mdmath Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 A reszta gratów, zębatki i łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 25 dolarów za komplet to nie jest 43 pln. Łańcuch kup kmc x9 w wersji drozszej w całości ocynk lub w wersji tańszej tylko zewnętrzne plytki ocynk ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Witam. Jest szansa że po wyczyszczeniu przyjmie jeszcze jeden łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Marne szanse, że jeszcze pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdmath Napisano 22 Października 2019 Udostępnij Napisano 22 Października 2019 @Fisiek A jaki przebieg ma ta kaseta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katjes Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Po małym...hmm, wydarzeniu potrzebuję pilne wymienić dużą tarczę w napędzie. Nie grzesząc aktualnie wolnymi złotówkami, czy poniższa sztuka jest jeszcze coś warta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Witam. Pacjent Cube Acid 29er 2016 pełna specyfikacja w linku poniżej: https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/cube/45483/acid/15 Prosze o ocenę zużycia. Łańcuch katastrofa ale HG54 jest podobno z plasteliny. Po rezebraniu napedu i umyciu kasety zauwazyłem ze po mojemu 6,7,8 jest już zużyte, wytarte i są zadziory, więc kaseta Shimano CS-HG50, 11-36 zębów też do wymiany. Po rozebraniu blatu duza korona rówenizeż do wymiany bo zużyta i zadziory ale średnia i mała chyba sa ok. oceńce zdjecia czy dobrze myslę oraz czy kółka przerzutki tez do wymiany? Na tą chwilę zamnówine Łańcuch 116 ogniw SHIMANO CN-HG95 Super Narrow MTB i jesli moje przypuszczenia się potwierdza to do zamówienia jeszcze Kaseta Shimano Deore CS-HG50 11-36T 10rz. i Zębatka 40Z Blat korby SHIMANO FC-M612 DEORE ALU. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Skoro jeździsz raczej po płaskim ( środkowa i mała w korbie mało używane ) to rozważ przejezdzenie zimy na tym co masz ( jeśli nie przeskakuje ) a na wiosnę nowy blat 40 zębów, nowy łańcuch i kaseta ( tu rozważyć stopniowanie 11-32 ). No chyba, że już łańcuch się ślizga to od razu kupić. Kółeczek nie pokazałeś, ale w ciemno to jeszcze nie trzeba. ( jeśli to oryginalny napęd, pierwszy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Rower kupiłem od brata, jeździł 2 -3 lata szacunkowo 2500 km zrobione. Tak myślę żeby "dożnąć" ten napęd na tym łańcuchu bo nic nie przeskakuje i przełożenia ładnie wchodzą. A w międzyczasiesobie kompletować nowy. Dlaczego zalecasz kasetę 11-32, osobiście wolałbym większą dużą koło 40 ale boje się że może nie wejść. Mam dużo gór bo w Pieninach mieszkam Edytowane 9 Listopada 2019 przez marti_ns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Tak strzelalem patrząc po zużyciu zębatek korby, że głównie na największej jeździsz. Mając z przodu tarczę 22 zęby i 36 z tyłu to raczej jest już bardzo miękko. Wiekszej kasety niz 11-36 nie wkładaj bo przerzutka tylna zaprotestuje. Jak dla mnie ( a wcale konskiej nogi nie mam ) to przelozenie 22/32 jest wystarczające. Natomiast to indywidualna sprawa. ( no i gór nie mam ) Edytowane 9 Listopada 2019 przez SoloTM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Obecnie zużycie to jest po bracie a nie moje bo ja rower mam od października i zrobiłem może 350 km. Więc jak już obecny napęd się rozleci to założę nowa taka sama kasetę bi nowy duży blat. Bo ja korzystam z całej kasety. Mówimy raczej o wiośnie lub lecie bo u mnie jazdą w zimie to tak ciężko. Dzięki za pomoc. Edytowane 9 Listopada 2019 przez marti_ns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Pamiętaj tylko, że jazda na mocno zużytym łańcuchu na środkowej koronce korby ( ta jest droższa od najmniejszej ) będzie ją szybko zużywać. Jeśli będziesz ze środkowej dużo i korzystał to możliwe, że i ona będzie na tyle zużyta, że będzie ją trzeba wymienić. Po prostu nie przeciągaj na max wymiany kasety i łańcucha bo w najgorszej wersji dojdzie również środkowa koronka ( przy założeniu, że ona będzie najczęściej wykorzystywana ) Edytowane 9 Listopada 2019 przez SoloTM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 no w sumie jest tak jak mówisz, więc nie ma co zwlekac z wymianą moze pomożesz w wyborze dużego blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Szanowni, moglibyście rzucić okiem na kasetę i blat korby? Obie mają jakieś 3.5 tys km, mała zębatka korby niedawno została wymieniona, bo po założeniu nowego łańcucha, stara była dosyć głośna. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Wg mnie na kasecie 5 i 6 już zjechane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Dzięki za ocenę. Są tam faktycznie zadziory. A jak z blatem? Da radę jeszcze? Porównując do nowej małej zębatki, to jest spora różnica w kształcie zębow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Godzinę temu, grzybu napisał: Porównując do nowej małej zębatki, to jest spora różnica w kształcie zębow. właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. słuchaj jakiś czas temu miałem ten sam problem, czyli zostawiasz stary naped oi jeździsz aż zaczną sie problemy z eksploatacją lub się zerwie, ale licz się że zużyty łańcuch zniszczy pozostałe blaty. albo wymieniasz to co zużyte na nowe i jeździesz dalej. decyzja nalezy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 10 godzin temu, marti_ns napisał: aż zaczną sie problemy z eksploatacją lub się zerwie, albo się zerwie - to jest świetna alternatywa. Szczególnie 50km od bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marti_ns Napisano 13 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 jak to mówią "jeździć obserwować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 13 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Dzięki. Mam temat do przemysleń na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiaoRagazza Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Witam, która kaseta jest w lepszym stanie? Przyjmą nowy łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Grudnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Po zdjęciu druga, brak sciętych zębów. Pierwszą trudno ocenić z uwagi na perspektywę zdjęcia. Jednak nowy łańcuch powinien dać radę na obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zygi82 Napisano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 witam poproszę o ocenę blatów korby, to 48/36/26 XT, Waszej opinii o środkowym się domyślam ale czy 48 i 26 się jeszcze nada, czy jak się zmienia to lepiej cały komplet na nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Reszta blatów ok. Co do środkowego to faktycznie do wymiany, ale zanim wymienisz to przekręć go o 90 stopni, ( o jedną śrubę mocującą ) i zobacz czy nowy łańcuch się przyjmie. Oczywiście najlepiej wymienić od razu, ale jest mała szansa, że będzie ok. ( po przekręceniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zygi82 Napisano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 W dniu 12.12.2019 o 14:34, SoloTM napisał: Reszta blatów ok. Co do środkowego to faktycznie do wymiany, ale zanim wymienisz to przekręć go o 90 stopni, ( o jedną śrubę mocującą ) i zobacz czy nowy łańcuch się przyjmie. Oczywiście najlepiej wymienić od razu, ale jest mała szansa, że będzie ok. ( po przekręceniu ) dzięki, przetestuję ten patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi