mordorr Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 tak wlasnie myślę, zajadę to na amen, a na pierwsze gonki kupię nowy zestaw kaseta+łańcuch. mogłem odpuścić siłownię zimą... nie byłoby problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Alw po co kupować całą kasetę skoro można tylko ten najmniejszy set koronek za niecałą połowę ceny kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 od początku mam jakieś przeboje z tym napędem, teraz podejrzewam, ze to przeskakiwanie to nie bylo ze wzgledu na zuzycie zębatek, ale ciut rozregulowanej przerzutki. działa dobrze, ale pod wiekszym naciskiem moze zlapala większą koronkę ? nie wiem, ale nie udało mi się od dwóch tygodni podwtórzyć przeskakiwania. to też trochę dziwne by było, że najmniejsze koronki, bo ja raczej jestem wysokoobrotowy i z reguły zajeżdżam środek kasety:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz2208 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Witam. Przyjmą jeszcze te żeby na górze nowy łańcuch. Jeżdżę tylko na największej zebatce z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) Nie. Może warto zastanowić się nad napędem 1x Edytowane 15 Marca 2019 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Przeskakiwać może nie będzie bo to duża zębatka, ale tarcza wyjechana bardzo mocno. Do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz2208 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Dzięki za ocenę. Zmieniam korbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 16 Marca 2019 Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Cześć, Zastanawiam się nad wymianą zestawu kaseta + łańcuch. Zauważyłem, że obecny łańcuch jest już trochę zużyty. Kaseta według mnie też nie wygląda zbyt dobrze dlatego też pomysł o wymianie kompletu. W linku poniżej zdjęcia obecnego zestawu. https://drive.google.com/open?id=1ktUahM_g3KItYb5enxz-ZHP-XNN2iFTd Jak myślicie, czy korba przyjmie nowy zestaw, czy może powinienem rozglądnąć się również za nową korbą? A może nie wymieniać nic i zajeździć ten zestaw aż zacznie przeskakiwać i wtedy wymienić cały komplet razem z korbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Osobiście zajeździłbym to co jest, korba wygląda średnio, ale nowy łańcuch pewnie przyjmie. Widać, że równomiernie zużyta korba i kaseta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 16 Marca 2019 Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Dzięki za ocenę :) Poki co zakładam tak jak jest i będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi02 Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Witam. Mam pytanie odnośnie wolnobiegu. Ma rok, przejechane koło 4 tys. km, 3 łańcuchy za sobą. Przy założeniu 4, nowego łańcucha niestety łańcuch przeskakuje. Wydawało mi się, że jeszcze 3,4,5 nie są takie najgorsze. Proszę o ocenę zębatek. Czy jest szansa, że za 50, 100 km łańcuch się na tym wolnobiegu ułoży i przestanie przeskakiwać? Czy lepiej jeździć na starym łańcuchu do końca? Łańcuch KMC X8'93. Zużyty nierównomiernie bo czasem nic nie wpada, w większości wpada 0,75% a na ok 25 oczkach wpada już 1,0% Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 3-5 zajechane ewidentnie. Łańcucha nie przyjmie, jeździj do zajechania, a potem wszystko (korba, kaseta łańcuch) na szrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kage1 Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Wykorzystać do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam Dokupić jeszcze z jeden łańcuch do tej kasety? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Powinno dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amberladys Napisano 29 Marca 2019 Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Cześć. W czasie jazdy padło mi ogniwo łańcucha i zastanawiam się, czy przy wymianie tegoż nie wymienić także kasety. Czy moglibyście ocenić stan zużycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Marca 2019 Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Powinna przyjąć nowy łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokus632 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Witam, Orzynałem ostatnio rower i ponieważ łańcuch był zardzewiały zdecydowałem się zakupić nowy łańcuch z allegro: https://allegro.pl/oferta/lancuch-shimano-cn-hg40-5-6-7-8-rzedowy-7630021061?snapshot=MjAxOS0wMy0yNVQxMDowODoyNi4wOTZaO2J1eWVyOzRhNjMwNmY0ZDRkNzZmYzY5ZDgyZjQ5ZjFhYWU1NWJkNGYyNzU3ODE2Y2U5MWY5NDlhNDRmYTY4ZjIwYmJlNmY%3D Po przełożeniu łańcucha podczas jazdy zdarza się że łańcuch przeskakuje. Najczęściej zdarza się to na przerzutkach 3-5; 3,6 rzadziej 2-4;2-5 bardzo rzadko na innych kompilacjach. Czaiłbym się zapytać czy to wina zębatek, czy może być inna przyczyna przeskakiwania łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Pomijając fakt że kaseta jest mocno zardzewiała , to nie wygląda na mocno zużytą. Jest szansa że napęd się ułoży po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokus632 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Macie jakiś sposób na pozbycie się rdzy z zębatek (da się to zrobić bez demontażu, szczotka druciana)? Ile może potrwać czas ułożenia się? Jeździć na tych przełożeniach co nie występuje przeskakiwanie łańcucha aż do ułożenia łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Szczotką drucianą porysyjesz, nie wszędzie dotrzesz.. moze jakiś odrdzewiacz, ewentualni benzyna ekstrakcyjna?! Ułożenie hmm kilkadzieiąt km do setki róznie. Ja jeżdżę na tych czo nie przeskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Pytanie mam nietypowe co jest nie tak na tym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Kwietnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Łańcuch odbity na zębatkach kasety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Kaseta (cs6800) jest czysta, przebieg niespecjalnie duży co widać po zboczach zębów. A ślady łańcucha nie są powierzchniowe, są bez trudu wyczuwalne pod paznokciem. Zastanawiam się jaka jest przyczyna że powstały. Łańcuch na tej kasecie założony hg901 (Nie wiem czy z nim pracowała - to nie moje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivi1987 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Panowie, korba do wymiany, czy uciągnie nowy łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi