bob555 Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Witam. Teraz jest promocja na Komoota. Można wykupić cały świat po promocji. Mam parę pytań do użytkowników. Obecnie używam mapy.cz, ale apka potrafi się czasem zawiesić. Mam iphone 11 i starego Samsunga j6. Niestety problem pojawia się na obu telefonach. 1. Czy komoot jest stabilny na starszym telefonie? Mam starego Samsunga J6 z 3GB RAM i jego bym chciał użyć jako nawigację rowerową. 2. Czy podczas nawigowania można włączyć wygaszanie ekranu tak, aby nawigacja włączyła się tylko przed zakrętami lub POI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, ale muszę stwierdzić, że Komoot i Mapy.cz działają mocno różnie. Np. Komoot potrafi wyznaczyć znacznie bardziej "przygodową" trasę z użyciem małych ścieżek. Komoot ma rozbudowaną część społecznościową i bazę tras. Rozróżnia np, gravel - MTB albo touring-bikepacking jako różne profile. Ma wiele zalet. Ale przeglądać mapę jakoś wolę w Mapy CZ i to jest lepsze do orientowania się w terenie. Nie musisz pytać, możesz sam sprawdzić - można przetestować gratis jeden region - zobaczysz jak to się zachowuje na twoim sprzęcie. https://suport.komoot.com/hc/en-us/articles/360023360691-Unlocking-your-free-region Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Ja wykupiłem mapy na cały świat z aktualizacją 4ever, ale to nadal nie jest premium. Używam i MapyCZ i Komoota ale ten 2gi nie raz mnie wpuścił w niezłe haszcze albo ślepe zaułki. Ale gravelowo planując też używam Komoota bo fajnie pokazuje rodzaje nawierzchni, w czasie nawigacji widać profil podjazdów na jednej z opcji wyświetlania, i jak telefon wygaszony to przy dojeżdżaniu do skrętu daje sygnał dźwiękowy. Natomiast gołe ściągnięte mapy nie pokazują szlaków pieszych czy rowerowych, tak jak darmowe MapyCZ. I tu w sumie moje też pytanie do kogoś kto ma premium, bo myślę nad kupnem, czy po opłaceniu szlaki będą widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca (edytowane) Mam premium, szlaków turystycznych i rowerowych nie widzę. Widać zaś trasy typu Glacensis albo Enduro trails. Ogólnie nie jestem przekonany, czy premium ma sens. Dla mnie powodem była integracja z Garminem. Inne zalety (udostępnianie pozycji, trasy wielodniowe, pogoda, mapy 3d, podział map na rower, mtb i piechota) nie są dla mnie krytyczne. W weekend pojechaliśmy na wycieczkę i byłem pod wrażeniem automatycznego wyboru tras, bo przez 92km prawie nie jechaliśmy szosami, a taką z jakimś ruchem to tylko kilka kilometrów. Sensowna trasa powstała ze DDR, szutrów, ścieżek. Było trochę piachu, ale jak na Mazowsze to nie tak źle, typ roweru był podany gravel. I była to trasa do celu, a nie losowa pętla. Edytowane 29 Lipca przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca (edytowane) W komoot wystarczy wybrać warstwę wyświetlanej mapy (MTB, jazda rowerem, wycieczki piesze) i nieco przybliżyć tę mapę. Szlaki rowerowe pojawią się z nazwami. Edytowane 29 Lipca przez Marinbiker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Jak to dokładnie zrobić? Sprawdzałem na stronie i w aplikacji. Widać trasy bike-parkowe, ale szlaków PTTK nie widać nawet w mega powiększeniu, niezależnie czy rower czy piechota. Widać też trasy udostępnionych wycieczek. Ale ja mam na myśli szlaki wyznaczane przez gminy i PTTK i namalowane na drzewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca (edytowane) @Wojcio to takiej opcji nie ma. Są DDR-y i oznaczenia szlaków pieszych, w zależności od rodzaju aktywności i warstwy mapy, które zmieniasz klikając: na górze aktywność (podczas edycji lub wyznaczania trasy), na dole strony w ikonę "Mapy" (do wyboru Open Street Map, Bicycle Map). Możesz też zainstalować dedykowaną apkę PTTK dla danego regionu, np. Szlaki turystyczne Mazowsza ze sklepu Play. Edytowane 29 Lipca przez Marinbiker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca A to się czegoś nauczyłem - jak w premium wybierze się mapę dla piechurów, to są zaznaczone kolory szlaków PTTK, a jak rower to rowerowe. Nie jest to dla mnie tak czytelne, przeszkadzają mi te oznaczenia fotografii, ale zorientować się można. Tu przykład fragmentu z oznaczeniami pieszych szlaków turystycznych. Dla mnie Komoot ładnie sam wymyśla trasy i analizuje nawierzche, mapy.cz najlepiej mi pasują do do przeglądania mapy i szybkiego planowania na trasie, zaś do ręcznego rysowania trasy najbardziej polubiłem Footpath (na iPada). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Miałem przez jakiś czas Komoot premium (promocja Garmina) i zrezygnowałem. Na przykład nie było na nim tras pieszych i rowerowych Roztocza wyznaczonych przez miejscowe gminy (Susiec, Józefów, Zwierzyniec, Krasnobród itp), bez problemu widoczne na Mapy.cz czy niektórych mapach w Locusie. Lipa niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Godzinę temu, Wojcio napisał: A to się czegoś nauczyłem - jak w premium wybierze się mapę dla piechurów, to są zaznaczone kolory szlaków PTTK, a jak rower to rowerowe. Nie jest to dla mnie tak czytelne, przeszkadzają mi te oznaczenia fotografii, ale zorientować się można. Tu przykład fragmentu z oznaczeniami pieszych szlaków turystycznych. Dla mnie Komoot ładnie sam wymyśla trasy i analizuje nawierzche, mapy.cz najlepiej mi pasują do do przeglądania mapy i szybkiego planowania na trasie, zaś do ręcznego rysowania trasy najbardziej polubiłem Footpath (na iPada). O widzisz... Nie korzystam z map pieszych tylko z rowerowych, stąd moja niewiedza w tym wąskim zakresie. A te zielone kropki (Komoot Trail View) da się wyłączyć klikając w ikonkę "Mapy" na dole strony. Odznaczasz i już tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 29 Lipca Udostępnij Napisano 29 Lipca Ja mam Komoota Premium - kupilem se na próbę, w promo. Tak wyglądają włączone szlaki rowerowe: Tak wyglądają szlaki piesze: Fajne są te zielone pkt, ktore pokazują zdjęcie danej nachwierzni: NIe da sie na raz włączyć szlaków rowerowych i pieszych - bez sensu. Czytelność - dla mnie te szlaki są nieczytelne i MAPY CZ biją Komoota na łeb i do orientacji w terenie uzywam tylko ich. Natomiast do wyznaczania szlaków Komoot jest super (gavelowe szlaki lepiej moim zdaniem wyznacza niz mtb po górach - w Polsce, nie wiem jak gdzie indziej w EU), społeczność jest spora, dużo gotowych tras. Mapy-cz od jakiegos roku - półtora zmieniły chyba algorytm i wyznaczanie tras to jest dramat (w górach czętso mi sie zdarza używać profilu "pieszego", bo mnie mapy-cz prowadzą objazdami bezsensownymi) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 30 Lipca Udostępnij Napisano 30 Lipca No to widzę że może warto kupić tego Komoota do planowania ale tylko gravelowego. Do jakiegoś szedania się na MTB do bani z takim przełączaniem i MapyCZ są w tym o wiele lepsze widząc i jedno i drugie naraz, czasem przecież dobrze wiedzieć gdzie schodzi szlak pieszy podjeżdżając rowerówką. A do Enduro to wiadomo że i tak najlepiej mieć traka od kogoś, zerkać w TrailForks'a czy naet na Stravove heatmapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 30 Lipca Udostępnij Napisano 30 Lipca (edytowane) W czym ten Komoot jest lepszy od https://bikerouter.de/#map=13/50.0710/19.9469/CyclOSM,Waymarked_Trails-Cycling,gravel-overlay&profile=quaelnix-gravel ? Za darmo, można przebierać w mapach, naście algorytmów do tworzenia tras, też pokazuje profil wysokościowy, typ dróg, można sobie nawet wrzucić nakładkę ze Strava Heatmap, kwadraty czy jakieś inne własne. Edytowane 30 Lipca przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 1 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Faktycznie samo planowanie to chyba najlepiej wychodzi w bikerouter.de. U mnie jest takie jedno miejsce, gdzie są 3 schodki. Wszystkie aplikacje wyznaczają trasy objazdem, a bikerouter.de jako jedyne pozwala wyznaczyć trasę przez te 3 schodki. Można tworzyć gpxa, zapisać go na komputerze i nie trzeba kolejnych dziwnych kont zakładać. Widzę, że temat idzie bardziej w kierunku planowania. Sam korzystam z map.cz. czy to podczas wakacji w górach, czy na rowerze. Wiem, że planowanie nie zawsze jest idealne. Największym problemem w mapy.cz jest drenowanie baterii. Telefon mam w kieszeni i po paru godzinach mi apka potrafi zużyć 50-60% baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia ^^^ Zużywa baterię bo pewnie nie masz pościąganych map offline i apka cały czas porównuje Twoją pozycję z GPS i z neta cały czas ciągnie mapę w około. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 2 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Mapy mam zgrane więc to nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Hmmm, dziwne bo wielu uważa, że PamyCZ właśnie są oszczędne dla baterii telefonu. Nawiguję też czasem Komootem bo na nim co plus można ściągnąć GPX i go edytować, a na MapyCZ nie wiem czemu się nie da, i nie widzę różnicy by któraś apka była energochłonniejsza. Notabene po oststnich jazdach na Komoocie, szkoda, że na MapyCZ nie da się dołożyć ekranu tego z profilem wysokości i kropką gdzie się aktualnie jest jak poniżej, chyba że cos nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 11 Sierpnia Udostępnij Napisano 11 Sierpnia (edytowane) Czy ktoś z Was wie jak w Komoot wyłączyć funkcję "Ukryj/pokaż profil wysokościowy" podczas planowania wyprawy? Zajmuje to za dużo miejsca na ekranie - naciskam klawisz, który ma to ukryć i nic się nie dzieje Edytowane 11 Sierpnia przez locomotiv12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 11 Sierpnia Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Coś się musiało po ich stronie skrzaczyć, trzeba czekać aż poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia Kojarzy ktoś czy MapyCZ da się 'zgwałcić' jak poniżej i wymusić prowadzenie tak jak się chce? Tam gdzie wskazane jest przejazd, obie aplikacje mają wprowadzony jakiś remont czy cuś i prowadzić nie chcą tak jak chcę ja, niemniej jednak Komoot ma tą fajną opcję 'wgałtu' 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Sierpnia Udostępnij Napisano 16 Sierpnia W dniu 29.07.2024 o 09:06, bob555 napisał: Czy podczas nawigowania można włączyć wygaszanie ekranu tak, aby nawigacja włączyła się tylko przed zakrętami lub POI? Jeżeli Cię to jeszcze interesuje to tak, można, ale w takich opcjach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 19 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia W dniu 16.08.2024 o 12:20, Mentos napisał: Kojarzy ktoś czy MapyCZ da się 'zgwałcić' jak poniżej i wymusić prowadzenie tak jak się chce? Tam gdzie wskazane jest przejazd, obie aplikacje mają wprowadzony jakiś remont czy cuś i prowadzić nie chcą tak jak chcę ja, niemniej jednak Komoot ma tą fajną opcję 'wgałtu' 😉 Ja tam bardziej egzotyczne trasy planuje w bikerouter.de. Też u siebie mam takie miejsce, gdzie mam 2 schodki. mapy.cz mi trasę na około wyznacza a bikerouter.de pozwala jeżdzić po tych schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 19 Sierpnia Udostępnij Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Bikerouter.de pomimo zaznaczenia wyznaczania tras pod rower szosowy ostatnio tak mnie wyciurlał po leśnych gruntówkach ,że mi się jeździć odechciało. Zresztą z uporem chorego maniaka wyznacza trasy po takich zaczarowanych drogach zamiast prowadzić od razu do celu. Sponsor zwiedzania okolicy ? Alei tak z dwojga Komoot / Bikerouter ten drugi o niebo lepszy. Edytowane 19 Sierpnia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 27 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia (edytowane) Może wybrałeś opcję unikaj dróg publicznych lub coś w tym stylu? Każdy soft prowadzi po krzaczorach, jeden bardziej drugi mniej. Ale w bikerouter.de jest najwięcej opcji do klikania. W innych apkach masz na ogół wybór między auto, rower czy komunikacja publiczna. Komoot czy strava chyba mocno kładą nacisk na tzw heat mapy - czyli szlaki najczęściej wybieranie przez użytkowników. W mojej okolicy też jest taki jeden szlak, nawet odcinek gravel race nim jest wytyczony. Tyle, że ten odcinek biegnie po płytach. A równolegle jest odcinek szuter premium, którego te wszystkie apki nie biorą pod uwagę. W sumie to się nie dziwię. Jak stado kolarzy z Garminami przejedzie tymi płytami raz do roku, wcześniej kilka razy w ramach treningu, to nie ma co się dziwić, że odcinek po płytach jest "lepsiejszy" od tego po szutrze. Wczoraj przejechałem się z komootem i mapy.cz.Ciekawe że obie nawigacje wyglądają identycznie. Komoot nawet ma te same głosy co mapy.cz. W komoocie można włączyć wygaszacz ekranu . Przy zakręcie pojawia się powiadomienie, tyle, że to powiadomienie jest "werbalne". W mapy.cz też można włączyć wygaszacz ekranu i powiadomienia przed zakrętem. W tym przypadku słychać komunikat głosowy oraz na powiadomieniu pojawia się srzałka typu skręć w lewo za 100m. W Komoot tego nie ma. Tak więc darmowe mapy.cz jako nawigacja lepiej wypadają od Komoota. Komoot jak na razie jest lepszy jeśli chodzi o planowanie tras: widać jakieś atrakcje, zdjęcia nawierzchni, statystyki ile km po asfalcie ile po szutrze. Ale jako nawigacja lepiej sprawiają się mapy.cz Edytowane 27 Sierpnia przez bob555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi