Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

wielka prośba o ocenę stanu zębatki tylnej (zdjęcia).

Proszę również o propozycję jaki model zębatki kupić zamiast tej widocznej na zdjęciach do tego napędu.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

IMG_20190822_182723.jpg

IMG_20190822_182735.jpg

IMG_20190822_182743.jpg

IMG_20190822_182759.jpg

IMG_20190822_182849.jpg

• Mod Team
Napisano
29 minut temu, odyniec napisał:

jaki model zębatki kupić zamiast tej widocznej na zdjęciach do tego napędu.

A z jakiego powodu chcesz wymieniać? Coś się dzieje czy masz potrzebę zmian?

• Mod Team
Napisano
Teraz, odyniec napisał:

mam wielki problem z właściwym wyregulowaniem przerzutki.

Ale zużycie zębatki to problem z przeskakiwaniem łańcucha a nie z pracą przerzutki.

Jaki masz problem z regulacją, co jest nie teges?

Napisano

Właśnie łańcuch przeskakuje przy mocniejszym naciśnięciu pedałów.

Poza tym przerzutka od pozycji nr 4 przeskakuje o 1 więcej niż powinna. Tzn ustawiając 4 na przerzutce mam 5 na kasecie itd. W zakresie 1-4 jest dobrze. Możliwe, że po szlifowaniu te 2 zębatki (4 i 5) są węższe i przez to nie można ustawić właściwe przerzutki w całym jej zakresie?

Co najlepiej kupić na zamianę - jakaś rozsądna propozycja cena do jakości?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dopiero zgłębiam temat, ale wydaje mi się, że zębatki są w całkiem przyzwoitym stanie. Nie widać żeby powierzchnie natarcia były wytarte, nie widać zadziorów, zęby mają regularny kształt. Moim zdaniem to spokojnie jeszcze "pochodzi". Ale jestem też ciekaw opinii fachowców.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Albo spróbować dać nowy łańcuch i się przekonać ( jeśli będzie tylko chrupać to się ułoży ). Jeśli będzie przeskakiwać to pomyśleć o kasecie lub dojeździć do końca ( tylko uwaga, jeśli korba porządna - koronki alu -  sądząc po kasecie i łańcuchu tak jest - to łańcuch będzie szybko zużywał koronki korby )

kaseta hg400-9 ( lżejsza od starszej hg500, ale cięższa - niewiele - od cs-m770 ) plus łańcuch hg93 ( lub kmc x9 ) to wydatek 100-130 pln. Koronka alu środkowa korby - prawie te same pieniądze, największa koronka jeszcze droższa. No chyba, że bębenek piasty aluminiowy - to wtedy raczej musi być kaseta  cs-m770 lub cs-hg80.

Edytowane przez SoloTM
Napisano

Spróbuję dać nowy łańcuch, bo i tak już jest w drodze a jak się nie ułoży, to będzie na przyszłość. Korba XT, więc nie chcę zajeździć jej starym łańcuchem. Wieczorem zrobię jeszcze zdjęcie korby. Dzięki za opinie