beherit00 Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 W dniu 13.07.2018 o 20:25, beherit00 napisał: Prośba o ocenę korby, sorry za "czystość" ale raz że rower nie był używany trochę a dwa że ostatnio dostał wycisk w lesie i głębokim piachu. Od zewnątrz 1 , od zewnątrz 2 Od wewnątrz 1 od wenątrz 2 obrócone o 180st. Z tego co czeka ten rower (spec hardrock) w najbliższych dniach to czyszczenie, zmiana kasety (choć stara wg. oceny SoloTM nie była tragiczna, ale za to na lepszą ;-) i X8.93 bo na 10 parach aktualnego łańcucha prawie 25.8cm. Ze względu na wspomniane wyciągnięcie łańcucha pytanie do Was Drodzy o korbę? Co myślicie? Hej, czy mogę prosić specjalistów o opinię odnośnie Od zewnątrz 1 , od zewnątrz 2 Od wewnątrz 1 od wenątrz 2 obrócone o 180st. Miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tp3 Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Mała zębatka to chyba już do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Hej Możecie ocenić stan mojej kasety? Bo dziś po zerwaniu dwukrotnym łańcucha założyłem nowy i czuje momentami ze przeskakuje mi po kasecie jak mocniej troche przycisne. Czy kaseta do wymiany? Kaseta ma jakieś 3500 km Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Masz podjechane koronki, ale nie jest tragicznie. Spróbuj pojeździć na nowym łańcuchu miękko, bez mocnego deptania ok. 100km, może kaseta się ułoży. Jeżeli po tym dystansie nadal łańcuch będzie strzelał, to albo nowa kaseta, albo powrót do starego łańcucha aż do zajeżdżenia kasety na śmierć. Jeżeli pozostaniesz przy starej kasecie to radzę spiłować zadziorki na szczytach zębów, to poprawi kulturę przełożeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Teraz, Waza napisał: Masz podjechane koronki, ale nie jest tragicznie. Spróbuj pojeździć na nowym łańcuchu miękko, bez mocnego deptania ok. 100km, może kaseta się ułoży. Jeżeli po tym dystansie nadal łańcuch będzie strzelał, to albo nowa kaseta, albo powrót do starego łańcucha aż do zajeżdżenia kasety na śmierć. Jeżeli pozostaniesz przy starej kasecie to radzę spiłować zadziorki na szczytach zębów, to poprawi kulturę przełożeń. Biorąc pod uwagę że za tydzień mam wyścig i za 2 tygodnie nie wiem czy ryzykować :/ Rozumiem że zęby powinny być w miare płaskie, a nie zaostrzone? Edytowane 27 Lipca 2018 przez dawid1110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Na której koronce przeskakuje ? Korba / zębatki ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Teraz, SoloTM napisał: Na której koronce przeskakuje ? Korba / zębatki ok ? Na 3/4 przełożeniu i 8/9. Korba taka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Nie bardzo rozumiem terminu płaskie/zaostrzone. W przypadku strzelania/ślizgania łańcucha po kasecie istotna jest podziałka zębów kasety. W twojej zęby są trochę rozjechane, co powoduje przeskakiwanie łańcucha o prawidłowej podziałce przy mocniejszym depnięciu. Natomiast zadziorki na szczytach zębów kasety powodują spowolnienie przełożeń, więc warto je spiłować. P.S. Teraz zobaczyłem korbę, środkowa tarcza mocno spracowana, czas pomyśleć o wymianie. Edytowane 27 Lipca 2018 przez Waza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Zęby korby pokaż te które najszybciej się zużywają ( gdy ramiona są równolegle do ziemi - to te zęby są akurat u góry - mniej więcej ). Na kasecie dramatu nie widzę, jakbym musiał się założyć to obstawiałbym, że przyjmie nowy łańcuch. Przeskakuje na największym blacie z przodu też ? czy tylko na środkowej koronce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Przeskakuje na środkowej oraz najwiekszej. Na małej w 95 procentach spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 No to kaseta na 100 %, jak Waza pisał, pojeździj, może się ułoży - na wyścig załóż stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Teraz, SoloTM napisał: No to kaseta na 100 %, jak Waza pisał, pojeździj, może się ułoży - na wyścig załóż stary. Kurcze stary łańcuch zerwałem 2 razy i się troche boje go zakładać :/ Korba w takim stanie jak podpowiadałes: EDIT Czyli rozumiem że zakup nowej kasety rozwiąże problem ? Edytowane 27 Lipca 2018 przez dawid1110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Daj większe zdjęcie tych zębatek Jeśli na dużej tarczy korby przeskakuje to kaseta... bo na dużej żeby przeskakiwało to muszą być mocno zjechane zęby. Co nie wyklucza, że średnia tarcza się powoli też kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Teraz, SoloTM napisał: Daj większe zdjęcie tych zębatek Jeśli na dużej tarczy korby przeskakuje to kaseta... bo na dużej żeby przeskakiwało to muszą być mocno zjechane zęby. Co nie wyklucza, że średnia tarcza się powoli też kończy. Za niedługo średnia tarcza wyleci i wskoczy nowa Trzecia zostanie całkiem wyrzucona. Bo będe robił napęd 2x9 a pozniej 2x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Chodziło mi o te zęby i kilka następnych których nie widac : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dramatu nie ma, ale szału też nie tu dla porównania masz to o co mi chodziło - porównanie kolor czerwony do żółtego ( handlarze często pokazują zdjęcia tylko tych zdrowych - czerwonych zębów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Kaseta jutro pójdzie do wymiany. U mnie średnia tarcza na korbie może będzie do wymiany już w połowie miesiąca. Bo się przesiądę na 2x9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 No to ok, starą sobie zostaw, możesz podpiłować te koronki - jakby je pogłębić z jednej strony, próbując nadać im kształt niezużytych, będziesz miał napęd na zimę. czymś mniej więcej takim ( szybko się niestety kamienie zużywają ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Teraz, SoloTM napisał: No to ok, starą sobie zostaw, możesz podpiłować te koronki - jakby je pogłębić z jednej strony, próbując nadać im kształt niezużytych, będziesz miał napęd na zimę. czymś mniej więcej takim ( szybko się niestety kamienie zużywają ) A jak takie urządzenie się nazywa ? I czy macie jakąś instrukcje jak wyrównywać te zeby ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Kamień szlifierski / nakładki do wiertarki / wkrętarki coś w tym stylu, ja próbowałem raz i trochę pomogło ( nie mam za wiele doświadczenia w tym ), ale widziałem robotę innych i z powodzeniem przedłużali życie kasety. coś takiego ( potrzebujesz tylko te które się zmieszczą pomiędzy zębami ) https://www.ceneo.pl/7425342 Edytowane 27 Lipca 2018 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 8 godzin temu, SoloTM napisał: Kamień szlifierski / nakładki do wiertarki / wkrętarki coś w tym stylu, ja próbowałem raz i trochę pomogło ( nie mam za wiele doświadczenia w tym ), ale widziałem robotę innych i z powodzeniem przedłużali życie kasety. coś takiego ( potrzebujesz tylko te które się zmieszczą pomiędzy zębami ) https://www.ceneo.pl/7425342 Zapomnaielm dodać że poczytałem tutaj na forum i wsadziłem już łańcuch 10 rzędowy do kasety 9 rzędowej. Czy takie ustawienie będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 U mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 @SoloTM wymieniłem wczoraj kasete na nową Obecnie na 1 i 3 blacie korby jest cisza, wszystko działa cacy. Na średnim blacie korby lekko przeskakuje przy mocniejszym nacisku. Czy ten blat jest na tyle zużyty że może przeskakiwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Dokładnie. Trochę sie to może poprawić po 100 km ( lancuch lekko się rozciągnie ) ale lepiej wymienić środkowy blat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi