zawsze można wykonać, może się uda. 39 minut temu, kapiti7 napisał: Witam serdecznie, nabyłem rower, miarka wchodzi swobodnie w łańcuch na 1% (jeżdżone na tym łańcuchu od nowości) . Zastanawiam się czy wymieniać wraz z łańcuchem korbę i kasetę ,proszę o pomoc w ocenie zużycia. https://zapodaj.net/d8823114a5d0c.jpg.html https://zapodaj.net/5b68081cf2dcc.jpg.html https://zapodaj.net/a12dc7d761ec2.jpg.html Kaseta i korba wyglądają bardzo ładnie, środkowy blat trochę zużyty, ale spokojnie da radę z nowym łańcuchem. Nic nie powinno przeskakiwać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, bogus92 napisał: Jak przeskakuje to nie ma za bardzo zego ratować. Dopóki nie jest to nagminne i irytujące to jeździć. Próbę z nowym łańcucham zawsze można wykonać, może się uda. tylko że jak zobaczyłem że wpada miarka na 0,75 to stwierdziłem, że wymienie łańcuch skoro leży w szafie zapasowy, nie mogłem rozpiąć zapinki więc rozebrałem go skuwaczem. Jak już wszystko pomyłem i założyłem nowy to się zacząłem zastanawiać co z kasetą No nic przejadę się i zobaczymy jak to chodzi. Jak będą dziwne dzwięki to pójdę jutro kupić pin i założę stary łańcuch. A dzisiaj pojeżdzę delikatnie, albo wezmę żony rower. Strzały na starym łańcuchu były sporadyczne. Tak jak pisałem 1% wchodzi z oporem. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kristofer37 Napisano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Mam pytanko, może nie do końca w tym temacie dotyczące śrub zębatek (tarcz) korby shimano można zastąpić śrubami accenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Kwietnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Jasne, że można. Kominy kupujesz jakie chcesz, byle tylko nie były za długie bo nie dokręcisz zębatki. Z Accentami nie powinno być problemu przy korbie Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rengor Napisano 8 Maja 2020 Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Witam, Dawno mnie tu nie było ale przez stan zdrowia musiałem zaprzestać kręcenia na parę lat, a teraz chciałbym wrócić i ogarnąć swój rower. Po pomiarach łańcucha okazało się że jest rozciągnięty, miarka na 1% zaczęła już delikatnie wchodzić. Proszę więc ludzi posiadających większą wiedzę techniczną niż ja o sprawdzenie stanu kasety pod kątem przyjęcia nowego łańcucha. Zdjęcie 1Zdjęcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sicu Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Cześć! Przejrzałem cały temat i chyba znam odpowiedź, ale chciałem się upewnić! Łańcucha nie sprawdzałem, ale tak trzeszczy i jest luźny, że na 100% jest do wymiany. Dodam, że kaseta była wymieniana - wydaje mi się, że jest o połowę młodsza od korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Kaseta nie wygląda źle. Korba też jeszcze powinna pociągnąć, mimo że blat tochę już przeszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Witam Czy na podstawie tych zdjęć da się określić stan tego napędu. Już trup czy jeszcze nie? Niestety lepszych mieć nie będę. Edytowane 26 Maja 2020 przez KrisK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Źle nie wyglądają. Ja bym spróbował z nowym łańcuchem czy się nie ułoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 @Lezia problem w tym że dopiero to mam zamiar kupić. Co gorsza kawałek po niego muszę jechać Wymiana kosztowna więc wolałbym nie musieć tego robić od razu bo sie okaże że niebezpiecznie blisko jestem ceną nowego. Tu jest hydraulika i to mnie najbardziej kusi. Szkoda że nie ma jakiegoś przymiaru który by pomagał ocenić % zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
187 Napisano 29 Maja 2020 Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Cześć, Bardzo proszę o ocenę zużycia. Wymieniam łańcuch, na poprzednim nie było żadnych problemów: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weksyn Napisano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Hej, znalazłaby sie dobra dusza na ocenę stanu korby/kasety? Moim zdaniem nie wygląda źle, ale jestem zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Jak zrobisz zdjęcia tak jak trzeba (info w pierwszym poście) to może się znajdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weksyn Napisano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 @MikeSkywalker niestety rower nie jest jeszcze w moim posiadaniu, więc nie mam takiej możliwości. Jedyne zdjęcie z "frontu" to takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szosowy_b Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Cześć! Mogę prosić o ocenę napędu? Łańcuch cyka na 2 najwyższych i 2 najniższych przełożeniach, przymiar pokazuje wyciągnięcie powyżej 0.75, natomiast chciałbym wiedzieć czy napęd przyjmie nowy łańcuch? Kaseta: Shimano CS-HG400 11-32T Łańcuch: Shimano CN-HG93 9rz Korba: FSA Vero Blaty: 7075/T6 50T 110mm BCD, 7075/T6 34T 110mm BCD Przerzutka tył: Shimano Sora Serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorppX Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Witam. Mogę prosić o ocenę napędu ? Łańcuch do wymiany '1' już wpada. Na starym łańcuchu nić nie przeskakuje. Planuję zakup KMC X8. Na korbie jeżdżę wyłącznie na największej zębatce, natomiast na kasecie korzystam przeważnie z 4 najmniejszych zębatek. https://imgur.com/a/PV0nmI1 [Zdjęć nie mogę dodać bezpośrednio, ponieważ przewyższają maksymalny rozmiar] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Fajnie byłoby gdybyś np. przestawił łańcuch i pokazał środkową zębatkę na korbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Według mnie kaseta jeszcze obleci, blat natomiast niektóre zęby widać, że ma ostro zakończone - do wymiany, choć niekoniecznie będzie przeskakiwało, bo to duża zębatka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorppX Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Fajnie byłoby gdybyś np. przestawił łańcuch i pokazał środkową zębatkę na korbie Mogę przestawić jeśli chcesz zobaczyć, ale tak jak napisałem wyżej nie używam środkowego blatu i zmienię tylko największą zębatkę. Rower był kupiony jako używany, i poprzedni właściciel preferował 1 i 2 zębatkę dlatego są trochę zużyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 No temat jest prosty - jak przymiar z 1% wpada to kaseta już nie łyknie kolejnego łańcucha. Ja bym to zajeździł do końca i zmienił całość - duży blat, łańcuch i kasetę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 j.w. Tym bardziej, że korba bez wymiennych koronek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Taki wolnobieg i korba przyjmie jeszcze nowy łańcuch? Dostałem rower bez łańcucha, więc nie wiem, w jakim był stanie. To jest napęd 3x7 na Tourneyu, więc wiadomo, że nie wymagam tu chirurgicznej dokładności i nie chcę też przeinwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi