maciaz91 Napisano 27 Lipca Udostępnij Napisano 27 Lipca Część, Posiadam starego treka caliber z napędem 3x8. Udało mi się w kupić cały napęd 1x12, ale po fakcie przypomniałem sobie, że może być problem z kompatybilnością bębenka.. Pytanie jest następujące, co ma największy sens: - wymiana piasty(a co za tym idzie pewnie ponowne zaplecenie koła), np. na taką: https://www.veloportal.pl/p-3562/shimano-piasta-tylna-fh-mt500-32?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwtZK1BhDuARIsAAy2VztAkaiSQlBesKv9KiACN-_NQv0Jxu6kscPrUBK8QIE4r5KccNsqKC0aAggJEALw_wcB - kupno nowego koła(wszelkie rekomendacje budżetowych opcji mile widziane), - jakaś inna alternatywa? Dzięki! Pozdrower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lipca Najrozsądniej wymienić całe koło. Jeśli można coś polecić to osobiście szukałbym kół z piastami DT z uwagi na wszechobecny serwis i dostępność części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 27 Lipca Udostępnij Napisano 27 Lipca Napisz coś więcej jaki ten napęd kupiłeś (specyfikacja) Linkujesz do piasty w standardzie mocowania Micro Spline - czy na pewno twoja kaseta pasuje do tego bębenka? Ile możesz przeznaczyć na zakup nowego koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 27 Lipca Udostępnij Napisano 27 Lipca jaką kasetę kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 27 Lipca Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca Dzięki za odpowiedzi. Kupilem poniższy zestaw: Manetka: Shimano Deore M6100, 12 biegów Przerzutka: Shimano SLX M7100, długi wózek Korba: Shimano MT511, stalowa zębatka 32T, linia łańcucha 52 mm, 175 mm długości, Wkład suportu: Shimano MT500, 92 mm, PressFit Kaseta: Shimano Deore M6100, 10-51, 12-rzędowa Łańcuch: Shimano Deore M6100 Rower jest kobity, rozważam ewentualnie przełożenie mojego koła(też mam 1x12), pytanie czy będzie to grało, bo mój rower jest w standardzie Boost, a jej już nie, bo jest troszkę starszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 27 Lipca Udostępnij Napisano 27 Lipca W tym Treku masz korbę 3x8, która prawdopodobnie jest mocowana na kwadrat (trzeba by to było zweryfikować) w związku z tym suport stanowi kartridż, który jest wkręcany a Ty kupiłeś suport wciskany. Reszta komponentów powinna pasować - czy czujesz się na siłach i masz odpowiednie narzędzia do wymiany tego napędu? Ciężko będzie znaleźć koło na szybkozamykacz (bo zakładam, że nie ma tam sztywnych osi) z bębenkiem typu MicroSpline Najtaniej prawdopodobnie wyszła by wymiana piasty w obecnym kole, ewentualnie możesz popytać u składaczy kół, np. Daveo, Lemonbike, itp. czy mogą zrobić Ci takie koło i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 27 Lipca Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca Tak, aktualna korba jest na kwadrat. Wkład suportu jest w zestawie. Najprawdopodobniej wstawię rower do serwisu żeby poskładali wszystko do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 27 Lipca Udostępnij Napisano 27 Lipca Wkład suportu dobiera się pod konkretną ramę - chodzi o szerokość suportu a jest tego trochę, przykładowy sklep, który porusza ten temat: https://sklep.token-polska.pl/dobor-suportu-do-ramy-o-mufie-46mm-n-84.html Będziesz musiał jeszcze dokupić suport wkręcany bo ten który masz w zestawie jest wciskany i nie będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 27 Lipca Udostępnij Napisano 27 Lipca Koło zamów u kołodzieja. Ja składałem 2 komplety w daveo i jak podliczyłem same części to wyszło tyle ile bym zapłacił na allegro po najniższych cenach ale jakby w gratisie dostałem montaż i dostawę. Weź piastę DT jak radzi kolega powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 27 Lipca Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca Standard boost ma coś do rzeczy w kwestii pasowania koła? Wziąłbym koło od siebie, a dla siebie bym coś lepszego zamówił. I u siebie, i u kobity jest szybkozamykacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lipca Szybkozamykacz czy sztywna od z wajchą do zaciskania? Koło z piastą boost nie będzie pasowało do ramy non boost i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 27 Lipca Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca Szybkozamykacz w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca To jak szybkozamykacz to nie boost, chyba że wymysł Treka z boost 141 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 28 Lipca Udostępnij Napisano 28 Lipca Jest jeszcze taka zasada, która mówi o tym, że długość ramienia korby dobiera się do wzrostu rowerzysty. Jak popatrzysz na specyfikację rowerów to korbę 175 mm mają raczej te większe rozmiary (L, XL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 28 Lipca Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca Wiem, to jest niestety minus tego zestawu. Może poszukam korby z krótszym ramieniem. Wracając do boosta, mój rower to Sensa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 28 Lipca Udostępnij Napisano 28 Lipca Tak jak napisał @bogus - Koło z piastą boost nie będzie pasowało do ramy non boost i odwrotnie Zmierz sobie jaką masz szerokość piasty w Twoim rowerze i w Treku Tu masz przykładowy artykuł nt. standardu boost https://www.1enduro.pl/nowe-standardy-czy-antystandardy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca Napisz jaki to model to ocenimy co to boksy czy też nie. Tak będzie prościej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 28 Lipca Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca Trek x caliber 5 https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/trek/31208/x_caliber_5/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 28 Lipca Udostępnij Napisano 28 Lipca Czy to są te koła w Treku (tylko rozmiar 29 cali)? https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/koła-rowerowe/koła-i-komplety-kół-mtb/bontrager-at-650-disc-26-wheel/p/W508373/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 28 Lipca Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca Tak, to te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 28 Lipca Udostępnij Napisano 28 Lipca (edytowane) To tam masz szerokość piasty 135 mm - szybkozamykacz, - mocowanie tarczy hamulcowej na 6 śrub, - 32 szprychy (to trzeba by sprawdzić ile jest u Ciebie) To tak w temacie poszukiwania piasty. Shimano ma taką piastę ale z mocowaniem tarczy hamulcowej CenterLock: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/shimano/FH-MT401.html Koszt ok. 23 EUR + wysyłka -> sprawdzony sklep Tam możesz też kupić tarczę CenterLock tylko musisz sprawdzić średnicę Edytowane 28 Lipca przez locomotiv12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciaz91 Napisano 28 Lipca Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca Też 32 szprychy, sprawdzone W Polsce też tę piastę znalazłem, nawet w niezłych pieniądzach: https://www.veloportal.pl/p-8635/shimano-piasta-tylna-fh-mt401-32?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw2Je1BhAgEiwAp3KY7-SfgfCL3w9wE0qoftEfp0ofI8XIPI3F5yzI3EUkoFqTQ3eLtv6UthoCb0EQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
locomotiv12 Napisano 28 Lipca Udostępnij Napisano 28 Lipca @maciaz91 To jest ta piasta właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi