SoloTM Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Nowy cały napęd. Niestety. Korba, kaseta, łańcuch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gitanemor Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Witam , Zdjęcia zębatek poniżej. Pomożecie ocenić ich jakość ? Oczywiście są One do roweru szosowego. Niestety od tygodnia mam problem gdyż przy mocniejszym przycisniecu w pedał spada łańcuch z przedniej tarczy. Efekt nasila się gdy jeździe na dużej tarczy. Za pewnik wziąłem ze to wina łancucha i zamówiłem już Łańcuch i kasete. Z ograniczonego budżetu wolałbym abym nie musiał zmieniać blatów z przodu. Czy waszym zdaniem zmiana będzie konieczna? Sorki za brudny napęd ale zdjęcia wykonałem po jeździe w niezbyt sprzyjających warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Mała koronka to już niestety zęby rekina. Blat w lepszym stanie, i biorąc pod uwagę dużą ilość zębów na których opiera się łańcuch, powinien jeszcze wytrzymać jakiś czas. Pozostaje Ci założyć nowy łańcuch i kasetę i empirycznie sprawdzić czy mała koronka korby jest do wymiany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gitanemor Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 6 minut temu, Waza napisał: Mała koronka to już niestety zęby rekina. Blat w lepszym stanie, i biorąc pod uwagę dużą ilość zębów na których opiera się łańcuch, powinien jeszcze wytrzymać jakiś czas. Pozostaje Ci założyć nowy łańcuch i kasetę i empirycznie sprawdzić czy mała koronka korby jest do wymiany. Dzięki za odpowiedz, Łańcuch na pewno jest wyjechany ( około 25 tys km) , pytanie jeszcze jeśli duza tarcza jest w lepszym stanie to czemu własne na niej są problemy ? Dziś już nie dało rady jeździć na dużej tarczy. Na małej większych problemów nie było. Drugie pytanie czy dalsza jazda na zużytym Łańcuchu może pogorszyć stan zębatek w szybkim tempie ( Niestety nowy Łancuch przyjdzie mi dopiero w sobotę a ładna pogoda w weekend). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Na 99,9% łańcuch nie skacze Ci na blacie korby tylko na kasecie, tylko odczuwasz to jako blat. A to z tego względu, że cisnąc z blatu wytwarzasz znacznie większą siłę niż jadąc z małej koronki korby. Więc rozciągnięty łańcuch skacze po kasecie, która ma najpewniej zęby jak igiełki. Odnośnie zużytego łańcucha, tak, mocno rozciągnięty łańcuch niszczy koronki korby i kasety, ale dwie weekendowe jazdy nie mogą wpłynąć w zauważalny sposób na stan twojej korby. Dobrej jazdy Edyta. Taaadaaammm, mój 1k post, a co Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez Waza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gitanemor Napisano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Wrzucam jeszcze tylne zębatki (jeszcze w piasku ): Mi się wydaje że przy wymianę łańcucha od razu nową kasetę założyć bo kaseta zajechania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 W MTB taka kaseta byłaby jeszcze całkiem dobra, ale w szosówce może być problem. Moim zdaniem nie masz nic do stracenia, załóż nowy łańcuch na tą starą kasetę i pojeździj, jeżeli będzie strzelać to spróbuj zrobić ok. 100 km miękko z kadencji. Może kaseta ułoży się do nowego łańcucha, jeżeli nie ułoży to trzeba będzie kupić nową kasetę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garuda Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Pilna prośba o poradę: Mam uszkodzoną zębatkę w najniższym przełożeniu 26z w korbie SR Suntour XCR6 i chciałbym ją wymienić na nową, ale ciężko jest takową znaleźć w internecie link: https://archiwum.allegro.pl/oferta/zebatka-26z-tarcza-blat-26t-korby-suntour-xcr6-i5570194153.html obecnie po naprostowaniu ma kształt jajowaty Czy jest taka możliwość na znalezienie takiej zębatki z innej firmy aby była kompatybilna z korbą SR Suntour XCR6 ? Nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze na nową korbę. Pięknie proszę o poradę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 https://rowerowy.com/sklep/czesci/zebatki/bcd-64-mm/prod/shimano-fc-m530 Taki tylko przykład, nie musi to być marki SR, wystarczy aby się zgadzał rozstaw śrub, bcd64. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Cześć, Zastanawiam się nad kupnem roweru i ma ona takie zębatki: na ile można ocenić ich stan? Czy przyjmie nowy łańcuch? Nie wiem czy to w czymś pomoże - jest to rower szosowy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nie mogę edytować posta, więc napiszę pod nim. Z tego co widzę jest to 105 5700 10 rz tak? Sprzedający pisze, że ma 11 rz kasetę a ja tam 11 się nijak nie mogę doliczyć. Dodatkowo wózek w 105 5800 jest czarny natomiast tutaj jest srebrny tak jak w 5700. Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Również doliczyłem się 10 biegów. Blaty w korbie na tym zdjęciu wyglądają słabo, a kaseta mogła by przyjąć nowy łańcuch ale na czwartym i piątym biegu może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gitanemor Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Tak jak tu uważano niestety moja mała zębatka nie przyjęła nowego łańcucha. Teraz zastanawiam się nad nową zębatką (38t) lub czymś używanym. Na olx znalazłem coś następującego: https://m.olx.pl/oferta/tarcza-zebatka-39t-30t-shimano-105-alu-CID767-IDp1dYh.html?ref[0][path][0]=5083907581&ref[0][params][action]=answer&ref[0][params][id]=5083907581&ref[0][params][my_chat]=1&ref[0][params][utm_source]=serviceletterMessage&ref[0][params][utm_medium]=email&ref[0][params][utm_campaign]=link&ref[0][action]=myaccount&ref[0][method]=answer Czy warto to kupować ? Czy lepiej dołożyć na nową zębatkę (38t) które są w cenach w granicy 70-90zl ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Skoro planujesz dorżnąć napęd bez zbędnego inwestowania to warto kupić, koronki wyglądają dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gitanemor Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) 6 godzin temu, Waza napisał: Skoro planujesz dorżnąć napęd bez zbędnego inwestowania to warto kupić, koronki wyglądają dobrze. Łańcuch i kasetę mam nową. Zależy mi na tym aby tak 8 tys km wszystko działało dobrze . A i teraz zauważyłem że tarcze dedykowane są do napędów 10 rzędowych ja w swoim rowerze mam 9rz. To ma jakieś znaczenie ? Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez gitanemor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 15 minut temu, gitanemor napisał: tarcze dedykowane są do napędów 10 rzędowych ja w swoim rowerze mam 9rz. To ma jakieś znaczenie ? Nie , bez problemu będą współgrać z łańcuchem 9s. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Tarcze z OLX powinny swobodnie tyle wytrzymać, o ile nie jeździsz wyłącznie w deszczu Trudniej odpowiedzieć na drugie pytanie. Teoretycznie powinno być OK, bo odsunięcie tarcz od siebie wynika z konstrukcji pająka korby, a co za tym idzie wózek przerzutki powinien dobrze układać łańcuch na tarczach. Ale nie miałem do czynienia z tą korbą i może inni koledzy się wypowiedzą. Ja kiedyś miałem problem z korbą MTB XT M760 do której założyłem środkową tarczę od XT M770, ale to wynikało z różnic konstrukcyjnych, wytłaczane aluminium vs stal zatopiona w kompozycie. Edyta. Ja się rozwodzę a @gtb krótko i na temat Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Waza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Teraz, Waza napisał: Ja się rozwodzę Ciekawe co na to twoja żona (o ile takową posiadasz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 OK, przyłapałeś mnie, będę bardziej uważał co piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartekl Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Wolnobieg używany przez kobietę raczej do jazdy miejskiej lub po utwardzonym leśnym terenie. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Po lewej widzę zużycie, zęby jak szpilki. Przesuń wolnobieg trochę w prawo. Raczej łańcucha nowego nie przyjmie. Na 90 procent nie. Przy mocniejszym depnięciu przeskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartekl Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 wklejam dodatkowe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Najbardziej druga. Od najmniejszej licząc. Załóż nowy i zobacz co będzie się działo. Może być różnie. Jeśli nie będzie przeskakiwał tylko chrobotał to może po 100 km się ułoży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojas Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Proszę o ocenę stanu napędu: Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Bardzo zły kąt zdjęcia kasety, a korba powinna jeszcze sporo wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi