Biesz766 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Myślę, że warto założyć temat z tym pytaniem, bo tu jak mówi tytuł:"[Zębatki] Oceniamy stan zębatek." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Może i tak, niech ktoś to usunie. Założyłem nowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
davos Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Wreszcie dorosłem do wymiany korby, która kaleczyła mi kostkę. Przy okazji doszły dwa zęby więcej na blacie i nowy łańcuch. Żeby nie było zbyt pięknie - przeskakuje na najmniejszej koronce. Przebieg na nowym liczniku 1000km, nie jestem pewien czy uwzględnia to przebieg sprzed wymiany licznika. Co myślicie o najmniejszej? Wymieniać całą kasetę do kompletu z resztą napędu? W ramach bonusu jeszcze wygięty ząb na czwórce: Edytowane 22 Września 2018 przez davos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieq Napisano 10 Października 2018 Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Cześć, prośba o ocenę czy kaseta/korba przyjmie nowy łańcuch. 4 maja założony SRAM PC-1031 i zrobione ~900 km. Sporadycznie nie wskakują biegi w środku kasety i potrafi strzelać. Edytowane 10 Października 2018 przez cieq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 10 Października 2018 Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Stawiam na łańcuch, nie kasetę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieq Napisano 12 Października 2018 Udostępnij Napisano 12 Października 2018 W dniu 10.10.2018 o 20:34, Biesz766 napisał: Stawiam na łańcuch, nie kasetę. Wygląda na to że miałeś rację, po wymianie łańcucha przestało strzelać i biegi wchodzą jak należy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Hej, IpBike z 60% jazd mówi, że średnie przełożenie to 21t, co mniej więcej widać na załączonym obrazku jakie rokowania pacjenta ? wymienić kasete+łańcuch, czy próbować z samym łańcuchem ? 1400km przebiegu, przymiar do łańcucha - 0.75 wpada, 1 jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 22 Października 2018 Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Nie powinno być problemu z przyjęciem nowego łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 22 Października 2018 Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Z tego co widać jeździsz głównie środkiem kasety, więc tak jak pisze @lichak kaseta powinna przyjąć nowy łańcuch. Jeżeli nie masz wstrętu do prac ręcznych, to przed założeniem nowego łańcucha zdejmij kasetę i spiłuj te drobne zadziorki które pojawiły się na zębach. Dzięki temu unikniesz w przyszłości niekulturalnej pracy łańcucha na kasecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 22 Października 2018 Udostępnij Napisano 22 Października 2018 tak sie zastanawiam, czy te małe zadziorki to nie jest wina problemow z idealnym-tip-top wyregulowaniem przerzutki no więc pilniki w dłoń i jazda ! to moje pierwsze 11s, trochę kultura pracy mnie, delikatnie mówiać, nie zachwyca do tej pory uzywam 9s (Sora w szosie zmienia po 4tys km tak, ze zyczylbym sobie, zeby XTk w MTB tak zmienial, a Sram S7 w drugim MTB jest niezniszczalny. 10 lat tylko zmieniam łańcuchy i kaset jak już są nieprzyzwoicie zuzyte) i chodzą idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodniczeq Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) Witam wszystkich Właśnie kupiłem używkę i mam prośbę o ocenę kasety Łańcuch i tak mam zamiar kupić nowy Łańcuch SRAM PC-971 Power Chain II 9-speed czy kaseta da jeszcze radę, Pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2018 przez Wodniczeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkz1 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witam, Czy mógłby ktoś zerknąć na zdjęcia kasety poniżej, czy kwalifikuje się ona już do wymiany. https://zapodaj.net/690e314fdd02c.jpg.html https://zapodaj.net/0a0a4cc0987c7.jpg.html https://zapodaj.net/b4acac639bb59.jpg.html Kaseta to CS-HG50-10s, mam wolny łańcuch XT i zastanawiam się czy nie lepiej od razu zmienić kasetę również na XT. Dzięki za pomoc, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Środek kasety masz trochę podjechany. Ja jednak bym spróbował tą kasetę z nowym łańcuchem, może się przyjmie, zwłaszcza że idzie zima później będzie mokre przedwiośnie, szkoda teraz zakładać nową kasetę bo szybko może być zjedzona. Jeżeli na początku łańcuch będzie strzelał na koronkach 4-5-6 to pojeździj trochę (ok. 100 km) miękko z kadencji, jest szansa że kaseta ułoży się pod nowy łańcuch. No i najpierw zdejmij kasetę z koła i pilnikiem gładzikiem spiłuj te zadziory które pojawiły się na szczytach zębów, zwłaszcza na koronkach 4-5-6, to poprawi kulturę zmiany przełożeń. A co do kasety XT, to jeżeli będziesz do dobrej i drogiej kasety stosował niskie i średnie łańcuchy Shimano to taka kaseta też długo nie pożyje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkz1 Napisano 23 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Dziękuję za odpowiedź. W tej chwili nie ma absolutnie żadnego problemu, przełożenia idealnie idą w górę i w dół, bez zgrzytów, bez opóźnień itd. Domyślam się, że wszystko jest ok póki jest spasowanie do starego łańcucha i może się to zmienić przy nowym łańcuchu. Aktualnie mam wolny nowy łańcuch XT CN-HG95, który chciałbym teraz założyć i na lato wymienić ponownie łańcuch XT już z kasetą XT. Sam łańcuch nie ma jakiejś powalającej ceny, więc można go dwukrotnie kupić. Nie ukrywam, że jeżdżę 12 miesięcy, w każdą porę roku, napęd czyszczony często, aktualnie napęd przejechane ma około 3500km, gdzie 60% to miasto, 40% teren. Do tego wszystkiego na korbie jest aktualnie również XT, który jest w dobrej kondycji i stąd zastanawianie się co robić dalej. Domyślnie producent zastosował kasetę CS-HG50-10s + KMC Z10-10s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 23 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Skoro wszystko działa sprawnie to masz do wyboru, dojeździć przez zimę kasetę ze starym łańcuchem a na wiosnę kupić nową lepszą kasetę, albo spróbować starą kasetę z nowym łańcuchem, to trochę wydłuży życie kasety ale nie jakoś bardzo długo bo już jest na środku trochę podjechana. Ja bym chyba dorżnął tą kasetę na starym łańcuchu przez zimę i na wiosnę założył nowy komplet (ale zadziorki spiłuj i tak :) ). Co do łańcuchów, KMC z serii Z to są kiepskie budżetowe łańcuchy, nieporównywalnie lepsze (IMO także od łańcuchów Shimano) są KMC z serii X, dla Ciebie jeżeli zdecydujesz się na kasetę XT lub SLX to świetnym wyborem byłby łańcuch KMC X10.93, lub nieco droższy ale lepszy ze względu na pełną powłokę antykorozyjną KMC X10EL. Masz już nowy łańcuch XT, więc jeżeli do nowej kasety dokupiłbyś 2 łańcuchy KMC X10 i często rotował 3-ma łańcuchami (co ok. 300-400 km) to bardzo znacząco byś wydłużył życie całego napędu. Łańcuchy KMC w zestawie mają spinki co mocno ułatwia ich wymianę a można ją stosować też do łańcucha Shimano. Przy czym ważne jest żeby nie wymieniać łańcuchów automatycznie wg. kolejności, tylko zakładać na rower ten łańcuch który jest najkrótszy. Po prostu po umyciu łańcucha wieszasz go z innymi na gwoździu i wybierasz najkrótszy, nie raz będzie to ten łańcuch który właśnie zdjąłeś z roweru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkz1 Napisano 27 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Udało mi się znaleźć w bardzo okazyjnej cenie kasetę XT, dlatego zmienię już teraz kasetę + łańcuch, do tego dokupię dodatkowo łańcuch lub dwa na zmianę i myślę, że zda to egzamin. Wnioski na przyszłość, częściej kontrolować i częściej zmieniać łańcuchy. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 https://drive.google.com/file/d/1st7bCoG4ET-8qemR1Qu1lGgXBybHzy3t/view?usp=drivesdk Jaki to ma stan żużycia bo chcę kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Nieomal funkiel nówka nieśmigana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Teraz, Tatanka napisał: Nieomal funkiel nówka nieśmigana. Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mich126 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Prosiłbym o ocenę napędu, przejchane jakieś 4tyś km. Mechanizm korbowy: Shimano DEORE M610 Kaseta: Shimano Deore HG50-10 https://imgur.com/a/7Sv6Vep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Wszystko wygląda dobrze, kaseta powinna przyjąć nowy łańcuch, te 4 kkm zrobiłeś chyba w b. dobrych warunkach pogodowych. Jeżeli Ci się chce, to możesz spiłować pilnikiem gładzikiem te zadziorki które się pojawiły na zębach środkowych koronek. To trochę poprawi kulturę zmiany przełożeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mich126 Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 2 godziny temu, Waza napisał: Wszystko wygląda dobrze, kaseta powinna przyjąć nowy łańcuch, te 4 kkm zrobiłeś chyba w b. dobrych warunkach pogodowych. Jeżeli Ci się chce, to możesz spiłować pilnikiem gładzikiem te zadziorki które się pojawiły na zębach środkowych koronek. To trochę poprawi kulturę zmiany przełożeń. To prawda, w deszczu raczej nie jeżdżę, a nawierzchnie to raczej ubite drogi polne/leśne. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol1994czx Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Przejeździ jeszcze ze 2k km ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Wg. mnie śmiało, pamiętaj, że im większa tarcza tym dłużej pojeździ, a i łańcuch ma trudniej przeskoczyć bo więcej zębów go trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi